Csatlakozz hozzánk, hamarosan beindulunk! :)

Vállalkozói blog

Vállalkozz, szenvedj...

Friss topikok

Címkék

Archívum

Ilyenek a magyar kisvállalkozók, kedves Zsuzsa?

2012.05.13. 14:57 Cégblog

Régóta tervezem, hogy írni fogok a mai magyar vállalkozók gondolatairól, mindennapjairól. Egyszer majd írok egy bemutatkozót is. Sőt. Egyszer majd külalakot is kap a blog.

Most azonban foglalkozzunk azzal, ami rákényszerített arra, hogy azonnal írjak.

A Munkahelyi terror blog "Ilyenek a magyar kisvállalkozók." című posztjának címe bicskanyitogató...

Tudjátok, kedves alkalmazottak, hogy mi ezzel a baj? Az, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik próbálnak kitörni a "csináljunk mindent okosba" kategóriából, pont a cikkben is említett "vállalkozók" a legnagyobb ellenfelei. Az, hogy a legtöbb ember minden vállalkozót egy szintre hoz, igen csak demoralizáló. Nem hinném, hogy azért minket is ekézni kell, mert a konkurenseink csalnak.

Persze, ha a kedves munkahelyi terror blog célközönségének azt mondják, hogy "ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól) akkor egyből kitör a lázadás. Pedig nincs benne semmi csúsztatás...

Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"? Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?

Ja... És, hogy az adókerülő vállalkozókkal hozzak egy kis párhuzamot: Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?

Ameddig ezek nem történnek meg, addig ne sírjon kedves Zsuzsa, hanem inkább sepregessen a saját háza táján...

Ha pedig abban a tévhitben él, hogy a mostani kormány csak a multikat húzza le és a magyar vállalkozásokat futtatja, akkor sajnos tévhitben él... A mostani kormány - éppen úgy, mint az előző - a haveri cégeket futtatja. Arról sajnos nem a magyar vállalkozók tehetnek, hogy ezek a cégek éppen magyarok...

309 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cegtulaj.blog.hu/api/trackback/id/tr684505882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 17:57:34

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"? "

Ezen jót nevettem. Aszondod, hogy 6500, oszt automatikusan adod a számlát.
Vagy aszondod, hogy 5000, én meg aszondom, hogy jó, de kérek számlát. 5000-ről, nem megemelve, hanem arról, amit benyögtél, mert szabályos akarok lenni. Adod a számlát, oszt legközelebb nem sunnyogsz, hanem mondod a valós árat.
Ez ennyire egyszerű. Mint néhány vállalkozó agya.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 18:17:21

az ördögi kör.
mikor fog a "magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól) számlát kérni, mert az őt alkalmazó "magyar kisvállalkozó" (90%-a lop az államtól) viszonylag tisztességesen megfizeti.

bónusz kérdés:
melyik kormány fog vaspallossal lesújtani a "magyar kisvállalkozók" 90%-ra és egyben jelentősen csökkenteni ezen vállalkozások terheit?

skaven 2012.05.13. 18:18:53

@luciferko: a netto/brutto kozotti kulonbsegrol hallottal mar? ostoba vagy, de legalabb nyiltan kimondod magadrol.

egyebkent ilyenek a magyar alkalmazottak, nem dolgoznak, lustak, szarnak az egeszbe, ha valamit megcsinalnak, akkoris rosszul, kozben meg rinyalnak hogy oket mennyivel tobb penz illetne meg.

tok mindegy, melyik oldalrol beszelunk, a jelentos resze mindkettonek minosithetetlen. ennyi.

gabesz7004 2012.05.13. 18:19:09

Korrekt poszt! Soha sem jutunk ide el, vagy ha igen én azt már nem érem meg.

2012.05.13. 18:21:42

Szerintem ezt gondold át alaposabban. Ne kedves Zsuzsázz, mert amit te ide leírsz az nincs összefüggésben azzal, amit ott írtak.

A magyar kisvállalkozások simán visszaélnek azzal, hogyha kedveszsuzsának nem kell a munka úgy hogy 4 órára van bejelntve, jön 10 másik hülye, aki meg bevállalja. Kedveszsuzsa rá van kényszerülve arra, hogy ilyen feltételek mellett elvállalja a munkát. Kedveszsuzsát ez eleinte nem is zavarja, ismeri a magyar adózási helyzetet, tudja, hogy így jár jól ő is és a munkáltató is. Aztán amikor az árak közben emelkednek, kedveszsuzsa kisvállalkozó munkáltatója meg baszik a béremelésre, ezzel szemben új autót/lakást vesz, körbeutazza a földet, kedveszsusza meg éhezik, akkor elgondolkodik azon nincs-e jól átbaszva.

Amit te írsz, az nem erről szól.

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 18:21:51

@luciferko: én meg azt mondom, hogy 5 ezer az ár, és hozzá az áfa, és kapod a számlát. A szolgáltató nem köteles feltüntetnie az áfás árat, mint a kereskedelmi egységek.
Ez ennyire egyszerű. Mint néhány ügyfél agya.

Terror Dzsoni 2012.05.13. 18:21:58

Kedves Posztoló!

Valóban nem lehet minden vállalkozásra rámondani, hogy szemét, meg csaló, csak a 99%-ra! Ha nem akarsz éhen dögleni, akkor asszisztálsz a sok szabálytalansághoz és ameddig tudsz nyelsz. Azzal is tisztába vagyok, hogy a egy vállalkozás beindítása és létfenntartása nem egyszerű dolog, a magyar adórendszer és a különböző járulékos kifizetnivalók sokba kerülnek. De ez senki nem jogosít fel arra, hogy modern rabszolgatartásba kezdjen! Ha nem tud egy vállalkozás annyit kitermelni, hogy az alkalmazottnak tisztességes bért tudjon fizetni és ne kelljen a vérét szívni, akkor csődöljön be!

OMW benzinkúton dolgoztam 6 éve havi 60000-ért, 12 órát, heti 5 napot, szabadság és táppénz kizárva. A főnök meg panaszkodott, hogy jaj de sokba kerül ez a vállalkozás, közben meg 4 autója volt stb. Nekem nem az a bajom ha egy vállalkozó szarrá keresi magát, s neki fussa évi két nyaralásra meg luxosra, hanem mindezt a dolgozók hátán taposva teszi meg! Mert ha mondjuk egy éveben egyszer menne el nyaralni, már akkor is többször volt, mint az átlag magyar!

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:25:07

@skaven:
Húzd ki a fejed a vállalkozók seggéből, és látni is fogsz, nem csak hallani.

Mi közöm nekem a netto-bruttóhoz, te szerencsétlen?

Kérek egy kiló kenyeret, 300 forint. Kérek róla számlát, adnak róla számlát, háromszáz forint végösszeggel. Amiben benne van a nettó, és az ÁFA.
Veled együtt szarom le, hogy mi van benne, a többi a könyvelő dolga.

No, kezded érteni, miért voltál oltári nagy barom?

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:27:13

@MiKeyRuLeS:

Számla, amin nincs feltüntetve az áfakulcs?

Látom, te bucid is az előző zseni feje mellé pályázik.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 18:27:33

Voltak alkalmazottaim, volt mikor 11.

Mivel van viszonyitási alapom, ki merem jelenteni, hogy akkor is annyit kerestem, mint most, egyedüli "alkalmazottamként".
Cserébe csak amiatt aggódok, hogy a saját fizum meglegyen, nem kell felelősséget vállalni 2-3-5-10 család sorsáért.
Sajnálom, de azokhoz csatlakozom, akik azt mondják, hogy csak annyi munkát vállalnak, amit önmaguk ellátnak, és nem vesznek fel alkalmazottat.
És ez nem az alkalmazottak hibája, hanem az össz-környezeté. Ha nem fizetnek ki egy számlát (körbetartozás, ismerős?), akkor az nagyon durva érvágás tud lenni...

Sir Galahad 2012.05.13. 18:27:33

Miért hamis a posztoló felvetése? Azért, mert a vállalkozó választhat: ha van rá elég bevétele, megfizetheti az alkalmazottait rendesen, ha nincs, becsukhatja a boltot, viszlát. Az alkalmazottnak ellenben - ritka kivételektől eltekintve - nincs választása: kiszolgáltatott helyzetben van, örül, ha kap bármilyen állást bármennyiért, bármilyen rossz feltételekkel. Az igazán bicskanyitogató az, hogy ez a poszt úgy mutatja be a vállalkozót és az alkalmazottat, mint ha egyenrangú felek volnának, azonos lehetőségekkel - pedig ez messze nincs így.

Terror Dzsoni 2012.05.13. 18:28:02

"az ördögi kör.
mikor fog a "magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól) számlát kérni, mert az őt alkalmazó "magyar kisvállalkozó" (90%-a lop az államtól) viszonylag tisztességesen megfizeti."

Ez kurvára igaz! Én magam is szarrá loptam magam a benzinkúton, mert az ilyen genny alakoktól nem szégyen! Az sem véletlen, hogy az ott eltöltött 5 hónap alatt 8 új munkatársam volt! Jöttek oszt mentek, volt aki sokat lopott egyszerre, volt aki megunta a kevés pénzt, s volt aki baszott dolgozni ennyiért.

Ha a vállalkozó egy tisztességtelen alak, akkor hogy várja el tőlem, hogy lojális alkalmazott legyek?

martinasz 2012.05.13. 18:29:41

Teljes mértékben a posztal értek egyet! A sok melldöngető nagymagyarnak is talán nem a multikkal kéne foglalkoznia! A Magyar vállalkozónál gusztustalanabb nemigen van! Vagy bejelent,vagy nem,ha bejelent akkor a min.bérre jelent be! Aztán vagy ad fizetést vagy nem....Táppénz?évi törvényes 30 nap szabadság?,műszakpótlék? Túlóra pénz? Munkaruha?.....na ne röhögtessük már egymást! ...és egyébként is T.Vállalkozók,maguk szerint meddig mehet az,meddig fog menni az hogy emberek milliói havi 250-300 euróért dolgozzanak maguknak és ebből a 250-300 eurós fizetésekből ugyanazokat az árakat,számlákat fizessék ki mint 300 km-re nyugatra a 2000 euróból....már nem csak az orvosok mennek már mindenki menni akar.és akkor ki fog maguknak dolgozni ki fogja elartani magukat,ki fogja fizetni a luxus utazásaikat több milliós autóikat! Nekem még magyar közértes zöldséges de mondhatnám akár az összes többit is nyugtát nem igen akart adni!

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:30:22

@Kőmíves Kelemen:

Egyetértek. Amíg alkalmazottam volt, nem kerestem egy fillért se, minden elment rezsire, bérekre. Felrúgtam a cégem, most jól élek. Ennyi.
Nem erőszak a vállalkozás, csak van aki ezt nem tudja agyilag felfogni.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 18:30:33

@MiKeyRuLeS: "A szolgáltató nem köteles feltüntetnie az áfás árat"
bár kurvára magyartalan, azért azt hiszem értem mit akartál írni.
megtennéd, hogy idézed a törvény megfelelő passzusát, ami ezt kimondja?

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:31:16

@Sir Galahad:

Itt a pont. A fejekben kell elsőként rendet tenni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 18:31:39

@luciferko:
Minden vállalkozó úgy ad árajánlatot, hogy x összeg+ÁFA.
Mert van aki el tudja számolni, és ez honosodott meg.

Engem kurvára nem érdekel, hogy Marika néni össze tudja-e szorozni a nettót az áfával, hogy a mosógépszerelésért ennyi jár.
Ha a vállalkozó azt mondja neki a telefonba, hogy 12700 Ft, és a másik azt mondja, hogy 10+ÁFA, akkor szerinted melyiket hivja fel?

Birom az ilyen demagógiát azok részéről, akik sosem vállalkoztak.
Igenis borzasztó mértékben megnőtt a számla nélküli munka igénye. Mert ezeknek senki nem akar adót fizetni. Stadionokra?
(nem csak a vállalkozók ilyenek, hanem Marika néni is)

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:34:31

@Kőmíves Kelemen:

Jogos. Ezeknek már én se akarok adózni. Remélem össze is jön.
Haladok a felé, hogy igazi mélymagyar állampolgár lehessek.

Ja, hogy nem adózok többet? Háááát, így járt az állam, és azok, aki megszavazták a söralátétet.

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 18:35:43

@Kőmíves Kelemen:

"Ha a vállalkozó azt mondja neki a telefonba, hogy 12700 Ft, és a másik azt mondja, hogy 10+ÁFA, akkor szerinted melyiket hivja fel?"

A "másik" miatt tart itt az ország. Ezt hívják úgy, hogy élősködő mocsok.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 18:37:47

@luciferko: szerintem ez szimpla üzleti trükk.

feltéve, ha a végén mindkettő az áfás árat számlázza ki.

martinasz 2012.05.13. 18:37:54

@luciferko: Érdekes azé a kétharmadjuk csak meglett valahogy ezeknek a senkiknek....bár ma már mindenki tagadja hogy rájuk szavazott....megérdemlik a sorsukat 300 ft nem volt vizitdijra remélem most majd az utolsó bőrt is lenyúzzák róluk...megérdemlik

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 18:39:50

@a fene tudja még: lehet, hogy magyartalannak tűnik, de sajnos, a legtöbb jogszabály már csak ilyen. Ha valamit nem vagy köteles csinálni, arról pedig általában nincs se törvény, se rendelet. Pl. köteles vagy kamarai regisztrációt kérni, erről van jogszabály, de arról nincs, hogy nem vagy köteles valamilyen szakmai kamarának a tagja lenni.
A felek között pedig írásbeli vagy szóbeli szerződés alapján lehet munkát kezdeni. Ezek mindegyike tartalmazhatja az áfát, vagy utalhat rá, teljesen a feleken múlik. De ugyanígy ki is maradhat, és a nettó árban egyeznek meg.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 18:41:39

@luciferko:
Mi alapitottunk Angliában céget. Adózzon Felcsútra a rossebb...
Lehet ütni nyugodtan a mélymagyaroknak, nem érdekel.

Teremtsenek olyan környezetet, hogy megérje itthon vállalkozni.
(hozzáteszem az itthoni cég is megmaradt)

Ha mindenhol bruttó árat mondanék a nettó+ÁFÁssal szemben, éhenhalnék.
Sajnos ez a mai magyar valóság...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.05.13. 18:43:30

Kedves posztoló, igazad van, ugyanakkor Zsuzsának is igaza van. A kettőtök véleménye nem mond ellen egymásnak. Ahogy hallom te csak az általánosítást bánod. Azt kell hogy mondjam, ha lenne erről tisztességes felmérés (lehet egyáltalán ilyesmiről?) ott is az jönni ki hogy a magyar kis és középvállalkozások foglalkoztatási szokásai borzalmasak, még az adózási moráljukat is alulmúlják. Sajnos ez az igazság. Ez még nem jelenti azt, hogy nincs aki tisztességesen csinálná csak nagy általánosságban nem ezt látja az ember, sőt.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 18:45:43

@MiKeyRuLeS:
[b]1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről[/b]

I. 14.§
(5) A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 18:47:07

@a fene tudja még: gondolom tipikus "magyar kisvállalkozó" vagy.

skaven 2012.05.13. 18:55:27

@luciferko: anyad volt a barom hogy megszult teged te szerencsetlen.

ha tudnad ertelmezni amit irtam, akkor rajohetnel, hogy leirtam hogy minket oldal tragikusan viselkedik. itt is jonnek a melldongeto kemeny legenyek akik leirjak hogy ok bizony annyit lopnak meloban amennyit csak birnak. de bezzeg a vallalkozok mekkora taplok...
ugyanazt csinaljatok mindketten, az ilyen munkaero ha vallalkozna, ugyanolyan lenne mint az a paraszt vallakozo akit most annyira lenez. es meg csak ra sem jottok az egyszeru parhuzamra. ez itt a baj.

7 eve vallalkozom, jopar ismeros ceg van akik helyzetevel nagyjabol tisztaban vagyok, nyugodtan kijelenthetem hogy nem csal mindenki, aki pedig megis probal ugyeskedni, az sem jo kedveben teszi. rengetegen azt szeretnek, hogy nyugodtan tudjanak vallalkozni mindenfele trukkozes nelkul. csak ebben semmilyen szinten nem partner az allam.

doktor.dikhed 2012.05.13. 18:56:33

Azért nem véletlen, hogy ha külföldre mész dolgozni, ott is óvnak a magyar alkalmazótól.

Amit a legjobban gyűlölök, hogy a magyar vállalkozó keleti mentalitással dolgozik. Ha van egy alkalmazott aki csendben megcsinál mindent, többet is vállal, azt a végsőkig kihasználják. Az aki jártatja a száját, tartja a kezét, megkapja a fizetésemelést. Persze, logikus, minek fizetnél többet annak aki kussol. Csak a csendes, szorgalmas sem hagyja magát örökké kihasználni, csendben el fog menni. Aztán az alkalmazótól meg jön a sírás, meg omlik össze minden. Sok ilyet láttam már, részem is volt benne.

Én nem fogok kérni pénzt. Nem vagyok koldus. A munkám magáért beszél.

Ez lenne az első lecke a vállalkozóknak. Tanulják meg megbecsülni a fontos alkalmazottakat, ne csak akkor kedveskedjenek, ha menni készül. Azért vannak ebben az országban olyanok, akik hajlandóak dolgozni, csak nagy részük arra jut, hogy felesleges, mert fele melóval és kétszer annyi szájalással is megkeresheti ugyanazt...

hattyú 2012.05.13. 18:58:37

@d.z.: pontosan, ezért butaság általánosítani, ha lenne valós felmérés, akkor akár igazad is lehetne, de akár meg is lepődhetnél, viszont amíg nincs ilyen felmérés, addig minden esetet csak egyedi módon lehet bírálni, főleg egy olyan országban ami a vállakozások számára sem kedvező, és alkalmazottak számára sem az. Szerintem legalábbis...

Don Quixote de la Ferko 2012.05.13. 19:04:26

@skaven:

Látom, még nem fogtad fel, miért voltál barom. Nem baj, neked jó így, ez a lényeg.

"de bezzeg a vallalkozok mekkora taplok... "

Magad írtad. Te már csak tudod. Jó az önismereted.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.13. 19:09:40

posztoló, te azt a tévedést követed el, hogy egyenlő erejűnek tételezed fel a kedveszsuzsát a munkáltatóval. Pedig nem az. Tehát neki kevesebb a felelőssége is.
Másképpen szólva: fejétől bűzlik a hal.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.13. 19:10:05

a magyar vállalkozókkal együtt kell tárgyalni a magyar állami dolgozót is, úgy igazságos

Taxomükke (UK) 2012.05.13. 19:18:41

@luciferko: Én is most akarok Angliában céget alapítani, mondjuk, én ki is költözöm. Lehet egy pár kérdésem privát emailben?

Taxomükke (UK) 2012.05.13. 19:19:23

@Kőmíves Kelemen:
Én is most akarok Angliában céget alapítani, mondjuk, én ki is költözöm. Lehet egy pár kérdésem privát emailben?

flamer 2012.05.13. 19:22:19

@Sir Galahad: És ha egy kisvállalkozó cége csődbe megy az mennyivel jobb, mint ha egy alkalmazott munkanélküli lesz? Semmivel.
Szóval ha a vállalkozónál valós választási lehetőség az, hogy csődbe megy, akkor a munkavállalónál is az, hogy munkanélküli lesz, vagy ha nem, akkor egyiknél sem.

staropramen 2012.05.13. 19:23:08

Csak, hogy tudjátok:
A poszt amire ez a válaszféle született ,egy pékségben dolgozó írása.
A pékségből a boltokba a kenyér gyakorlatilag ellenőrzés nélkül főként éjszaka és hajnalban kerül ki.
Az áru 20-30 százalékát kíséri számla, a maradékot egy kis kockás füzetlap.A heti elszámolás is 2 zacskóban kerül a pékhez.
A boltosnak mindig lesz számlája amivel az áru eredetét igazolja, a pék meg a számlás hányadra számit önköltséget és sír mint a fürdős.
Eközben a maradék 70-80 % összegből fényesen megél.
Az alkalmazottai feketén dolgoznak,vagy 4 órára bejelentve nyomorognak.
2 évig fuvaroztam éjjelente kenyeret és pékárut,láttam amit láttam.
Ezek után ne meséljen nekem senki a tisztességes vállalkozó pékről, mert elsírom magam.

Rwindx 2012.05.13. 19:28:24

@luciferko:
A szövegértelmezési képességeid azóta sem javultak mióta beszéltünk a suzikira felvett 10 éves CHF hiteledről :D
magyarul maradt 0, de csípőből, ész nélküli barmozás az még mindig megy.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.13. 19:33:13

@Sir Galahad: "a vállalkozó választhat: ha van rá elég bevétele, megfizetheti az alkalmazottait rendesen, ha nincs, becsukhatja a boltot, viszlát. Az alkalmazottnak ellenben - ritka kivételektől eltekintve - nincs választása: kiszolgáltatott helyzetben van, örül, ha kap bármilyen állást bármennyiért"

És a vállalkozónak miért jobb becsukni a boltot, mint az alkalmazottnak nem kapni állást? A vállalkozó jobban meg tud élni levegőn és napsütésen?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2012.05.13. 19:33:58

EZ A POSZT HAZUGSÁG!

megmondom miért!

én magam 5-6 évvel ezelőtt KÖNYÖRÖGTEM a főnökömnek, MAGYARORSZÁGON, hogy jelentsen BE. NEM ÉRDEKEL, ha a fizetésem közel fele belemegy adóba. Az is ELÉG. Csak LEGYEK már bejelentve, becsülettel, hadd aludjak nyugodtan.

Hülyének néztek. "Hülye vagy?" Megtagadták.
Maradt a zsebbe pénz, amíg meg nem untam.
Amúgy sok pénzről volt szó, de mégiscsak zsebbe.

Mindenki zsebbe kapta a cégnél a fizut. Semmilyen szabályrendszer nem volt. Hiába kérted, hogy jelentsenek be, megtagadták.

De jó, hogy vége van már!

Az urambátyám-földesúr taplógazda-bácsik országában elrohadni, na azt már nem!

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.13. 19:35:54

@staropramen: Az eredeti posztban - bár az írója egy pékségben dolgozott - nem a pékségek tulajdonosairól volt szó, hanem a magyar vállalkozókról. A csak a pékségekről írt volna, talán nem is lett volna akkor a baj.

nincs semmi baj! 2012.05.13. 19:38:04

Az sokat változtat a helyzeten, ha mindenki belátja, hogy az univerzális általánosítás helyett azt kellett volna írni az eredeti blogon címként, hogy: "Ilyen a legtöbb magyar kisvállalkozó" ?

prof. DR. Igaz Magyar doctor professor 2012.05.13. 19:43:36

nem általánosítás, hanem szabály.
A "sikeres magyar vállalkozó" az adócsaló, lusta, agresszív, bunkó, aki az állam csecsén élősködik és mutyizásból gazdagodik.

Hja igen, hogy van néhány elhanyagolható kivétel?
Ugyan kérem:
A kutya harap, a holló fekete, a nyúl szőrös.
Oszt van kivétel is.

midnight coder 2012.05.13. 19:46:46

@prof. DR. Igaz Magyar doctor professor: A magyar cégek 99.9%-ának semmi köze állam bácsihoz. A cuci/fidesz közeli cégek aránya elenyésző.

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 19:46:51

@luciferko: Számla csak a szolgáltatás (teljesítés) elvégzése után kerül kiállításra. A munka szóbeli/írásbeli SZERZŐDÉS alapján kerül sor a kivitelezésre. Itt nincs még számla.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.13. 19:49:14

hitel felvétellel nem lehetne megoldani a magyar vállalkozások problémáját? az imf biztos segítene! mindig segített!!

hajrámattyar

parrre 2012.05.13. 19:49:43

Nem akarom bántani egyik felet sem, csak egy történetet írok le. Anyósom egy önkormányzatnál iparűzési adóval foglalkozik. Festetni szeretett volna, felhívott egy helyi, jónevű festő vállalkozót valamikor májusban, hogy megkérdezze mikor ér rá, akkor ő azt mondta szeptemberig be van táblázva. Ezek után az illető bevallott 4 (!) ezer Ft iparűzési adót.

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 19:50:08

@midnight coder: Hm, a CBA a legnagyobb lánc, a TESCO-nál is nagyobb.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.13. 19:51:33

1. Nem nekem kell kérni a számlát, hanem neked kell adni.
2. Majd ha megfizeted az alkalmazottadat, nem fog lopni.

nincs semmi baj! 2012.05.13. 19:54:40

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
" Nem nekem kell kérni a számlát, hanem neked kell adni."

ott a pont!

staropramen 2012.05.13. 19:54:42

@Egyedi nicket kell megadnod:
Én egy pékségben dolgozom napi 8 órában.Három hét táppénzre kényszerültem,és a munkáltatóm az első 15 napot nem hajlandó kifizetni.Ugyanis a jogszabály úgy szól hogy az első 15 napot a munkáltatónak kell fizetnie.Itt nem igy működik a dolog."
Igy kezdődik a másik blogon a poszt.
Az lehet, hogy Zsuzsa nagyon el van keseredve,ezért nem körültekintően választott címet,és az általánosítás soha nem szerencsés de amit leír a munkaadójáról-arról bizony elhiszem,ésazt is, hogy a történet nem pékspecifikus.

midnight coder 2012.05.13. 19:55:17

1. Minden munkavállalónak joga van saját céget nyitni. Ja, hogy akkor nem biztos hogy jön a havi nettó ? Lehet hogy a kezdőtőkét a banktól kell felvenni, és ha nem nyert a dolog akkor az utcán kötünk ki ? Ezt a kedves Zsuzsa nemigen kalulálja bele, csak azt látja, hogy a tulaj sokkal jobban él.

2. Az a meló amire egy csimpánzt is be lehet idomítani két hét alatt, soha nem lesz megfizetve. Azért nem, mert globális piac van. Ami azt jelenti, hogy annak a magyar cégnek aki teszem azt zoknit akar gyártani (vagy bármi mást) ugyanazon a piacon kell eladni ahol egyrészt a kínai, indiai cégek, ahol a munkavállaló egy banánért eldolgozik egy hétig, másrészt azok a fejlett nyugat-európai cégek akik kihagyták a 40 év cuculizmust és az utána következő magyar kúrmányok áldásos tevékenységét és ahol a terméket automata gépsorok állítják elő és nem sok-sok kétkezi melós.

Amúgy pedig, ebben az országban tényleg nem éri meg boltot nyitni. Ha van annyi eszed és pénzed hogy eséllyel képes legyél erre, akkor a legjobb amit tehetsz ha elhúzol innen a fenébe.

Elstron 2012.05.13. 19:56:10

"Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"? - azért te csudabecsületesvállalkozó, mert ebből nem lehet megélni. A kérdés így lenne reális: 200-ra bejelentve+100 zsebbe, vagy 220 bejelentve? Hidd el, mindjárt többen választanak az utóbbit.

Egyébként megdöbbentő, hogy amint az emberek vállalkozók/főnökök lesznek, hirtelen elszáll a realitásérzékük. Az enyém őszinte megdöbbenéssel fogadta, amikor azt mondtam, hogy 90 nettóból Magyarországon nem lehet megélni. Pedig váltig állította, hogy DE. Közben van 3 lakása, és több autója.

Az ellentétével még nem találkoztam, csak olyanokkal, akik ott húzzák le az alkalmazottakat, ahol tudják. Nálunk legalább a szabit kiadják.

nincs semmi baj! 2012.05.13. 19:58:54

@midnight coder: Na most abból, hogy a munkavállaló esetleg a kockázat elkerülése miatt nem vállalkozik még nem következik, hogy a vállalkozó helyesen jár el, amikor az alkalmazott jogos követeléseit nem teljesíti!

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 19:59:27

@a fene tudja még: ugyanaz a törvény, ugyanaz a paragrafus:
14. §22 (1) A fogyasztót - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a külön jogszabályban meghatározottak szerint írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.

Ergo, nem minden esetben kell írásos árfeltüntetés. Mit gondolsz, a festő pl. árcímkéket hordoz magával, és minden esetben felmutatja minden különböző variációra?

MiKeyRuLeS 2012.05.13. 20:01:10

@staropramen: Zsuzsa téved, az első 15 napra a fizetésének 70%-a jár, nem a teljes összeg.

Persze, a posztból nem derül ki, hogy a 30%-ot hiányolta vagy a 70-et.

A szerelő 2012.05.13. 20:01:55

Kedves vállalkozó! Akárhogyan próbálod csűrni, csavarni, akármennyire háborodsz fel, a helyzet akkor is az, hogy szemetek a vállalkozások tulajdonosai! Szinte nap mint nap találkozok velük, szervizesként, úgyhogy nem hallomásból, hanem közvetlen tapasztalatból állítom! Sok sok oldalon keresztül tudnám sorolni, cím megjelölésével, hogy hol hogyan bánnak az alkalmazottakkal.
Tehát nyugodtan abba lehet fejezni a nyálverést!
(Természetesen biztosan van tisztességes, empatikus is, csak olyannal még nem találkoztam, ennek ellenére tőlük elnézést kérek.)

monddazigazatmar 2012.05.13. 20:03:30

@Terror Dzsoni: Tudod Dzsoni, te akkor is loptál volna a kuton, ha háromszázezret keresel.
Azon meg nyilván nem kell elgondolkodni, hogy a góré beleölt néhány tizmilliot, hogy megcsinálja a benzinkutat, te meg ott álltál, és esetleg segitettél tankolni.

Dr.Bio74 2012.05.13. 20:12:47

Volt anno, cégem. Bejelentett, törvényesen fizetett munkaerővel próbáltunk lelkiismeretes, jó munkaerő állományt létrehozni, a zsebbe fizető, plussz nélkül túlóráztató konkurencia mellett. Az eredmény:
a megbízóinknál alánk ígértek, mert a megbízó embere is lefizethető volt, és nem érdekelte a minőség vagy megbízhatóság. Sőt mint kiderült a legjobban fizetett alvezetőink közül is volt olyan aki némi kenőért segítette a kitolásunkat. Az egészben a legjobb, hogy utána azonnal kirúgták, mert megbízhatatlan.
Azóta ismét csak egy főállású alkalmazott vagyok egy külföldi tulajdonú cégnél.

portugéza 2012.05.13. 20:15:16

@parrre: és ez a jobbik eset, hogy volt egyáltalán adószáma a festőnek.

A szomszéd női fodrász azt csinálta 10 évvel ezelőtt, hogy visszaadta a vállalkozói igazolványát, elment rokkantba és fogadja tovább a vendégeket vígan (megyeszékhely külvárosi része, idegeneket nem engednek be, a lebukás esélye 0). Még takarítani is eljár, nagyon-nagyon rokkant lehet és így közterheket sem fizet, tehát duplán csal.

Közben meg a legálisan vállalkozók nyögnek az adó- és járulékterhek alatt.

monddazigazatmar 2012.05.13. 20:15:52

@A szerelő: Nem tudom mit dolgozol. A munkavállalók meg ártatlanok ugye? Munkaidőben mind dolgozik, és nem telefonál, cigizik, netezik, a munkaeszközére odafigyel, a céges kocsit nem üti vágja, a céges telefonrol csak a cég ügyeit intézi, nem bugázik semmit.
Minden csicska jobban tudja, hogy miért hulye a főnöke vagy a tulaj...
Az a baj, hogy akik igazán tudják, hogy hogy kell elvezetni egy országot, azok mind tul elfoglaltak taxivezetéssel, meg hajnyirással

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.05.13. 20:16:26

Először is, a cím miért bicskanyitogató?

"A Munkahelyi terror blog "Ilyenek a magyar kisvállalkozók." című posztjának címe bicskanyitogató..."

Szólhatna például arról, hogy milyen tisztességes, becsületes, dolgos, rendes eberek ezek a kisvállalkozók.

Másrészt, ez egy ördögi kör!

Amíg például a szolgáltató (bedolgozó) kisvállalkozó csak úgy kap munkát, hogy megkérdezik tőle, hogy mennyit enged a piaci ár feléből, vagy mennyit csorgat vissza, addig...

A munkavállaló pedig csak akkor fogja követelni a(z ÁFA-s) számlát, ha lesz miből kifizetnie azt...

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.05.13. 20:20:52

@MiKeyRuLeS: te tényleg magyar vállalkozó vagy : DDDD

a kettes bekezdés: "(2) Nem kell alkalmazni e § rendelkezéseit az árverés útján értékesítendő termékre, ha annak kikiáltási (induló) árát az árverési tájékoztató meghatározza."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:23:16

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"
Én már mondtam ilyet. Húzták a szájukat.
Mondjuk az két nullával nagyobb összeg volt.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"
Amikor nem annak örülsz, hogy egyáltalán van munkád...

""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"
Ha elég fizetést kapna?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:25:48

Különben az igaz, hogy nem véletlen az, hogy ilyenek a magyar vállalkozók. A törvények esetlegesek, a kormány meg olyan helyzetet teremt, hogy becsületesen nem lehet megélni. Se vállalkozóként, se alkalmazottként. Min csodálkozunk?

redsea 2012.05.13. 20:26:30

A magyar alkalmazott akkor is lop, ha jól meg van fizetve. Egész egyszerűen benne van a levegőben, a közgondolkodásban. Az a májer aki el tud ezt-azt hozni vagy sikkasztani a munkahelyéről. Erről megy a szó baráti összejöveteleken.
Nyilván mind a munkavállaló, mind a munkáltató akkor lenne boldog, ha bejelentve teljesen szabályosan működne a foglalkoztatás. De ettől még nagyon messze vagyunk, sőt egyre távolabb. Ehhez az kellene, hogy a tisztességes cégek versenyképesek legyenek. Most az óriási közterhek miatt nincs így.
Megszokod vagy elmész.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:27:37

@Elstron: Na meg ugye a büdösmulti, aki fizeti a táppénzed, ha beteg leszel. Míg a KKV-knál dolgozó ismerőseim mind rettegnek, hogy ha lebetegszenek, kirúgják őket. És nem vaklárma.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:29:58

Törvényekről meg annyit, hogy volt ugye bérkompenzáció.
Anyám munkahelyén meg nem volt (300 embert foglalkoztató magyar cég).
Tulaj bejelentette, hogy arra ugyan ne számítsanak. Leszarja ő.

mement 2012.05.13. 20:30:47

@monddazigazatmar: Olyan, mintha az eredeti posztot rolad irtak volna.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:32:04

@ColT: Ja, ha kimegy egy ellenőrzés, és megvágják, majd gondolom kirúg pár embert.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:34:18

@monddazigazatmar: Telefonálás...

...munkáját elvégzi rendesen?
Többi hol a f*ba érdekel?

Különben elég érdekes.
Én 9-től ötig dolgozok.
Na most ilyen munkaidő mellett hogyan intézel el BÁRMIT?
Hivatalok nincsenek nyitva szombaton.
Néha kell telefonálni.
Az alkalmazott is csak ember. Mint te.

BDBY 2012.05.13. 20:34:38

@peetmaster: Ez egyszerű felelősség áthárítás tipikus esete. Igenis jogában áll azt mondani, hogy köszi ezt nem kérem és ott abban a pillatanban igenis egyenrangúak, pont azért, mert feláll és elmegy és ha annyira kiváló munkaerő volna, akkor tíz körömmel kapnának utána és ő diktálhatna, jaaa, hogy a többség nem ilyen az más kérdés és az, hogy mind két félnek más-más a motivációja az is más kérdés. Sajna a többség soha semmit nem csinál meg rendesen, mondjuk a 99% ilyen. És egyszerűbb sírni, mint egy kis gerinc erősítőt bevenni és ajánló levéllel, kiváló pedigrével menni állást keresni. Szóval nem sírni, köpködni kell, hanem vállalni magunkért a felelősséget!!!

redsea 2012.05.13. 20:35:05

Jó megoldás nincs. Vagy beilleszkedsz a mutyi rendszerébe a magad szintjén, vagy máshol keresed a boldogságot.

lionking 2012.05.13. 20:35:51

Már a rendszerváltás óta lehetetlen egy vállalkozásnak vagy kisvállalkozónak megélnie és fennmaradnia úgy, hogy mindent a lehető legtörvényesebben csinál.
Vannak persze amelyek igen, meg tudják oldani, de azok nagyon különleges vagy ritka dolgokat művelnek vagy gyártanak, biztos megrendelői háttérrel, pl a Kürt adatmentő. Az igen, meg tud lenni trükkök és egyebek nélkül is, és az alkalmazottait bejelentve tisztességgel meg is tudja fizetni.
De ők a ritka kivétel.
Pékből asztalosból vagy mosógépszerelőből ezer és egy van, ha az egyik nem majd a másik.
Az elvonások meg olyan mértékűek, hogy kizárt kigazdálkodni a normális működéshez való bevételt, mert olyan irreális de inkább csak mondhatnám, hogy magas árakat kellene meghatározni, amit nem fog kifizetni senki.
És itt előjön a többi ezer és egy aki máris ugrik a helyére a tisztességesnek.
De hiába fogna össze pl a pékszakma, hogy holnaptól mindenkinek számlát adunk és a megfelelő árakon adjuk a terméket, olyan áron, hogy az összes alkalmazottunk be legyen jelentve, az adójukat és egyéb járulékukat is fizetni tudják, és még tisztes hasznot is elő kéne állítani, amiből fejleszteni vagy tartalékolni lehetne.
Na ebben az esetben 2 dolog is történne.
1. a kenyér ára 600 ft felett lenne azonnal
2. az összes péket a hatóság úgy meg ba..ná kartellezés miatt, hogy attól kódul :)
remek nem?
90 óta van saját cégem alkalmazottakkal működtem, nem sokkal annyi amennyi kellett.
Már pár éve nincs egy sem.
Ahogy előttem is írták.
Annyi a munka amit én el tudok végezni, és ebből relatív jól megélek. Ha kell, vannak kollégák akik jönnek egy nagyobb munka elvégzésére. sok sok éves ismeretség barátság kollegiális viszony, így nem gond. egyezettünk és kész. ők is csinálják a saját dolgukat de ha meló van akkor összeállunk a "nagy csapattá"

az árakról meg
a szolgáltató szektorban teljesen elfogadott a nettó árak megadása.
Több okból is.
az egyik, hogy ha cég a megrendelő az alap hogy azt ő is vissza tudja igényelni
a másik, ha meg nem akkor ugye a nettó az a nettó és annyi.
Nekem egyszer volt egy ilyen vitám egy -ráadásul régi- ügyfelemmel. a vége az lett, hogy többé nem mentem neki dolgozni, mert megkímélem magam a kínos szituktól. Meg velem csak egyszer lehet ilyen átverőset csinálni.
Ja igen mielőtt
én mondtam neki nettó árat amit bruttóként óhajtott számláztatni.
Mivel az áfa visszaigénylős cégére kérte így abszolút értelmetlen volt az hogy mért kellett azért a kb 5000 ft-ért eljátszani ezt, de nekem mindegy azóta kénytelen mással dolgoztatni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:36:18

@BDBY: Sajnos a legtöbb munkáltatót nem érdekli, hogy valaki jó munkaerő-e.
Van másik, mert sorban állnak az állásért. És ezt ki is használja minden cég.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:37:22

@BDBY: "És egyszerűbb sírni, mint egy kis gerinc erősítőt bevenni és ajánló levéllel, kiváló pedigrével menni állást keresni. "

Pl. vndéglátósként, ha visszapofázol a főnöködnek, vagy beszívatod, ha arcoskodik veled, hát a környéken tuti nem kapsz állást.

okostojgli (törölt) 2012.05.13. 20:44:35

... és kisköcsög Orbán a kommenteket olvasva röhög a markába ...

BDBY 2012.05.13. 20:49:57

@ColT: Mondom neked, igazán kiváló munkaerőért kapkodnak! Hidd el senkinek nem pálya az állandó felvétel, betanítás, kirúgás, felvétel betanítás...Ez pénz sok pénz, mert amíg betanul, nem végez produktív munkát.

kawakiyo 2012.05.13. 20:52:26

Én most márciusban adtam el, és eladtam a kft-t. A végére 5 dolgozóm maradt, akik pofátlanul zsebre dolgoztak, beszélhettem én akármit, leszarták.
Szó szerint nullán ketyegett egy éve a fizuval és a járulékokkal. Persze a nyafogás ment, hogy kevés a pénz, engedjem meg, hogy elvállaljon dolgokat pluszba, miértne olyat ami a saját vállalkozásom profilja. Na de hát most a gyerek, most a férjem, most a kismacskám beteg, válok, házasodom, gyerek lesz, a hitelem, kölcsönöm az akármim és kellene több pénz.
A vége az lett, hogy gyakorlatilag a saját üzleteimben a saját bizniszüket vitték, és igen, pontosan azokkal a munkákkal, amit nekem, a munkahelyüknek kellett volna elvállalni. Szóval adtam nekik egy remek helyet, nevet, hátat, pontos fizetést, és tökéletesen kihasználták, hogy túl már naívan megértő vagyok....
Amit kerestünk annak 90%-a a saját munkámból származó bevétel. Reggel négytől este tizenegy-éjfélig dolgoztam, ugyanígy szombat vasárnapokon is. Hülye vagyok tudom, rájuk dolgoztam, hogy legyen fizetésük. Közbe még tartottam a hátam a saját hülyeségük miatt, és persze 11 helyről jöhettek ellenőrizni, és persze büntetni is. A legszebb az, amikor úgy dolgozik zsebre, hogy közben nem pénztárgépezik. Ha ez egy adóellenőr, akkor is az én zsebem bánja.
Persze, amikor mondtam, hogy ez így nem lesz jó, szemembe röhögve mondta az egyik, hogy én engedtem meg, akkor most mit sírok. Sőt, volt olyan munka és dolgozó, ami kihúzott volna a szarból, elvállalta ő, egy hónap szabi kivéve, és számla nélkül zsebre rakta. Itt elszakadt a cérna, és még ő ordítozott velem, hogy neki erre joga van. ÉÉÉÉS fel ne merjem jelenteni, mert ő is tud ám dolgokat. Ja. Azt, hogy hülye vagyok, mert nyugodtan akarok aludni, és mindent rendesen csinálni.
Ilyen a szolgáltatószektor? Meg ilyen az a hülye kisvállalkozó, aki emberségesen közelít mindenkihez?
Hogy a lopás kérdésre válaszoljak, eddig a kb 20 alkalmazottamból, egyetlen egy volt az, akinél nem vettem észre, hogy lop. A többi igen. Pedig volt közte rokon is, kapcsolatunknak megfelelően csilliós fizetéssel.

Most sokkal könnyebb és valóban van bevételem is hónap végén, pedig mostanában vasárnap nem dolgozok, megesik, hogy szombaton se, csak hat és hét óra között kelek, és nyolckor abbahagyom a munkát, és napközben több időt hagyok magamnak, nem csak ügyeket intézni, de szórakozásra, barátokra is.

Silene 2012.05.13. 20:53:05

Egyetertek a cikk irojaval, szerintem felhaborito az altalanositas! Ugyanis nem minden mikrovallalat olyan szornyu. Az adoterhek miatt (is) rettenetesen nehez dolga van a vallalkozoknak, sokan ezt az alkalmazottakon "verik" le.
Ha valaki tehetseges, vannak kreativ, egyedi otletei, akkor 0-24 oras munkaval tisztessegesen
kereshet, de sajnos egyre inkabb erzodik, hogy hiaba a jo otlet, semmi sem megy igazan. :(

Tripolisz 2012.05.13. 20:54:48

A írás nagyon jó !A tényleges állapotokat írja le.Bizony nem ritja a 16 órában robotoltató kis vállalkozó aki a tisztességes bért sajnálja a dolgozójától .Ellenben ha autót akar vásárolni tuti inkáb azt veszi meg . A munkabér az ráér!
Orbán szarik a kétkezi dolgozókra pedig ők teremtik elő azt amit elherdál.Szerintem nagyon sok ember tudna horror történeteket elmondania munkáltatójáról. Aki "szegény" az adók terhétől "nyög".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:55:03

@BDBY: Munkaköre és cége válogatja.
Ne sales-es munkatársra gondolj.

Másik. Elég sok esetben csak azért vesznek fel új embereket, mert azért jár állami támogatás. (Ezt mondjuk nem csak KKV-k csinálják.)

BDBY 2012.05.13. 20:55:05

@ColT: ...na erről beszélek:"Pl. vndéglátósként, ha visszapofázol a főnöködnek, vagy beszívatod, ha arcoskodik veled, hát a környéken tuti nem kapsz állást."Mi lenne ha nem pofáznál vissza és nem szívatnád? Beállhatna az amiről írtam.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:57:45

@Tripolisz: Másik oldal, ja. A vállalkozó rokounk rendszeresen nyafog, hogy milyen nehéz neki.
Nemrég vett egy házat a lakása mellé. 2 autó, egyiket 5-8 évente cserélik, hogy legyen puccos. Nyaralás évente, közösen családdal, meg csak a gyerekek is elmennek valahova minden nyáron (külfődre).
Hát anyjának nyafgjon.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.13. 20:57:55

@staropramen: Viszont a magyar vállalkozók jelentős része kényszervállalkozó, akinek nincs alkalmazottja. Az általánosítás már csak ezért is rossz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 20:58:56

@BDBY: Hát, ha az a vendéglátós embernek nézné a munkavállalóit, nem si szopatnák.

- 14 órás munkanapok
- 4 órára bejelentve
- lebetegszel, mehetsz
- soroljam?

BDBY 2012.05.13. 21:01:08

Persze az abszolúte segédmunka árnyalja a képet és ott tényleg nem nagyon van mit betanulni. De még akkor is meg kell bizonyosodni, hogy mit lehet rábízni. És tényleg nem bolt az állandó felvétel a legtöbb kkv-s ezt nyűgnek éli meg.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 21:03:53

@kawakiyo:
Engem a régi alkalmazottaim heti szinten keresnek, hogy adjak nekik munkát.
Mondom mindegyiknek, hogy ha annyi lesz, amit én egymagam nem tudok ellátni, akkor szó lehet róla, de csakis alvállalkozóként, távmunkában.

Én nem fogok senki miatt:
- irodát bérelni
- gépparkot fenntartani
- magán fénymásolások és nyomtatások rezsijét fizetni
- céges telefonszámlát nyögni
- stb.

Van a házunkban egy dolgozószoba, ahová lehet jönni egyeztetni, és a normálisan elvégzett munka után a hozott számlát 8 napon belül kiegyenlitem.
Tudják, hogy igy lenne, mert a válság előtt is ezt csináltuk, miután feloszlattam őket az alkalmazotti létből.

Csak azt is tudják, hogy én mikor magamnak dolgozom, kb 3-4 alkalmazott munkáját ellátom, tehát akkor kerülhetnek képbe, ha ezen "túlcsordulok". Ez viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mostanában lesz.

Egyre többen állnak át egyébként az alvállalkozós dologra, én több céggel is együttdolgozom, akik korábban 5-10, van ahol 20 alkalmazottal szenvedtek. És azt mondják, soha többet...

midnight coder 2012.05.13. 21:04:15

@nincs semmi baj!: Van aki így bánik az alkalmazottal, van aki úgy. Az alkalmazottnak joga van elmenni ha nem tetszik neki ahogy bánnak vele, illetve saját boltot nyitni ahol nagyon empatikus lehet a saját embereivel.

Az, hogy valaki elkezdni alkalmazottként általában a kisvállalkozásokat fikázni saját magát lövi tökön - a társadalomban amúgy is meglévő erős vállalkozásellenes hangulatot erősíti. Amivel azt éri el, hogy akiben esetleg még meglenne az az energia, képzettség, tőke és naivitás hogy itt akarjon boltot nyitni, az is inkább elmegy külföldre - a saját szempontjából igen helyesen - viszont neki ennyivel is kevesebb munkalehetősége marad. És minél kevesebb vállalkozás van, ő és a hasonszőrűek annál szarabb helyzetben lesznek.

kvadrillio 2012.05.13. 21:05:58

Téveszme !
Itten..., nállunk...penig a KÖZÉPOSZTÁLY KEZÉBE HELYEZTE A HATALMAT A VIKTOR, AKIKBEBE BELETARTOZNAK A KISVÁLLALKOZÓK, KÖZÉPVÁLLALKOZÓK...IS UGYE....

IGAZ, HOGY A DÖNTÉS VISZONYT, A NAGYTÖKÖS-OLIGARCHÁK KEZÉBEN VAN, MINT PL SZÉLES, DEMJÁN,PI-CSÁNYI..SÖTÖBÖ...SÖTÖBÖ....

Most is ugye.... A BKV-T MEG A 3-AS METRÓT IS EGY ILYEN ECCERŰ TÖKÖS-GURU MENTETTE MEG, AKI MILLIÁRDOKÉRT KARBANTARTÓ.....A BKV-NÁL...

SZERINTEM AZ A SOK HERE VEZETŐ, AKI SOKMILLIÓS FIZETÉST, KÜLÖNPÉNZT VÁG ZSEBRE A NAGY SEMMIÉRT, AKIK SEMMI FELELŐSSÉGET NEM ÉREZNEK A ZEMBEREKÉRT, A METRÓ ÁLLAPOTÁÉRT, NE SZÍVJÁK TOVÁBB PIÓCAKÉNT A NEMZET VÉRÉT, HANEM TŰNJENEK A FENÉBE ÉS A HELYÜKBE ÜLTESSENEK BE MINÉL TÖBB KARBANTARTÓT, AKIK ÉRTIK, TUDJÁK, HOGYAN KELL ÜZEMELTETNI EGY METRÓT !!!!!

BDBY 2012.05.13. 21:06:01

@kawakiyo: ...Komoly nagyon. Pontosan így jártam én is.:)

midnight coder 2012.05.13. 21:07:01

@ColT: Azzal az erővel amivel kis hazánkban a két autót és a fenti egyéb luxust összehozzod, nyugaton vállaltbirodalmat lehet építeni.

becsoccsent 2012.05.13. 21:07:31

csak hogy mindenkinek minden nyilvanvalo legyen, valami hozzaerto tegye mar be, hogy egy minimalberes egyeni vallalkozonak mennyi kozterhet is kell fizetnie maga utan havonta.

namost ez azert lenne jo, mert egy alkalmazottnak halvany lila fingja sincs, milyen vallalkozonak lenni.

ha ezzel megvagyunk, akkor folytathatjuk az eszmecseret a tenyek ismereteben. addig ugyis csak fikazni tud ( mindket oldal, termeszetesen )

BDBY 2012.05.13. 21:10:28

@ColT: no akkor melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás?

midnight coder 2012.05.13. 21:10:30

@kvadrillio: A metró sínjének karbantartása és a BKV pénzügyi-stratégiai elvezetése két külön szakma. Ez kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy küldjék el az oszályvezető főorvost a kórházból és ültessék a helyére a segédápolót, mert az tudja hogyan kell a beteget a szarból kimosni. Ezzel együtt van, hogy a főorvost is el kell küldeni a fenébe, de nem az a megoldás hogy a segédápolót tesszük a helyére.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.05.13. 21:10:37

Mindenki menjen ángliába, mert ott kolbászból van a kerítés! :P
(Aztán sunnyogjon haza, ha mondjuk megbetegszik...)

kawakiyo 2012.05.13. 21:12:13

@Kőmíves Kelemen: Ezzel nálam csak az a baj, hogyha kiadok egy munkát, akkor nagy a valószínűsége, hogy legközelebb simán elvállalja ő, és engem kihagynak a dologból. Eddig, mint a kft alkalmazotta, menő cégnév alatt logózhatott, és ez számított a megbízóknak. Ma már egyre jobban nem jellemző ez. Eltűnt az igényesség.
Az alkalmazott, először megcsinálta, dolgozott a megbízóval, ha csak már akkor nem egyezkedett, hogy zsebbe, olcsóbban megcsinálja ő azt a munkát, hagyják ki a munkaadó Kft-t.
Persze a nagyobb vállalatok megbízásai régen nem működtek így. Most viszont nem ez a helyzet. Olyan cégek, akikről nem is hinnéd kérdezik meg, hogy számla nélkül mennyi lenne. Tudják, hogy az adott személy alkalmazottam volt, hogy alaposan kitanítottam és megmutattam annak a dolgozónak, hogy mi a minőség a trend, mit hogyan tud igényesen dolgozni. Most ha egy céggel beszélek sokszor felmerül, hogy de a volt alkalmazottam ennek a feléért vagy harmadával kevesebben elvállalja, számla nélkül.
Én még mindig aludni szeretnék éjszakánként, nem feketézem. Vagy lassan ideje lenne nekem is eljutnom odáig?

midnight coder 2012.05.13. 21:18:24

@becsoccsent: Ugyanazt amit a mezei dolgozó után is ki kell, azaz nettó havi százezer után úgy 190 ezret. Plusz helyi adók, könyvelő úgy havi 5-10 ezer forint között. Persze, ez csak akkor áll meg itt, ha a saját lakásodban dolgozol és nem használsz nyersanyagokat, nem telefonálsz, nem költesz marketingre. Azaz Pl. egy újságíró meg tud élni így.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 21:18:54

@kawakiyo:
Az én volt alkalmazottaim közül kevésnek sikerült az önálló vállalkozósdi olyan szinten, hogy előlem vigyék a munkát.
Ugyanis mindegyik elkurvul(t) egy idő után, és pofátlan árat akart kérni és/vagy nem teljesitett időben.
Én megpróbálok normális áron dolgozni, és szerencsére van kiépitett renomém. Rám lehet számitani, emiatt van épitészként elég sok munkám még most is.
Ha kiadom a munkát valamelyiknek, akkor közelébe se jut a megrendelőnek, sima rajzolási/3D-s részmunkát adok neki.

De persze nem mindegyik szakma, munka zárolható ennyire, tökéletesen átérzem amit irsz.
(volt korábban másfajta vállalkozásom is, ahol az alkalmazottak lenyúlták az ügyfeleket. Hagytam a francba az egészet azon a fronton inkább...)

midnight coder 2012.05.13. 21:19:43

@dr. Kóser Malac: Ja. Mert itt olyan remek az egészségügyi ellátás... Viszont tény, hogy a temetés olcsóbb.

monddazigazatmar 2012.05.13. 21:19:49

@ColT: Aha. Én meg mint munkaadó fizessem a céges telefonon a te ügyintézésedet? Mert az neked jár, ugye?
És igen 8-4 ig ne mással foglalkozzon a munkavállaló, hanem a munkájával. Van ebédidő, esetleg elkéredzkedik.

micsoda? 2012.05.13. 21:22:03

Na ezt a posztot kár volt megírni. Mit gondol az írója miért fogadja el a munkavállaló többek között a "zsebbe" formát. Nincs más lehetősége, mert nem válogathat a munkahelyekben, mert gyerekei vannak, meg sorolhatnám. Nem hiszem, és nem kívánom, hogy megismerje a szükséget, amit mint tudjuk: törvényt bont. Azt sem kívánom senkinek sem, hogy a munkavállalók megunják az örökös megalkuvást. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy miért.

lioliom 2012.05.13. 21:23:49

A kisvállalkozónál lévő magyar alkalmazott hozzá van szokva,hogy azt sem tudja mi az az adó.Megkapja kézbe a 150-160-at ,de ha a tényleges bérrel akarják bejelenteni és levonni az adót meg a járulékokat Ő ordít legjobban,hogy nehogy már!Utána meg károg,hogy a főnöke egy csaló!Ők a vállakozók fizetett ellenségei!/van kivétel,de az általában egy helyen lehúz 10-20 évet,nem mobil,így nehéz megtalálni/

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 21:24:37

@midnight coder:
"helyi adók, könyvelő úgy havi 5-10 ezer forint között"

Mutass már nekem ennyiért könyvelőt, akibe meg lehet bizni! Mi negyedévente 70+ÁFÁt fizetünk, és ez féligmeddig ismerősi ár.
Ha számolsz mindennel (könyvelői dij, kamarai lófaszok, helyi adók, adóelőleg, járulékok, stb), akkor egy egyszemélyes vállalkozásnak havi 150e Ft-ot lazán össze kell kaparnia a közterhekre. És akkor ő még nem kapott fizetést...

Ez persze nem hangzik soknak, csak ne felejtsük el, hogy a 100e Ft-os munkából közel fele az államé még ezeken felül.

Egy kabaréban hallottam: (nem szószerinti idézet)
- Tudod hogyan kell megtanitani az óvodás gyereket az adózásra?
- Adsz neki egy TúróRudit, aztán jön az adóellenőr, és leharapja az 51%-át.

monddazigazatmar 2012.05.13. 21:26:43

@ColT: A jó munkaerőért meg igenis kapkod mindenki, és mondjuk nem akarja hogy elmenjen máshova. Az a gond, hogy a munkavállalók sokkal jobbnak gondolják magukat, mint amilyenek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 21:27:02

@midnight coder: Na de érted, nekem nyafog, aki kb. ugyanannyit dolgozok, sokkal kevesebért? Én meg valahogy nem szoktam nagyzoló költségekbe verni magam, csak hogy a konkurencia lása, hogy milyen jól megy, így kijövök a pénzemből.

@monddazigazatmar: Ki mondta, hogy fizesd?
(Meg aztán, mennyi költség az neked, jól menő vállalkozónak?)
Különben senki nem mondta, hogy a cégesen fizesd. Van sajátja, használja azt (ki mondta, hogy kap cégest). Csak maga az elv, hogy mivel napközben dolgozik, máskor nem tudja intézni. Mi az érdekes? Elvégzi-e a munkáját, vagy a magánélete (utóbbihoz közöd)?

(Ebédszünet : máshol is délben van :P )

"Mert az neked jár, ugye?"
Nem mondtam, hogy jár. Csak kezeld emberként.

Ha el mer kéretőzni, elengeded-e? Nem mindenhonnan engedik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 21:28:08

@monddazigazatmar: Vagy talán sok munkaadó nézi szarba a dolgozóit.

GaZe 2012.05.13. 21:30:35

a post iroja se volt meg alkalmazott magyarorszagon...

monddazigazatmar 2012.05.13. 21:36:13

@ColT: "Mennyi költség az nekem, jól menő vállakozonak?" Hogy jössz te ahhoz, hogy ezen filozz? Ha csak két forint akkor is a vállalkozásomtol lopod el. Vagy kicsit lehet nyulni? És pont az a baj, hogy ugyanigy állnak hozzá mindenhez.
Pékség? hát megeszek 2 kiflit, mi az neki. Iroda? hazaviszem a nyomtatopatront, mi az neki. Napi 2 kifli 50 Ft. Az egy évben 10ezer. 5 alkalmazott megcsinálja, akkor 50 rongyot lopnak el.
"Mi az érdekes? Elvégzi-e a munkáját, vagy a magánélete" Hogy elvégzi e, meg hogy hogyan, azt én döntöm el, nem ő. Ha az alkalmazott ugy gondolja, hogy ő ráér telefonálgatni, attol az nem biztos hogy ugy van.

Viktus 2012.05.13. 21:38:08

Így-így. Jól leírta a posztoló mi a szitu ebből a szempontból. Persze lehetne boncolgatni miért van ez a lehetetlen-adó, és járulékterhelés, miért akarja a kormányzat bedönteni a kkv szektort. A zsiványokat mi okból is védik ...

mement 2012.05.13. 21:39:26

@monddazigazatmar: Duma. Legtobb vallalkozo magasrol szarik a munkaerejere, es elkepesztoen alacsony szinte foglalkoztatja, pont azert mert akiben meg maradt szemernyi munkabecsulet, az lofaszert is robotolni fog. Igy megy ez nalunk, minden munkaado tudja jol hogy a szarasig tultelitett munkaeropiacon, bagoert kap maganak rabszolga munkat, barmikor.

Igazabol ez jellemhiba a magyar vallalkozoi retegnel. Korosztalyos jellemhiba.

Viktus 2012.05.13. 21:39:55

@martinasz:

Te ökör vagy. Miből fizessek ugyan az embernek, ha a bejelentés egy vagyon nekem igaz az nem jut el a tudatodig pedig azt keményen kell lepengetnem az államnak. Miközben a bevétel egyre kevesebb, és senki sem kérdezi miből is kellene kihozni ... emelni évek óta nem lehet az árakon, mert a csodás multid elhajt.

mahet 2012.05.13. 21:41:16

Fúj a gonosz vállalkozók! Na sebaj majd csinál nekünk munkahelyet a zállam! Az is egy megoldás... ha kapna hitelt az ország addig talán működne is, be szép is volt 1989 előtt. Boldog tudatlanság! :)

monddazigazatmar 2012.05.13. 21:45:23

@mement: Tényleg nem gondolod, hogy mondjuk egy benzinkutas munkája pont annyit ér, mint amennyit kap?
"minden munkaado tudja jol hogy a szarasig tultelitett munkaeropiacon, bagoert kap maganak rabszolga munkat" - mondjuk egy szakképzett, jó munkaerőt nem. Csak mindenki annyira pótolhatatlannak hiszi magát.

mement 2012.05.13. 21:46:50

@Viktus: Ha nem tudod tisztesegesen kifizetni a munkasaidat, akkor pusztulj a piacrol.

mement 2012.05.13. 21:49:56

@monddazigazatmar: Tenyleg nem gondolom hogy egy benzinkutas munkaja jelenleg anyit er amennyit kap, mert ha a benzinkutas nincs a lancszemben akkor ugyanugy nincs szolgaltatas mintha a valalkozo nincs a rendszerben.

Mindenki az allamtol kezdve a munkaadon at, az egyszeri benzinkutas munkajat, es az azert jaro jovedelmet lopja le, vagy huzza le torvenyesnek alcazva.

Nem arrol van szo, hogy benzinkutaskent keress felmilliot havonta, hanem arrol hogy 200 euro egy honapra mar a szanalmasnal is lejjeb van, es azontul hogy szetlopd a munkaltatod, es ott tegyel keresztbe ahol tudsz, masre nem osztonoz.

tass-tass 2012.05.13. 21:51:14

Azokat, akik vállalkozóként vagy alkalmazottként résztvesznek az adóelkerülésben vagy elősegítik azt, a közügyektől való eltiltáshoz hasonlóan el kellene tiltani az államilag finanszírozott szolgáltatások igénybevételétől 1-10 évig. Nincs 1-10 évig a továbbiakban igyen iskola, orvos, támogatás, segély, stb.

A munkavállalók széles tömege szakszervezet nélkül is öntudatos lenne a saját jogait, bérezését illetően. Ha valakit most szürkén foglalkoztatnak, az ugye csak akkor szív ha táppénzre, gyed-re, álláskereseső járadékra, nyugdíjba megy. Ha ezenfelül még elesne a több ingyenes állami szolgáltatástól is, hát hogy is mondjam, meggondolandó...

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.13. 21:53:47

Mókás azért. A fejekben van a gond és mindkét oldalon. Épp nem olyan rég jártam Németországban, a taxis kérdés nélkül írta a számlát, meglepődni sem volt időm. Ott ez nem kérdés. Persze ott nem szarják el stadionra az adómat.... Nem tudom a megoldást.

Cégblog 2012.05.13. 21:54:17

@GaZe: Erre az egyre válaszolok. Élelmiszer kereskedelemben dolgoztam 8 évet. Tesco szintű munka... 26 vagyok.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 21:54:36

Csak hogy érthető legyen:

Korábban irtam, hogy az egyszemélyes cég rezsiköltsége (járulékok, könyvelés, helyi adók, stb) kb havi 150e Ft, minimálbéres fizu mellett. Tehát minimálbérrel együtt ez 250e Ft/hó.

Ahhoz, hogy ezt kitermelje, a kb 50%-os adók mellett le kell számláznia nettó 500e Ft-ot havonta.
A vállalkozói költségszámlákkal sikerül a fele adót levinni 30-35%-ra, tehát még marad neki kb 100e Ft.
Magyarul havi 100+minimálbért, azaz 200e Ft-ot költhet el rezsire-kajára-gyerekre, stb.

Ez az 500e Ft (+ÁFA) munka minden hónapban ott kell legyen, különben a tartalékok felélése jön.

Tudjátok ez mennyi pénz?
- szobafestőnek 4-5 komplett (100 m2-es) ház festése
- mosógépszerelőnek 40 külön szerelés (hahó! 22 munkanapos hónapban)
- könyvelőnek 20 cég havi könyvelése
- épitésznek 2-3 komplett családi ház engterv

Ha csak a munkanapokat számold, akkor napi szinten ki kell termelned 23e Ft-ot, ami óránként 2875 Ft.
Ezzel kelsz, ezzel fekszel. MINDEN nap.

Lehet utánunk csinálni. Ez ugyanis egy átlagos, egyszemélyes vállalkozás hétköznapja, amelyik nem autónepperként vagy áfacsalóként szerzi be a pénzt.

(Ha alkalmazottad van, akkor ehhez dobj még hozzá fejenként min. 200e Ft-ot)

mement 2012.05.13. 21:56:31

@tass-tass: Ugyes vagy, sikerult annak az erdekcsoportnak a nyakaba varnod az adozasi fegyelem feleloseget, amelyik a legkiszolgaltatotabb helyzetben van minden szereplohoz kepest, a munkavallalora. Taps-Taps.

Viktus 2012.05.13. 21:56:45

@mement:

Ez így lenne ténylegesen elpusztulna az ország öcsi. Éppen azok döglődnek leginkább, akik próbálják tartani a szabályokat, és eltartják az országot.
Maradna a fekete gazdaság.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.13. 21:57:19

@tass-tass: Sok vállalkozásnál ha nem csalsz, akkor éhen halsz. Aki nem adózik azt nem engedném szavazni sem. Rengeteg itt az adó, ezt nagyon sokan nem ügyeskedésből, hanem kényszerből csinálják már. De ez egy olyan ország, ahol ha az APEH kiad egy állásfoglalást és az alapján csinálod és nem jó, akkor is téged büntetnek. Nem kötelezi őket a saját állásfoglalásuk. No comment...

mement 2012.05.13. 21:59:21

@Viktus: Ha igy lenne, azzonal napvilagra kerulne a husz eve maszatolt problema, es vegre megoldast kenyszeritene ki, cserebe az idaig karvalykodo valallkozok visszakerulnenek a munkavalaloi oldalra, es szembenezhetnenek vele milyen gazdasagi kozeget teremtettek.

Ocsi.

Viktus 2012.05.13. 22:01:07

@mement:

Nem a munkavállalónál még van kiszolgáltatottabb a vállalkozó. Bizony-bizony.
A vállalkozó mitől függ? piactól-megrendelőtől. Ki kérdezi meg a vállalkozótól miből vesz kenyeret, ha nincs bevétele? sőt még az állam jön kaszálni amit tud még rajta. Így tovább a körbetartozások, pénz visszatartások, döglődő piac ...

Viktus 2012.05.13. 22:02:03

@mement:

öcsi álmodozz. A fő zsiványoknak mind megvan a kapcsolatrendszere nem véletlenül nem buknak meg soha ... max. az egyik oldalról a másikra vándorolnak szponzornak.

tass-tass 2012.05.13. 22:03:20

@mement: "sikerult annak az erdekcsoportnak a nyakaba varnod az adozasi fegyelem feleloseget, amelyik a legkiszolgaltatotabb helyzetben van minden szereplohoz kepest, a munkavallalora"

Azért ez a felelősség valami pozitívummal is járna számukra...

kawakiyo 2012.05.13. 22:04:05

@Kőmíves Kelemen: Egy pár dolgot kifelejtettél.
A bevételnek nem csak adókra és járulékokra kell elegendőnek lennie. De szükség van alapanyagokra, munkaeszközökre, fejlesztésre, tanulásra, továbbképzésre, és rengeteg időre, már csak azért is, hogy az új szabályokat követni tudd. (És persze azokra a "járulékos" költségekre, amit a dolgozó hazavisz a zsebében. Ezt is mínuszként kell kalkulálni, persze ha alkalmazottal akarsz dolgozni.)

Én mint mondtam, feladtam, mert nem bírtam tovább, és ez volt az egyszerűbb megoldás.

mement 2012.05.13. 22:05:17

@Viktus: Minjdart elmorzsolok egy konnycseppet:)

Ha nem vagy eleg piackepes ahoz hogy ki tud legalabb a munkasaidat fizetni, akkor nincs helyed a versenyben ezt ertsd meg, es azt is hogy ha ez a gyakorlat igy menne, akkor versenykepes maradhatnal akkor is amikor tisztan, szepen konyvelve vezeted a ceget.

De most, adoelkerules gyanant, nincs a munkasodnak normalis fizetese, nincs TB-je, nincs nyugdija, es nem illetik meg a munkavallaloi jogok. (Vedd alltalanos alanynak, nem szemelyesen TE)

kawakiyo 2012.05.13. 22:06:47

@Viktus: Így van. Persze, soha semmi fekete és fehér, de nem kellene folyamatosan általánosítani, és ilyen mértékben sztereotipizálni. Munkaadók között is legalább annyi a zsivány, mint munkavállalók között.
Utópisztikus világot nekünk, ahol mindenki tisztességes, és felfogja az érdekeik és értékeik szükségességét! :)

mement 2012.05.13. 22:07:35

@tass-tass: En azt gondolom eleg durva a munkat terhelo allami elvonas, hogy cserebe elvarhato legyen egy tisztesseges szabalyzas es vele jaro hatosagi kontrol, es ne kizarolag a munkvallalo felelosege legyen egy olyan gyakorlat, aminek a vegrehajtasaban nem vesz reszt, csak annak alanya lehet.

Peldaul ha atkurjak az agyat a lejelento papiroknal.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 22:08:16

@kawakiyo:
Az alapanyagok, fejlesztések, oktatás költsége mind leirható az adóalapból, ezért irtam, hogy az állambácsi által elszipolyozott kb 50%-os adó lecsökkenthető 15-20%-al, ami a vállalkozó zsebében marad.
Tény, hogy egy komment keretében nem lehet mindent kifejteni, tőlem ennyire futotta most :)

kawakiyo 2012.05.13. 22:10:32

@mement: Engedd meg, hogy kiegészítselek. Már fentebb említették, hogy áremelésre, ma, totál nincs esély. Nagyon sokan dolgoznak feketén, magánzóként is feketén. Igazad van, hogy aki nem tudja kifizetni a dolgozóit lépjen tovább. Amikor én ezt megtettem, akkor meg éppen az volt a problémájuk, hogy akkor most velük mi lesz, mert hirtelen elég lett a fizetés meg amit loptak, és még zsebbe (nem tőlem, de a munkahelyének megrendeléseit lenyúlva) dolgozott, sok esetben munkaidőben.

Te is egy olyan világot szeretnél, ahol minden működik, a munkaadók és munkavállalók is tisztességesek, egyéni és közösségi érdekeket is szem előtt tartják. Ez viszont ugyanolyan utópisztikus, mint amit Viktusnak írtam.

kawakiyo 2012.05.13. 22:12:15

@Kőmíves Kelemen: Viszont azt is tartsd szem előtt, ha ezeket mind leírod az adódból, akkor kb havonta fognak tételes ellenőrzést tartani. Vannak dolgok amire allergiások a NAVosok. :P Ezt tapasztaltam.

Viktus 2012.05.13. 22:13:04

@mement:

Én egy tucat embernek adok munkát. Te mennyinek? A legtöbb mehetne max. közmunkásnak, mert roma származásúként helyből elzavarnák. Te életedben nem vállalkoztál, mert ez a nagy magyar valóságban egy idea. Én egy nagy multinak dolgozom évek óta ugyanannyiért, mert nem lehet kiharcolni semmit ugyanis Magyarországon nem az álmaid képezik a valóságot, hanem szimpla árverseny. A feketézőkkel meg nem lehet versenyezni, ha arra lövi be a multi is az árakat.

Nekem még van mindenünk nekem nem lesz semmi aztán bedőlök, és viszi még az állam is grátisznak hullarablóként amit ér. Az emberekkel mi lesz nem foglalkoznak kegyesen kapnak három hónap segélyt aztán mehetnek feketén max. dolgozni a konkurenciához ...

Az államnak kellene ezt kezelni pl. , mert itt addig ténylegesen nem lesz elmozdulás amíg elhiszi az állam ezeket a kamu bevallásokat különböző cégektől miközben a tulajdonosok dajdajoznak ...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 22:14:19

@mement:
"Ha nem vagy eleg piackepes ahoz hogy ki tud legalabb a munkasaidat fizetni, akkor nincs helyed a versenyben ezt ertsd meg"

Egy kőműves mellé kell két segédmunkás, ez egy aranyszabály. Ha bejelenti őket, akkor nem tud piacképes (általad is megfizethető) árat mondani a munkára.
Mert a te alkalmazotti fizetésed most arra elég, hogy ebben a félmutyi világban kifizesd az igényelt szolgáltatásokat (szobafestő, pizzafutás, mosógépszerelő, stb).

Mindennek és mindenkinek egyszerre kellene változtatnia ezen, hogy kitisztuljon a kép.
Ez kétféleképpen lehetséges:
- bérek, szolgáltatások árai emelkednek 20-30%-ot mindenhol + nagyon szigorú ellenőrzés
- vállalkozókat sújtó adók megnyirbálása 20-30%-al + nagyon szigorú ellenőrzés

GaZe 2012.05.13. 22:15:24

@Cégblog: 26 :)))
Ha pl Tescoban dolgoztal volna, es nem "csak olyan szintu" munkaban, akkor pl tudnad, hogy mig egy multinal nem kerdes, hogy minden legalisan megy-e, addig a magyar tulajdonu vallalatoknal mar allasinterjun teljesen kendozetlenul megy a full-contact egyezkedes a feketezesrol. (erre szeretnek sokan legyinteni, hogy meg is erdemlik a multik mert versenyelonyuk, erobol lenyomjak a hazai piacot satobbi. csak aztan majd nezzuk meg mit okozott ez pl a reklamszakmaban, ahol a hazai "okosba" dolgozo garazsugynoksegek-halasztanyak olyan brutal ala tudnak menni barmilyen realis arnak, amit az audital nemzetkozi hatteru ceg nem tehet meg, hogy oda jutottunk, hogy mo-n szinte csak azert vannak nemzetkozi ugynoksegek, mert egy-egy markanak halozatos szerzodese van adott ceggel.. es az allami megrendelesekrol nem is beszeltunk, de az mas tema)

de egy egyszeru pelda:
van egy ceg, mondjuk 20 fovel.
ebbol 19 minimal+zsebre van bejelentve, egyedul az ugyvezeto van kb 120 nettora bejelentve, mert hat ugye ot azert mar megis...
szerinted ilyen korulmenyek kozott a minimalra bejelentett emberkenek van arra eselye, hogy azt mondja a fonoknek, ot jelentsek be netto 160-ra (amivel meg igy is cirka fele annyit keresne, mint minimal+zsebbe penzzel)?
Szerinted hogyan nezne az ki, hogy a ceg 19 dolgozojabol 18 minimalt keres, es egy valamiert 160 nettot, TOBBET mint maga az ugyvezeto?
Nem nezne az ki kicsit furcsan?
Dehogynem, es az adoellenorzes, munkaugy is tenne fel kerdeseket.
Tehat dolgozonk ha akarna SEM tehetne meg, hogy teljes nettora kerje bejelenteni magat.

Hat ennyit akkor az alkalmazott valasztasi szabadsagarol.

Persze, enni sem kotelezo neki, ez teny.
Vagy esetleg el is hagyhatja az orszagot, ha jobb sorsra erdemesnek erzi magat.

Bambano 2012.05.13. 22:16:53

@luciferko: hányszor fordult már elő, hogy jött a vállalkozó, számla nélkül 5k, számlával 7k. választhattál.
ezt jelenti a nettó-bruttó.

agyamputáltak 2012.05.13. 22:17:13

@Egyedi nicket kell megadnod: az a tévedés, hogy a vállalkozó SOKKAL jobban akar élni, a dolgozók kárára, mintsem azt egy korrekt üzletvitel a kis szaros cégének lehetővé tenné. való igaz akkor be kellene érnie egy skoda octáviával és nem bmw-vel. de ez messzire vezet. (és igen az államnak is van sara ebben)

Fatal Error! System Halted! 2012.05.13. 22:17:23

Általában az a leghangosabb, akinek vaj van a füle mögött.
Ezért kár volt blogot indítani.

Az "akinek nem inge ne vegye agára" mondás, nem akkora hülyeség.

Bambano 2012.05.13. 22:18:59

@Viktus: meg az államnak azt is kellene kezelni, mikor egy projekt már a tervezési fázisban úgy készül, hogy biztosan nem fizetik ki az alvállalkozókat, hanem bedöntik a projekt céget. hány vállalkozó szerelte ki az ablakkeretet mostanában...

sanyix 2012.05.13. 22:21:18

"ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"

Nem lop, elveszi ami járna neki ;) Ha rendes fizetést kapna, nem tenné.

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

Majd amikor az adó nem egy fekete lyukon keresztül simicskák, puchlacik zsebébe megy, hanem az állam fejlesztésére.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Mikor majd nem döglik éhen, ha nemet mond.

"Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?"

Majd ha annyiba fog kerülni a kaja, gáz, áram mint 20 éve...

Viktus 2012.05.13. 22:21:28

@GaZe:

A multinál mostanság a rabszolga kereskedés dívik itt bizonyos fórumozók logikája alapján a Samsung zárhatná a boltot meg a Bosch meg a stb. ... az új embereiket munkaerő kölcsönzőn keresztül veszik fel három műszakban havi 70-80-90 ezerért.
Ráadásul a multik nagyon "korrekt" hozzá állása a beszállítókkal folytatott pályáztatásnál mindjárt nem olyan vehemens a legtöbb cégnél szimpla árverseny van. Ráadásul mivel a magyar gazdaságot kicsinálták a magyarok is rabszolgaként próbálnak megfogni minden felmerülő melót ...

Viktus 2012.05.13. 22:23:39

@sanyix:

Na jah csak a bevételi oldal sem növekszik nehéz miből osztogatni, és a magyar vállalkozások 90%-a bizony nem a bmw-s villás, hanem egyszerű mikro-kis vállalkozó.

agyamputáltak 2012.05.13. 22:24:21

@monddazigazatmar: te tuti fideszes vagy, azok mutogatnak a másik oldalra, miközben ugyanolyan barmok vagy még rosszabbak, hogy de azok is azt csinálták! mintha akkor rendben volna?!

GaZe 2012.05.13. 22:26:40

@Viktus: es a munakerokolcsonzoket kik uzemeltetik? az elelmes, helyi kornyezettel, "okossaggal" "kepben levo" magyar vallalkozok, nem multik.
a multik csak annyit latnak az egeszbol, hogy ha nem ezeken keresztul veszik fel a munkaerot, akkor versenyhatranyba kerulnek.
de ez leginkabb a betanitott munkakra igaz, ahol az emberanyag gyorsan es zokkenomentesen potolhato.
a hozzaadott ertekkel dolgozo teruleteken ez nem mukodik.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.13. 22:29:32

@Bambano:
Van egy cég, aki lóg fél millával egy munka kapcsán. Van szerződés, teljesitésigazolás, kibocsátott számla.
A számla után befizettük az adót, és az áfát.

"Természetesen" nem fizetnek, nem reagálnak a felszólitó levelekre. Mivel többeknek tartoznak, tudjuk hogy nincs a folyószámlájukon egy büdös vas sem.
Elindithatjuk a felszámolást, vagy egyéb követelésbehajtást kb 100e Ft-ért, de mivel nincs min behajtani az eredmény kétségesnél is rosszabb.

Most jön a slusszpoén...
Ahhoz, hogy a ki nem fizetett számlát leirjuk, mint veszteséget, egy csomó dolgot el kell inditani, gyakorlatilag végigvinni a felszámolást.
Csakhogy ehhez kell majd különböző ügyvédi papiros is, ami újabb 30-50e Ft.
Tehát 500e Ft az 400+ÁFA (tavalyi áfa). Befizettük a 100e áfát, valamint keletkezik kb 150e Ft-nyi adó.
Ahhoz, hogy leirjuk ezt, ki kell fizetnünk kb 150-200e Ft-ot, nem számitva a kurva sok időt, amibe kerül az egész.
(ismét hangsúlyozom: minden le van papirozva rendesen)

Ez normális ebben a kurva országban?

Nemrég zárult le egy 8 éves birósági ügyünk, ahol 1.5 millió forintot nem fizettek ki anno nekünk. Évente volt 2 tárgyalás, az ő ügyvédjeikkel szépen húzták az időt. Szintén volt mindenről papir, ami minket igazolt.
8 év után eljutottunk oda, hogy menjenek a kurva anyjukba a pénzükkel együtt, csak legyen vége az egésznek. A beperelt cégnél főállásban több ügyvéd van... a főtevékenységük épitőipar.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.13. 22:31:13

A munkahelyi error blog sápítozásról és panaszkodásról szól. Nekem nem jutna eszembe alkalazni bárkit, aki ott panaszkodik. Legtöbbet épp azért, mert panaszkodik. Párat még azért is, ahogyan panaszkodik. Némelyik aktívan irigy is. A mai is ilyen volt. Kicsit túloz a főnöke bevételein, kicsit kifelejti, h ő maga mit és hogyan csinál, így bárki neki ad igazat. És ez volt a cél. Hogy a kommentelők szeressék.

agyamputáltak 2012.05.13. 22:31:13

@becsoccsent: ha költségszintet akarod illusztrálni, ezért lett volna jó a totális szuperbruttósítás, hogy mégis mennyibe kerül a cégnek egy alkalmazott. jahogy ezt nem bírták volna a tömegek felfogni-elviselni? na ezért is tartunk itt.

midnight coder 2012.05.13. 22:33:06

@mement: Legkiszolgáltatottabb ?
- Munkavállalóként van munkaköri leírásod. Más kérdés, hogy ezt sok helyen nem tartják be, de legalább papíron van. Vállalkozóként a te dolgod minden. A stratégiai döntésektől a munka megszerzésén át a marketingtől az összes papírmunkán át a tárgyalásig a különféle ügyfelekkel.
- Munkavállalóként a legtöbb amit bukhatsz, az a munkahelyed. Utána még hónapjaid vannak arra hogy másikat keress. Vállalkozóként, ha buktál akkor jó eséllyel a gatyád is rámegy - de az amiért dolgoztál az elmúlt X évben, biztosan.
- Munkavállalóként létezik fizetett szabadság. Vállalkozóként nem. Még fizetés nélküli sem, hacsak le nem állítod a céget - és betegnek sem célszerű lenned, mert az első 15 napot úgyis te fizeted.
- Ha a meló valami miatt nem jön össze, te buksz. Nem a munkáltató.
- Ha a partner cég akinek teljesítettél nem fizet, szintén te buksz. Nem a munkáltató.
- Munkavállalóként nem jön a nyakadra az adóhatóság. Nem kell semmi miatt idegeskedned.
- Munkavállalóként meló után szépen hazamész. Vállalkozóként nincs olyan hogy meló vége. Gyakran olyan sincs hogy szabadság, hétvége.

Én mindig azt mondom, hogy ha valaki irigyli, tessék nyugodtan csinálni.

Viktus 2012.05.13. 22:34:33

@Kőmíves Kelemen:

Van ennél poénosabb is nekem egy cég tartozik 10 millió + fa beadtam bíróságra ott szakértői minden elkészült beszedték perköltség cirka milka, majd átirányították Pestre az ügyet, ahol pillanatnyilag a bíróság elutasította az ügyet. :D Ez Magyarország.
Másik ilyen több milliós kintlevőség meg önkormányzati arra is már az állam beszedte a jussát viszont az, hogy nekem két éve apránként fizetgetnek v.mennyit nem érdekel senkit.

A multi legalább fizet 60-90 napokra csak az egyre szerényebb, hogy állam bácsi mindig megtalál v.mi új rendelkezéssel-adóemelésekkel ...

Sir Galahad 2012.05.13. 22:34:39

@flamer: @egyedi nicket kell megadnod: Az alkalmazott azért van kényszerhelyzetben - amivel a vállalkozó vissza is él - mert nem tehet mást, mint hogy elfogadja a rossz feltételeket az állásért. A vállalkozó, ha becsukja a boltot, még mindig elmehet alkalmazottnak valahová. Persze lehet, hogy sehová sem kell - kérdés, hogy ha alkalmazottként nem válik be, mire alapozta a vállalkozását?

Lakatos Ranebó 2012.05.13. 22:36:09

Hát sry, lehet,h Zsuzsa rosszul választott címet, de arra nincsen mentség, h a vállalkozó nem adja meg a törvényileg neki járó betegszabit, szabit.
És igen, a legnagyobb gáz, h sokan ilyen feltételek mellett dolgoznak.
Azt az alkalmazottat pedig, akit felvettél, és lop, ki is tudod ám rúgni. Nem kell a nyugdíjig foglalkoztatni.
Am sztem ez már egy másik téma.

Viktus 2012.05.13. 22:37:45

@Sir Galahad:

Lehet meglep, de a vállalkozó se nagyon tehet mást, mint elfogadja amit a megrendelő v. a pangó piac diktál.
Munkát pedig talán azért nem talál, mert az ország nem csupán Budapestből áll vidéken pedig igen nehéz ...

monddazigazatmar 2012.05.13. 22:46:19

@agyamputáltak: Most ne haragudj, de mikor és kire mutogattam? Elmondtam a véleményemet. Az én nézopontombol a munkavállalok lopnak csalnak, hazudnak, nem vigyáznak az autóra, gépre, telefonra, pazarolnak. Lusták, trehányak és irigykednek rám. Én vállalom a felelosséget, kockáztatom a pénzem, fekszek éjszaka gondolkodva, hogy mit is kell tenni. Fonok-beosztott ellentét mindig is megvolt.

2012.05.13. 23:13:58

@ColT: ""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"
Ha elég fizetést kapna?"

logikus, amit írsz, de kimutatható, hogy a béremelés kb 3 azaz három hónapig motivál. Tehát mindaddig kevesellni fogja a fizetését a munkavállaló, míg annyit nem keres, hogy már nem kell dolgoznia.

Amúgy a lopás nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés.

2012.05.13. 23:17:16

@midnight coder: "Én mindig azt mondom, hogy ha valaki irigyli, tessék nyugodtan csinálni."

És itt a válasz! ezt kéne kitenni főcímnek!

HgGina 2012.05.13. 23:17:54

@Kőmíves Kelemen: nekem csak 7 volt a legtöbb alkalmazottam. De ma már én is csak annyit vállalok be, amivel a saját jövedelmem biztosítva van. És a mai szabáyltömeg, elmebeteg kötelezettségek miatt már én is inkább viszem külföldre a céhemet, mert ott nem kell olyan baromságokkal foglalkozni, hogy esetleg Dél-Oszétiából származó számlát nem számolhatsz el, mert ott a magyarnál kisebb az adó mértéke, ezért az máris adóparadicsom. Vagy nem számolhatok el valami mást, mert mondjuk a Coca-Colánál nagyobb, és nevesebb cég holland leányvállalatának valami off-shore belső cége számláz. És mert ott legalább tisztában vannak azzal, hogy pl. az off-shore nem törvénytelen, nem csalás, hanem a világon mindenhol meglévő vállalkozási forma.
Csak halkan mondom: a fotosoppos Adobe egy off-shore céghálózat.

A sok kommentelőnek meg, úgy tűnik, a 99 %-a soha életében nem dolgozott valódi kapitalista gazdaságban.

HgGina 2012.05.13. 23:25:01

@Sir Galahad:
"Az alkalmazottnak ellenben - ritka kivételektől eltekintve - nincs választása: kiszolgáltatott helyzetben van, örül, ha kap bármilyen állást bármennyiért, bármilyen rossz feltételekkel."

Nem igaz. Van másik választása. Mondjuk elkezdhet vállalkozni. Ugyanúgy, ahogy a többiek is elkezdték. Saját lakás félszobája, garázs, alagsori pincerekesz, bérelt székhelyszolgáltatás vagy irodabérlet 5 négyzetméteren...
Csak hát könnyebb nyavajogni, és a vállalkozással járó pluszmunkát a munkaadóra testálni. Aztán persze majd csodálkozik, hogy a tulaj megúnja egy idő után, hogy kétszer annyit dolgozik, és inkább olcsóbb, vagy szorgalmasabb, esetleg ugyanannyiért képzettebb munkaerőre cseréli a minimálbérrel is túlfizetett alkalmazottat.

XCat 2012.05.13. 23:27:05

Ezt nevezem gyors reakciónak. :DDD

+1

HgGina 2012.05.13. 23:27:14

@martinasz: rendben, Cseréljünk helyet. De akkor a fizetés mellett a munkát és a munkaidőt is megcseréljük.
Jaaaa, hogy akkor meg már büdös lenne a meló? Érthető.

XCat 2012.05.13. 23:29:41

@Kőmíves Kelemen: És ugye megfizeted a munkavállalónak azt, hogy ő leveszi a munkaadói terheidet rólad? Vagy úgy gondolod, hogy ezt csinálja már alkalmazotti bérért? :)

XCat 2012.05.13. 23:33:13

Egyébként gratulálok, első poszt, és máris címlapos.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.05.13. 23:43:00

Ez az írás jobban tetszett mint a kifogásolt, mert valódi cselekvési tervet mutatott be a panaszkodó munkavállalóknak. Tényleg az sose senkit se bánt, hogy zsebbe kap mellékest, pedig ez is egy csalás, és összekacsintás a gonosznak beállított vállalkozóval az állammal szemben, ami pedig valójában mindannyiunk közössége. Az állam része a kormány is, ami a törvényeket hozza. Na, a kormányt már lehet ekézni, és leváltani. Csak mindig ugyanazok a hétpróbás gazemberek térnek vissza. Ez viszont baj.

XCat 2012.05.13. 23:48:08

@Gamma Leonis: Ha tudnád, hányezerszer elmondtuk már nekik ugyanezt.... nem ér semmit. A MH-n igazi proletáröntudat tombol, mintha az elmúlt 30 év teljesen kimaradt volna egyesek fejéből.

Nem is tudom néha, hogy ez röhejes vagy szánalmas.

2012.05.14. 00:02:29

Engem néha az érdekelne, ha ilyen szarul megy a vállalkozóknak akkor ha reggel kimegyek az utcára miből van az a rengeteg autó ami dugót okoz? És nem 25 éves kockaladák. Én a jónép 90-95%-nál jobban keresek a hivatalos adatok szerint de nekem nincs 5 millióm autóra, még 2 sem.
Mondjuk van egy sejtésem... azt tippelem, hogy a ház, autó, túrórudi és reggeli kávé mind céges költség, hogy ne kelljen adót fizetni ergó harmadannyiból kijön, mintha én venném az adózott jövedelmem után. Nem nehéz, mikor minden cég 100 féle dologgal foglalkozik papíron.
Tévedek?

HgGina 2012.05.14. 00:06:02

@Kőmíves Kelemen: 70+áfa negyed évre? Összetenném ezért a kezem. Nekem ez havonta 50+áfa, pedig nem nagy a könyvelendő mennyiség. De legalább 19 éve nyugodt vagyok a könyvelést illetően, és ha valami gond van, az iroda ügyvédje külön díjazás nélkül dolgozik az ügyemen.

Orvosával és ügyvédjével legyen jóban mindenki, és becsülje meg őket jobban még a családjánál is! A család nem gyógyítja meg, és nem tudja kihozni a börtönből.

limbekcs 2012.05.14. 00:18:29

kedves Cégblog!

ez a külalak nekem kifejezetten tetszik. szóval az én kedvemért nem kell tornázni, ha értjük, hogyan mondom... :)

(az érdemben való hozzászólást sajnos mellőzni leszek kénytelen ezúttal)

HgGina 2012.05.14. 00:20:09

@A csótány is ember: ha a ház céges, akkor arra igen szép kis ingatlanadót kell fizetni. Ha az autó is az, annak vannak fizetendő terhei, emellett igen szép adaggal megnő a rá eső adminisztráció. A túrórudit meg a reggeli kávét igen érdekes lehet elszámolni. Feltéve, ha tudod, hogy ezt az éves nettó árbevételből milyen arányban lehet megtenni. Nagyjából a kávé talán még belefér, de a túrórudi már nem.
Ha az ásványvizet el akarod számolni, akkor legyen minimum egy olyan tevékenységed, és hozzá egy alkalmazottad, akinek védőitalként ez jár! És persze kizárólag a bubimentes light verzió, mert a bubi már luxus.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.14. 00:58:24

@dr. Kóser Malac: Kijottem, itt jarok orvoshoz:P
Otthon el sem latnanak, ugyanis ahhoz tb-t kene fizetni, azt meg en itt teszem, kettos tb-fizetes meg eu-s szabalyba utkozik. Szoval milyen hazasunnyogas?

Kolbaszbol meg nincs a kerites, de lopikulabol se.

gombosg 2012.05.14. 00:58:49

@A csótány is ember: "miből van az a rengeteg autó ami dugót okoz?" - Devizahitelből! :)

"...nekem nincs 5 millióm autóra, még 2 sem." - Nekik sem volt. Vállalkozó rokonom szerencsés, ő kp-ra akart autót venni. Egyik kereskedő elhajtotta, mert ő csak hitelre ad el (Lévén ezek szerint a banki jutalék nagyobb, mint a haszon a kocsin. És vállalkozó rokonom világéletében 100% fehéren dolgozott.)

"...ház, autó, túrórudi és reggeli kávé mind céges költség, hogy ne kelljen adót fizetni..."
Túl egyszerű és nyilvánvaló volna. A kiskapu akkor jó, ha kevesen tudnak élni vele (okosak, kiválasztottak, haverok stb.), de a többség azért fizet. De tény, elég megnézni bármelyik céget az e-cégjegyzékben, rengeteg melléktevékenységi körrel rendelkeznek.

Alapvetően számlagyűjtögetési célból, de az az állam szempontjából nem áfacsalás, mert a másik cég a számlán keresztül befizeti. Csak a társasági adóalapot csökkenti, de az állam megint csak jobban jár, mert a fogyasztás áfája nagyobb, mint a társasági adó.
Javítsatok ki, ha tévedek. :)

Nagyon unalmas kezd lenni ez a vállalkozó vs. munkavállaló téma. Szerintem mind a két félnek igaza van: sok a szemét 'vállalkozó', és sok a birka munkavállaló. És magas a munkanélküliség, tehát valóban mindenki lecserélhető, kivéve bizonyos specializált szakmákat, ahol ha jó vagy, akkor valóban igényt tartanak rád.

villamos alóli kacaj 2012.05.14. 01:09:46

Jó látni, ahogy a magyar kisvállalkozó és az ő alkalmazottja marja egymást.
Innen az oligarcha kastélyában a madárvadászat utáni kebelbaráti vacsora asztalától.

Hihhetetlen 2012.05.14. 01:20:37

@poszt
Tökéletesen megértem az indulatot. Szerintem azonban rossz az iránya. Ha a vállalkozó, a munkavállaló, meg a fogyasztó egymást fikázza azzal semmi sem lesz jobb a mindenkori kormány meg röhög a markába.
A vásárlótól nem lehet elvárni, hogy ragaszkodjon az ÁFÁ-hoz, meg a magasabb árhoz. A dolgozótól se lehet elvárni, ha azt mondják, hogy munka feketén van, egyébként meg nincs akkor inkább menjen inkább haza büszkén nyomorogni.
A probléma a szabályokban és az ellenőrzésben van. Különösen az adószabályok túl bonyolultak ahhoz, hogy be lehessen tartani, mindig akad köztük nehezen értelmezhető, van rajtad sapka/nincs rajtad sapka jellegű. Ehhez jön, hogy a számviteli szolgáltatók 80-90%-a olcsó, de "kétes minőségű". Ebből ered, hogy a hazai kisvállalkozók 99%-át meg lehet fogni valamivel.
Ehhez jön az ellenőrzés módszere: ahova kimennek ott találni kell valamit - hiszen mindig lehet. Aki ellenőrzést kap az általában büntetést is. Ebből jön a logikus kérdés: ha már tuttira megvágnak minek legyek tisztességes?
És ha már a konkurenciám fekete munkaerőt dolgoztat és nem ad számlát akkor én miért igyekszem betartani a szabályokat?

Pedig lehetne másképp is. Ma, amikor a céges beszámolók elektronikus adatbázisba mennek be a valószínű csalók néhány egyszerű algoritmussal kiszűrhetők lennének. Magas a házipénztár? Fekete fizetés és/vagy osztalék. Magas (növekvő) készlet? Eltitkolt eredmény. Sok követelés? Tiltott hitelezés/álcázott osztalékkivét... Kezdetnek ez se lenne rossz, de ha kicsit megerőltetnék magukat akkor kiszűrhetők lennének a kirívóan alacsony munkabérű, eredményű cégek stb.
Ezek után nem találomra mennének, hanem célzottan adott problémákat vizsgálnának. Ha ehhez még a szabályok is egyszerűbbek lennének akkor nem lenne mindenki potenciális adócsaló.

Persze ezt egyszerre nem lehetne, mert akkor vállalkozások és munkahelyek tíz- meg százezrei dőlnének össze, mint a kártyavár. Viszont egy 3-4 éves tervezhető programot lehetne a problémára készíteni, az érintetteket jó előre felkészítve.

Még egy: a jelenlegi rendszer nemcsak azért rossz, mert kevesebb adó folyik be. Még csak nem is azért, mert az adószintet jelentősen lehetne csökkenteni, ha az adómorál jobb lenne. A legnagyobb baj az, hogy a magyar gazdaság jelentős részét kitevő kisvállalkozások már nem teljesítményben, munkában/szervezésben/minőségben hanem csalásban versenyeznek egymással és a nagyvállalatokkal. Ez azt jelenti, hogy egyenlő feltételek mellett két perc alatt elvéreznének. Ez nemcsak a költségvetés, hanem az egész gazdaság számára óriási probléma.

monddazigazatmar 2012.05.14. 01:22:22

@A csótány is ember:
Jézusom, te meg hol élsz?
Semmi nem jön ki harmadannyibol, mintha te vennéd.
Kisteherautórol az áfát visszaigényelheted, de az max 3 főt szállithat. Ezért kapsz a nyakadba némi plusz adminisztrációt, menetlevelet, utnyilvántartást, kismillio hulyeséget. Telefonnál szintén van valami, hogy csak egy része számolható el, mert ugyis beszélsz magánugyben is.
Ingatlanban, ha ipari tevékenységet folytatsz, akkor adózol utána. Meg megprobálhatsz elszámolgatni turorudikat, meg vacsorát, csak eloszor a konyvelo fog cseszegetni, egy vizsgálatnál meg az APEH. Ja, és mindenrol ezer papirnak kell lenni.
Nem hiszem, hogy én vok az egyetlen, aki ssaját névre vesz autót, telefont, internetet, mindent, és ugy csinálja a cégét, mert nem akarja magát meg a könyvelojét az oruletbe kergetni.

Steerio 2012.05.14. 01:30:02

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

Olvasdtad, hogy mennyit keres. Zsuzsának és többi társának nincs pénze ezt mondani.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Szerinted közölték vele ezt akkor? Meg hogy ha beteg lesz, cseszheti a táppénzt, na, mikor tudna kezdeni? :DDD

"Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?"

Ja, mert amúgy ő meg ebből gazdagodik meg, mi? Tehát egyenlőségjel van az elcsalt pénzből Balira járkálás meg a nem éhenhalni akarás között, igaz?

Zed is not dead yet 2012.05.14. 01:30:31

Vállalkozó vagyok, már 20 éve. Mindig mindent szabályosan. Elegem van az országból, a politikusokból, a mement-féle 20-as IQ-jú trollokból (bazd meg egy kurva mondatot nem tud helyesen leírni). Elegem van a sok demagóg tahóból aki azt hiszi a vállalkozónak egy gondja van, hogy "leköltségelje" (akármit, bármit). Azt hiszem be kéne ezt a vállalkozóságot fejezni. Mindenkinek, aki korrektül csinálja. Aztán nagyon kíváncsi lennék, az a sok proletár, aki itt ugatja a képzeletbeli kolbászból-kerítést, ugyan mi a faszt csinálna. Se ötletük, se munkafegyelmük, se munkabírásuk, se tisztességük, se semmi. Munkaidejük van, meg papírjaik (amikkel a seggem kitörölhetem, mert semmit se tudnak), meg öntudatuk, meg anyagi problémáik. Hát majd megoldják. Nélkülünk. És a bloggazdának igaza volt, elég már abból hogy a proletárok szerint a vállalkozó = maffiózó. Nevén kéne nevezni: aki maffiózó, az nem vállalkozó, hanem bűnöző. Az alkalmazottjai meg esetleg bűnsegédek.

Zed is not dead yet 2012.05.14. 01:38:50

Csináljon valaki egy blogot erre! Ahova bizonyítékokkal be lehet írni ki az aki olyan. Ez biztos mindenkinek nagyon tetsző ötlet. Kvázi szégyenfal. Vállalkozókat pellengérezzünk ki? óóó, jeahhh! Munkavállalókat is ugyanígy? Óóóó, neee!

Na ennyi erről. Sok szegény elnyomott munkavállaló. Tényleg, szegények. Valaki írta, hogy az az ember, aki ér valamit, nem munkanélküli, sőt kapkodnak érte. Igaz. Valaki írta, hogy ha valaki lop-csal-hazudik-stb, akkor nehezen kap újra állást bárhol is. Ha így van, nagyon helyes ez is. Egy utószerelő ismerősöm mondta sok évvel ezelőtt: "Aki ér valamit, az vállalkozik. A selejt meg elmegy alkalmazottnak."

Lassacskán majd ez lesz: "Aki ér valamit, az vállalkozik rá, hogy elhúzzon az országból. A selejt meg várja hogy valaki alkalmazza, csak nem lesz senki."

Akkor majd pofázzatok, tahók, vagy próbáljatok meg vállalkozni és majd rájöttök, hol baszik az isten.

monddazigazatmar 2012.05.14. 01:53:57

@Steerio: Azért szerintem Bali nincs annyira tele magyar pékekkel, meg tv szerelokkel.
A legtobb vállalkozás a fennmaradásért kuzd jelenleg.

Bambano 2012.05.14. 03:12:18

@Hihhetetlen: ezt a helyzetet egy módon lehet megoldani, mint a jobbratartást. gondolom tudod, hogy Magyarországon a 60-as években döntöttek úgy, hogy nálunk is kontinentális jobbratartás lesz, nem angliai balra. Azt mondták, hogy mától jobbra.

Egyszer azt kell mondani, hogy mától egységesen mindenki ad számlát, elkéri a számlát, befizeti az áfát, stb. Mert amíg csak egy is lesz, aki nem, és nem büntetik meg érte, addig félrehúzza a rendszert és mindig ugyanez lesz a vége, mint most. Mert most hiába döntesz úgy, hogy mától fehéren csinálsz mindent, mint vállalkozó, két nap alatt megdöglesz a másik 50 feketén fusizó miatt.

A vállalkozásoknak valójában nem okozna versenyhátrányt a magas elvonás, ha mindenkinél egyformán magas lenne az elvonás. Azonos technológiai fejlettségű vállalkozásoknál egy munka kb. ugyanannyit ér, ha mindenki egyformán teszi rá az adókat és a járulékokat, akkor ugyanannyi lesz a vállalási ár is, tehát nem lesz versenyhátrányban, aki tiszta. Egyszer egy időpontban hirtelen felugrana minden vállalkozási díj, mint egy valutaleértékeléskor, beállna egy új egyensúly és működhetne minden tovább.

Ez persze azzal is járna, hogy a dolgozónak meg kellene adni, ami törvény szerint jár neki. Utána meg lehetne követelni és kirúgni, amelyik nem teljesít.

Persze ez itt fent matematikai megoldás, tudom, hogy a valóságban kicsit álmodozás szagú.

Környezettudatos 2012.05.14. 04:51:51

@ColT: ColT · kilatas.webuda.com/ 2012.05.13. 21:27:02
"@midnight coder: Na de érted, nekem nyafog, aki kb. ugyanannyit dolgozok, sokkal kevesebért? Én meg valahogy nem szoktam nagyzoló költségekbe verni magam, csak hogy a konkurencia lása, hogy milyen jól megy, így kijövök a pénzemből."

Ja, én sem nagyzolok, cserébe kijövök a pénzemből, mégis sajnálják tőlem a jó autót, stb. De hát enyém a cég és minden nyűgje, így a cég nekem ad céges kocsit, nem annak, aki hazamegy, meg ügyintéz a fizetett idejében. Fura, nem?

"@monddazigazatmar: Ki mondta, hogy fizesd?
(Meg aztán, mennyi költség az neked, jól menő vállalkozónak?)"

Pont annyi költség, mint neked. Te intézed a maszek telót? Akkor fizessed te, mint jól fizetett alkalmazott.

"Különben senki nem mondta, hogy a cégesen fizesd. Van sajátja, használja azt (ki mondta, hogy kap cégest). Csak maga az elv, hogy mivel napközben dolgozik, máskor nem tudja intézni. Mi az érdekes? Elvégzi-e a munkáját, vagy a magánélete (utóbbihoz közöd)?"

Utóbbihoz semmi közöm, ezért azután ne is hozza be abba a nyolc órába, amíg itt van, ne hivazkozzon a magánéletére, ha lógni akar. Élje ezt otthon a kis családjával. Ide dolgozni jön, nem a magánéletével foglalkozni. Ha azt akarja csinálni napközben, maradjon otthon. Igaz, akkor nincs fizu.

"(Ebédszünet : máshol is délben van :P )"

Jól megmondtad, most mi lesz?

"Mert az neked jár, ugye?
Nem mondtam, hogy jár. Csak kezeld emberként."

Én egy alkalmazottal sem ordibálok...de hamar kikerül a székéből, ha nem a munkájával foglalkozik, hanem amerikázik. Itt nincs faszbúkolás egész nap, mert az jó. Az bizony a magánélet része.

"Ha el mer kéretőzni, elengeded-e? Nem mindenhonnan engedik. "

Hogyne...akár minden nap. Csak a fizetésnapon a ledolgozott napok arányában kap fizetést. Tőlem be sem kell járnia egynek sem, majd jön helyettük más...:)

Környezettudatos 2012.05.14. 04:52:58

@Zed is not dead yet: Sajnos itthon ilyet nem lehet nyíltan. Pedig jó lenne.

Környezettudatos 2012.05.14. 04:57:28

@Steerio:
"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

Olvasdtad, hogy mennyit keres. Zsuzsának és többi társának nincs pénze ezt mondani.

Akkor ne tessenek csodálkozni, hogy lesz, aki kiszolgálja ezt a mentalitást. Ha zsuzsa kedves mégis az egyenes úton járna, akkor nem lenne "okosba" Kft.-nek tere. Tecciktunnie?!

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Szerinted közölték vele ezt akkor? Meg hogy ha beteg lesz, cseszheti a táppénzt, na, mikor tudna kezdeni? :DDD

Nos, amint beteg, védetté válik. Ha pedig a táppénz végén elköszönnek tőle, akkor mit verdes? Miért akar egy ilyen helyen ottmaradni?

"Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?"

Ja, mert amúgy ő meg ebből gazdagodik meg, mi? Tehát egyenlőségjel van az elcsalt pénzből Balira járkálás meg a nem éhenhalni akarás között, igaz?

De kérem, Ön mosdatja itt a szerecsent! A csaláshoz itt ketten kellenek. Ha minden "becsületes" alkalmazott úgy gondolkodna, ahogy a "mikor mondja" kezdetű mondatban sejtetik, akkor az "okosba kft" nem tudna zsebbe fizetni senkinek, hát bejelentene vagy tönkremenne. tecciketudnieértenije?!

Környezettudatos 2012.05.14. 05:00:52

@Hihhetetlen: "A vásárlótól nem lehet elvárni, hogy ragaszkodjon az ÁFÁ-hoz, meg a magasabb árhoz."

Tévedni tetszik! Igenis ragaszkodjon, ha szerinte ő a becsület mintaképe és a másik fél a csúnya csaló gazdasági bűnöző! Ellen esetben ő csak a banda áruló tagja. A spicli. Ez még gusztustalanabb.

Egyébként meg be kell vezetni, hogy a magánszemély a 10000 HUF feletti számláinak összegét leírhassa az adóalapból. Máris ragaszkodni fog mindenki a számlához. Valamiért egy politikai garnitúra sem akarta ezt. ...és ennek nem az az oka, hogy ellenőrizhetetlen.

Össze kell fogni 2012.05.14. 06:15:25

@Sir Galahad: Itt a pont!!
A kockázatot nem szeretik vállalni, dolgozni is csak ímmel-ámmal, az alkalmazottnak minden "jár", mint a szocializmusban, leginkább a szája jár...

Össze kell fogni 2012.05.14. 06:23:20

@monddazigazatmar: Egyetértek! Halvány lila gőzük sincs, mi az a kockázat (már az alkalmazottaknak, csak hőbörögni, és főleg irígykedni szeretnek. Sok alkalmazottal próbálkoztam, mindet hivatalosan alkalmaztam, becsülettel fizettem, de mindegyik csak a lábát lóbálta! De megmagyarázni nagyon tudnak mindent, csak a saját hibájukat nem!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 06:23:43

@Környezettudatos: Látod, pont erről a hozzáállásról beszéltem.
Javasolnám, hogy 1 hónapig járj úgy dolgozni, ahogy leírtad.
(És akkor bele sem mentem abba, hogy kissé kiforgattad a szavaimat, mert azt már leszarom, és nincs időm vitatkozni.)

kawakiyo 2012.05.14. 06:26:25

@Hihhetetlen: Én (és a szakmabeliek, plusz az érdek képviseleti szervünk), próbáltunk fellépni a feketézőn durván nyomuló, gagyi cuccokkal és szolgáltatásokkal piacon levő emberek ellen. Állásfoglalás a NAV-tól: hátkérem ha nincs vállalkozása, nem tagja ilyen profillal foglalkozó társas vállalkozásnak sem, akkor csak tettenéréssel lehetne bizonyítani, de azt hogyan. Szóval, nem csinálunk semmit, mert nem tudunk. De ha már itt vagy, hozzad már be az öt évi könyvelésed egy tételes ellenőrzésre....
(tényleg mellékesként, ezek az emberek nagyrésze, képpel, hirdetéssel, sok esetben honlappal, rajta árakkal "árulja" szolgáltatásait)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 06:28:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Emelés kérdése.
Különben érdekes, én nem lopok, mert elég jól keresek.
Ha mondjuk 2x ennyit keresnék, akkor már akkor sem lopnék, ha addig igen, mert akkor már nem lennének különösebb anyagi gondjaim.

Ne nézzük már tolvajnak az embereket, kérem.

@Környezettudatos: Ja tényleg, abba belegondoltál, miért utálják az emberek a munkahelyüket?
-Mert lenézik őket
-Mert nem lehet mellette élni (maradj bent tovább, nem tudod elvinni a gyereket orvoshoz, stb.)
-Mert nem intézhetsz el egy telefont
Ilyenek miatt.
Ezek után ne csodálkozz, ha szarul dolgoznak a melósaid.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 06:29:14

@kawakiyo: Kurva nagy... milyen kedves hatóság ez is :S

Terror Dzsoni 2012.05.14. 06:37:33

@monddazigazatmar: Mert te ezt nagyon tudod ám! Majd ha egyszer ebben a cipőben jársz, rádöbbensz, addig kussolj!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 06:42:10

@Össze kell fogni: Ne általánosíts.
Különben senki nem mondta, hogy "jár".
Annak kéne "járnia", hogy emberi módra bánj a melósaiddal, még akkor is, ha nem nagyon szeertsz nekik fizetni.

Mondjuk abban is csatlakozhatnánk az EU-hoz, hogy betartatják a munkaügyi törvényeket az állam részéről.

ex Dr Kormányzó Dr. 2012.05.14. 06:48:39

Szokás szerint a kép,árnyaltabb a fekete-fehérnél.
Valóban,sokan még ma sincsenek tisztában azzal,hogy a "vállalkozás" és a "szocialista vállalat",nem ugyan az a kategória.
Az is kétségtelen,hogy a vállalkozások terhelése túlzott.
Ahogy az is igaz,hogy a "zsebbe"-fizetést,nem a melós találta ki.
Az is tény, ha csak korrekt bejelentéssel és adólevonással vagy hajlandó alkalmazni valakit,lesz komolyan vehető jelentkező.

Szóval,gondoljuk át újra a "zokogást",mindkét oldalon.
Ja!És ne feledjük a régi bölcsességet:A rabszolga munkája,szükségképpen hanyag!

jog-ász 2012.05.14. 07:17:58

jó,tehát azzal mentegeted a kisvállalkozókat, hogy a munkavállalóitok genyák?és nem akarnak adózni, az ügyfelek meg számla nélkül akarnak mindent?fasza, ha csak ennyi az érv..

amugy meg ha számlára akarok bármit megcsináltatni, mindannyiótoknak félre áll a szája..

apanna 2012.05.14. 07:42:53

Munkaadóként javaslom a munkavállalónak, hogy vállalkozzon. Utána beszélgethetünk, ki csal és mit.
Munkavállalóként? Ha nincs munka, hogy mondhatnám a főnöknek, hogy inkább 100 ezer de jelentsen be? :)

Van olyan cég, ahol 1 perc késés fél óra levonás. Legújabb, hogy a tulaj is vett kávéautomatát,(kamerázott) és ha nem abból veszel, hanem a konkurenciáéból 100 ft levonás a bérből. Az alkalmazottak fele fekete melós a másik alkalmi. És mindezt a munkaügyi felügyelőkkel karöltve.

Akkor most miről beszélünk????

2012.05.14. 07:59:29

@Kőmíves Kelemen: Egy könyvelő akiben meg lehet bízni: www.nagynagy.hu :)

2012.05.14. 08:04:27

Azt hittem csak én vagyok így ezzel, hogy inkább többet dolgozom egyedül, de megoldom alkalmazott nélkül, pedig ahogy látom többen is erre az álláspontra jutottatok.

ggaborx 2012.05.14. 08:15:56

Csodálatosan működik ismét az oszd meg és uralkodj elve. Egyszerűen hihetetlen, hogy milyen szinten egymásnak tud esni a két oldal, miközben mindkét részről a problémák alapvető oka az adószabályokban keresendő.

Azt kellene végre felfognia mindkét oldalnak, hogy bár a látszat nem ezt mutatja, sosem voltak egymás ellenfelei. A vállalkozó - legyen az bármilyen alattomos is- azért vesz fel alkalmazottat, mert szüksége van rá. Az alkalmazott meg azért dolgozik, mert neki is szüksége van rá.

A két fél viadala sajnos a legtöbb esetben kimerül az egymásra irányuló ellenségeskedésben. Ez persze egyik félnek sem jó, de nyilvánvalóan egyszerűbb mint egy pillanatra megállni és feltenni a kérdést azzal kapcsolatban, hogy a másik miért teszi azt amit tesz?

A vállalkozónak alapvető érdeke, hogy az adott feladatra a már kiképzett munkavállalót megtartsa, hiszen minden új ember új kockázatot és költséges betanítást jelent. A választást a régi megtartása és egy új alkalmazott felvétele között minden esetben ezen kockázatok és költségek döntik el. Ennek pedig nagyrészt az aktuális jogszabályok adják a hátteret.

Egyszerűbben fogalmazva azt kellene minden munkavállalónak átgondolnia, hogy a gazdasági környezet meghatározásához egy-egy vállalkozás édeskevés, így ezek szükségképpen kénytelenek alkalmazkodni a feltételekhez. Még egyszerűbben, mi a jobb? Ha 3 alkalmazottnak van munkahelye, de a fizetése nem annyi amennyit szeretne, vagy nem úgy van könyvelve, ahogy a nagy könyvben meg van írva, vagy pedig minden tiszta és fehér, ámde 3 helyett csupán 1 alkalmazott van?

Másfelől felmerül persze a kérdés, hogy ha egy vállalkozás nem tudja eltartani a működéshez szükséges 3 alkalmazottat, akkor miért nem csukja be boltot és a vállakozó miért nem megy el alkalmazottnak? Ha belegondoltok ez sem lenne túl szerencsés, hiszen a legközelebbi állásnál lehet, hogy ő lesz az akit helyetted felvesznek oda, ahol 3 helyett 1-el is tartják a frontot.

A legfontosabb mindezek melett ugyanakkor az, hogy az alkalmazottak összesített munkájának minden egyes hónapban ki kell termelnie az összesített munkabéreket és minden vonatkozó adót és járulékot. Különben a cég veszteséges lesz és tényleg lehúzhatja a rolót. Tegye fel a kezét az alkalmazottak közül az, aki tisztában van azzal, hogy pl. egy nettó 200eFt-os fizetéshez ebben az országban legalább 400eFt bevételt kell előállítania a munkájával minden egyes hónapban?

A vállalkozói oldalnak ugyanakkor azt kell megértenie, hogy az alkalmazottak tájékozottsága az adó- és pénzügyek tekintetében jellemzően messze elmarad a saját isemereteiktől. Ezért a fizetéseket illető kommunikáció során bizonyos ok-okozati összefüggéseket érdemes az elégedetlenkedő alkalmazotnak feltárni.

A szokásos "bármikor felveszek a helyedre bárkit" frázis hangoztatása helyett célravezetőbb arról beszélni, hogy az adott összegű és összetételű fizetés feletti igényhez milyen további bevételekre lenne szükség és ennek elérését az adott munkavállaló miként tudná elősegíteni akár másik munkakörben. Ha pedig erre nincs lehetőség, csupán annyit érdemes közölni, hogy a nagyobb fizetést egyelőre másik cégnél keresse.

Az általam ismert vállalkozók viszont gyakran esnek abba a hibába, hogy az esetleges béremelési igényeket egyrészt közvetlen támadásnak veszik, másrészt nem látnak tovább a megnevezett összegnél és elfelejtik mérlegelni egy új alkalmazott keresésének, kiválasztásának, betanításának költségeit, illetve az eleinte "ismeretlen" mentalitású személy jelentette kockázatokat.

A sok szájtépés után végülis egyetlen egy dolgot kellene megértenie minkét oldalnak. Sosem voltak egymás ellenfelei és mindkét részről a mindennapi megélhetésért küzdenek. Így akár össze is foghatnának a közös siker érdekében. Ha végre sikerülne levetkőzni ezt a szűklátókörű, kontraproduktív ellenségeskedést, ami hosszú távon egyik oldalnak sem hajt hasznot.

Dolgozónép 2012.05.14. 08:17:36

Én magam is kisvállalkozó vagyok, mégpedig pontosan 1990 óta. És csak megerősíthetem, hogy a magyar kisvállalkozók nagy többsége képzetlen, tervezni képtelen, szűk látókörű, szarevő köcsög. Akinek alkalmazottja van, az ki akarja taposni a belét, mert azt hiszi, különben veszteség éri. Nekem nincs alkalmazottam, mert egyrészt nem szeretek senkivel szemétkedni, másrészt sajnos az alkalmazottnak jelentkezők döntő többsége teljesen alkalmatlan bármire. Egyébként a magyar kisvállalkozó azért kisvállalkozó, mert csak kicsit köcsög. Aki közepesen köcsög, az középvállalkozó. Aki meg nagyon, az nagy. Na ugye.

Komojtalan 2012.05.14. 08:19:22

200 kommentet nem vagyok hajlandó végig olvasni, de megérne egy posztot mennyi is marad(na) 100 forintból egy becsületes vállalkozónál, aztán el lehet gondolkodni. Tippem 20-30 forint és még a középkort szidták történelemórán, hogy 9. tizedet szedett az egyház. A tized ugye ment a földesúrnak.

A gond az, hogy nyugodtan szeretne élni mindenki, befizetem az államnak ami az övé, aztán hagyjanak békén (EVA). De ha egyszer rákényszerítenek, hogy csaljak akkor nem azt a 20 forintot fogom elcsalni, hanem 50 -t, mert ha megfognak oly mindegy hogy 20 vagy 50 forintot csaltam, akkor mér "érje meg" a kockázatot.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.14. 08:23:13

Jelenleg Bulgáriában élek. Errefelé a helyzet tisztább egy kicsit.

A magánszektorban gyakorlatilag nem létezik brutttó és nettó. A bruttó csak papíron van, s a különbség jelentős. Pl. a feleségem bruttó fizetése 350 leva (52 ezer Ft), viszont a nettója 1200 leva (180 ezer Ft). S ez a teljesen természetes. Ráadásul ez is csak a magánszektor kb. kétharmad részére igaz, egyharmad teljesen fekete, eleve nincs SEMMILYEN munkaszerződés.

A magánszektor alig 10 %-a fehér, jellemzően egyes nagy cégek.

Természetesen az állami és önkormányzati szektor az teljesen fehér, de ott a fizetések nagyon-nagyon rosszak. Az átlag havi nettó jelenleg 520 leva, azaz 78 ezer Ft.

Az itteni "okos" kormány azt találta ki a fekete és szürke szektor ellen, hogy kriminalizálta a fekete és szürke munkát, mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról. Az eredmény az lett, hogy megszünt minden érdekellentét munkavállaló és munkaadó között, hiszen most már egy ex-alkalmazott sem jelenti fel volt munkaadóját, mert őt is eljárás alá vonják és megfizettetik vele visszamenőleg az adókat.

Ja, s az adózás sokkal kedvezőbb 2008 óta, mint Magyarországon. Egykulcsos adó van - minden tökejövedelem és munkajövedelem után 10 %. Ezen kívül 11 % társadalombiztosítási járulék. A bruttón felül kb. 20 % a munkaadói járulék. Ez részben fehérített, korábban a munkavállalók zöme teljesen feketén dolgozott, míg ma már a szürke szektor a jellemzőbb.

Don Quixote de la Ferko 2012.05.14. 08:25:09

@Bambano:

Ezt talán a buzeráns csaló vállalkozókkal tisztázd.

Cégblog 2012.05.14. 08:27:09

@GaZe:

Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy nem főnöknek születtem...

A 26 lehet, hogy vicces, de 15 éves korom óta dolgozom és kb. három éve céget vezetek. Büszke vagyok rá... ;)

Ismerem jól a cégek fizetési politikáját. Pontosan ezért kezdtem vállalkozni, hogy ne kelljen benne részt vennem.

Azonban a legtöbb ember az élelmiszer szektorban röhögve dobta el a tesco bejelentett 80-85 ezrét a kisvállalkozó 4 órás bejelentéséért, aminek a vége 110-120 zsebbe volt...

Ez persze mindenkinek rossz, de főleg azoknak, akik tisztességesen próbálnak konkurenciái lenni ilyen cégeknek...

vojzi 2012.05.14. 08:40:27

@monddazigazatmar:
egyébként az ilyen élelmiszer ipari cégeknél szokás a fizetésbe beépíteni úgymond "veszteséget" amit a dolgozó megeszik, sőt van ahol ezt előre közlik is. Egy régi szakács tanuló barátom dolgozott Budapesten a Római parton egy kifőzdében, ahol a fizetés alig érte el a 60 ezer Ft-ot viszont meg volt mondva, hogy napi egy menüt ehetnek ingyen, pontosabban a fizetésbe be volt építve. a maradékot ami a konyhán maradt illetve nem vittek el azt el vihették haza. Így nem mondott fel sokáig mert ételre alig költött valamit...

nincs semmi baj! 2012.05.14. 08:41:46

@midnight coder: Ezt írtad: "Van aki így bánik az alkalmazottal, van aki úgy. Az alkalmazottnak joga van elmenni ha nem tetszik neki ahogy bánnak vele, illetve saját boltot nyitni ahol nagyon empatikus lehet a saját embereivel."

Két megjegyzésem lenne:
1. ez nem válasz arra, mit írtam, hogy ti. attól, hogy az alkalmazott nem vállalkozik, még nem lesz rendben, ha a munkáltatója átbassza.
2. Igen jellemző az a mentalitás, ami ebből a mondatból is süt. Empátia, mi? Én arról beszélek, hogy a vállalkozónak jogszerűen kell eljárnia a munkavállalójával szemben akkor is, ha ő kockáztat többet, erre te empátiáról beszélsz. Hogy is van ez? Mint a földesúr, ha jó kedvében van, a törvényeket betartva foglalkoztat, ha meg nem empatikus fajta, akkor nem? Kibújt a szög a zsákból :)

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 08:41:52

Köpködés jobbról-balról.
A megoldásról is írhatna valaki egy posztot! Létezik egyáltalán a mindkét fél számára elfogadható megoldás?

APImásik 2012.05.14. 08:43:29

...:)
Szia Blog.
Sokáig hezitáltam, hogy kommenteljek-e, vagy sem...
Ez egy lerágott csont... de általánosítani szerintem tényleg butaság...

Van egy helyzet, ahol helyt kell állni... a munkaadónak és a melósnak is... és ez a helyzet xar... Ki nem szeretne olyan helyen dolgozni, ahol hivatalosan 2 hetente megkapja a fizuutalásról az értesítőt?
Ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy ne kelljen sumákolni az áfával, mert a konkurencia lenyomja az árakat, mert az feketén dolgozik?...

ugye?... kár ekézni egymást... ez a helyzet. a mostani körülmények nem kedveznek a munkavállalóknak (SEM!) kevés a munka, el kell fogadni ami van, amennyiért van. Emiatt kevés a fizetőképes vásárló... ezért nyomni kell a költségeket a vállalkozásoknak, ahol csak lehet...

Van-e kiút? Biztos. És tudja valaki?... na ez a jó kérdés...

2012.05.14. 08:46:18

@ColT"Ne nézzük már tolvajnak az embereket, kérem."

Épp erről beszélek! Nem azért nem lopsz, mert eleget keresel, hanem azért, mert van tartásod.

Ha emlékszel, a szocializmusban a miénk a gyár! vigyük haza! mondás járta. Sikk volt lopni.
Azért, mert keveset keresett? Hát, akkoriban a gyári melós elismert volt anyagilag is.

nincs semmi baj! 2012.05.14. 08:47:07

@midnight coder: Abban persze igazad van, hogy komoly a vállalkozás-ellenesség az országban és ez nagyon ártalmas, csak hát én nem erről beszélek.

Dolgozónép 2012.05.14. 08:48:17

@Laikus Érdeklődő: A megoldás: Kimenni az utcára, elzavarni az egész, velejéig korrupt és hazug, a zsírunkon élősködő politikai-gazdasági osztályt a teljes klientúrájával együtt, új közmegegyezést létrehozni, aminek következtében az emberek többsége úgy ítéli meg, hogy van értelme adót fizetni, mert anélkül mindenkinek rosszabb lesz. Amíg nincs új közmegegyezés, addig csak köcsögösködni lesz érdemes, ahogyan ma is.

2012.05.14. 08:54:59

@APImásik: "Van-e kiút? Biztos. És tudja valaki?... na ez a jó kérdés... "
Egyetlen megoldás létezik. Olyan mértékű adóelvonás, amely értelmetlenné teszi a csalást.

volt rá példa, a nyereség adót levitték Antallék(vagy már Boross, mert Antall meghalt?) , és láss csodát: nőtt az állam bevétele!
Egyszerű: bizonyos szint alatt már nem éri meg hamis számlát befogadni.

peter3374 2012.05.14. 08:55:28

@Kőmíves Kelemen: Kihagytál pár dolgot, ha olyan vállalkozó vagy akinek beruháznia kell, műhelybe, gépbe, szaktudásba, akkor ez a kétezerpárszáz forintos órabér megtöbbszöröződhet....
Amúgy jó a számolás...
A legtöbb vállalkozónak is az lenne az érdeke, hogy egy stabil, biztos jövedelemből éljen, ne kelljen trükköznie, normális, lojális, elkötelezett alkalmazottai legyenek, kiszámítható, elfogadható szintű adók legyenek, amiket befizetve is marad neki és nem kell csalni, lopni bujkálni az apeh elől.
Mindenki befizetné ami az államnak jár és nem kéne rettegni, hogy az irigy, lusta, tolvaj alkalmazott akit ezért kirúgott ráküldi a hatóságot egy jó kis vagyonosodási vizsgálatra...
Írta a másik blogon valaki, hogy a sok köcsög pickuppal rohangál, persze, hogy azzal rohangálok, mert ha veszek egy olcsó benzines személyautót ami nem szúrja a sok irigy köcsögnek a szemét, akkor a benzint ugye nem számolhatom el és olyan adókat fizetek amiből simán kijön egy 6-8 millás pickup lízingje...

Kaptabakta 2012.05.14. 08:56:28

A poszt szerzőjének azért sok mindenben igaza van. A munkáltatók, de a munkavállalók is megérik a pénzüket. Rálátok mindkét oldalra hiszen jómagam is 10 évig "kizsákmányolt" alkalmazott voltam, amiből az utolsó 4 évben már a cégemet is grudoltam.
A tisztelt munkáltatók vegyék figyelembe azt az aprócska tényt, hogy a normális vállalkozónak nem napi 6-8 óra a munka hanem jóval több, és mellette még az alkalmazottakért is felelősséggel tartozik (legalábbis kellene hogy tartozzon). Persze erre mondják, hogy nem kell vállalkozni. Nem gond. A vállalkozások bezárnak max nem lesz még ennyi munkahely sem. Mert a dolgozók nagy része nem multinál dolgozik, hanem mikro- kis- és közép vállalatoknál.
A dolgozónak figyelembe kellene venni, hogy ha a munkaidő 9-kor kezdődik az nem azt jelenti, hogy -jó esetben- beesek 9kor, hanem hogy 9-kor már készen állok a munkára: gép beüzemelve, kv előtte gőzölög, stb... Ha csak napi 10-15 percet elszöszmötől a késés miatt a munkavállaló az már havi szinten 2-3 óra amiért bért és járulékot fizetek viszont cserébe nem kapok semmit.
Apróságnak tűnik ez is, de a sok kis apróból egy nagy kiadás lesz.
Ja és persze figyelembe kellene venni, hogy az ember nem azért hoz létre egy céget (fektett bele pénzt és még több energiát), hogy népjóléti intézmény legyen. Aki ilyen helyet keres menjen közalkalmazottnak (bár már rajtuk is egyre több van).

2012.05.14. 08:57:16

@Dolgozónép: Csak az a kérdés, mikor érzi úgy a többség, hogy érdemes adót fizetni. Hát nem akkor, ha tele az újság, hogy az épp uralkodó rezsimhez közeli vállalkozások hogy tüntetik el az ő adóját!

2012.05.14. 09:00:56

@Kaptabakta: Ami engem a legjobban zavart, hogy végig üldözött az állam. Apeh, Köjál, Munkavédelem, Munkaügyi hatóság, közlekedés felügyelet. Csak az állatorvos és a tűzoltó nem bírságolni járt ki.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.05.14. 09:02:22

Nem szeretem az általánosításokat, sem azt, hogy "ilyenek a magyar cégek", sem azt, hogy "ilyenek a magyar munkavállalók" ...

laliclown 2012.05.14. 09:03:24

Kétféle vállalkozó van. Az egyik megpróbál becsületesen és keservesen megélni, ők általában megfizetik az alkalmazottakat. A másik fele, aki milliomos akar lenni egy év alatt (kb. :-),na ők azok, akik a legújabb harminc millás terepjáróból osztják az észt a melósnak, hogy örüljön, hogy dolgozhat.Ez itt a baj, hogy ezt elnézi az állam. Vagyonosodási vizsgálat? Ha-ha és megint ha.

Dolgozónép 2012.05.14. 09:20:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze hogy nem, épp azért kell az ilyeneket elzavarni.

peter3374 2012.05.14. 09:28:05

@Dolgozónép: ugyan ugyan a magyar egy buta birka nép soha a büdös életben nem lesz itt elzavarva senki, ezek mint a MT blog is arra jók, hogy egymásnak ugrasszák az embereket és mindenki utáljon mindenkit.
A magyar mentalitás az, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is

Hihhetetlen 2012.05.14. 09:30:21

@Bambano:
Engedd meg, hogy egy kiragadott példán mutassam be, hogy miért nem szabad "egycsapásra" intézni ezt a kérdést.
Kb. 10 éve dolgoztam bútorgyártásban. Akkor ott az volt a legnagyobb probléma, hogy a hazai KKV gyárak termékeit a garázscégek, meg a Fenyőbútor '93 Bt-k simán lemásolták, ÁFA és járulék (és persze garancia, megbízhatóság) nélkül legyártották, sőt még testre is szabták kb. 30%-kal olcsóbban. Következmény: az "olcsó" konfekciót gyártó hazai cégek a lakossági piacon nem maradtak versenyképesek.
Ha birtokunkban lenne a varázspálca és holnaptól mindenki fizetne adót- és járulékot, akkor ezek a garázscégek egycsapásra megfizethetetlenül drágák lennének egy nagyüzemi gépesített gyártáshoz képest. Az egyedi bútorok piaca kb. 90%-kal visszaesne és oda kerülne ahova való: az úri hobbi kategóriába. Elvileg ugyanennyivel nőne a "bolti" bútor igény is, de ezt a megnövekedett igényt a gyárak egycsapásra nem tudnák kielégíteni, többek között, mert kapacitásban nem lennének erre felkészülve, ill. nem vagy nem nagyon van már lakossági üzletáguk.

Erre az űrre tehát az import mozdulna rá.

Következmény: egy csomó új munkanélküli, csökkent a hazai termelés, nőtt az import. Innen visszahozni nem lehetetlen, de nagyon nehéz.
Félreértés ne essék a jelenlegi helyzetet sürgősen fel kell számolni. De erre tervezhető, ütemezett, középtávú megoldás kell, különben fejreállunk.

Hihhetetlen 2012.05.14. 09:41:45

@Környezettudatos:
"Egyébként meg be kell vezetni, hogy a magánszemély a 10000 HUF feletti számláinak összegét leírhassa az adóalapból. Máris ragaszkodni fog mindenki a számlához. "

Érdekes ötlet, talán vezet is valahova, de azért van rajta még mit finomítani. Gyakorlatilag akkor működik, ha a saját beruházásai után is minimum az ÁFÁ mértékét levonhatja a fogyasztó. Ellenkező esetben még mindig jobban megéri a lakásfelújítás, beépített szekrény építés stb. számla nélkül. Ha viszont eljutunk oda, hogy a fogyasztó levonhat az ÁFÁ-nak megfelelő adót, akkor mit értünk el?

Viktus 2012.05.14. 09:53:03

@kawakiyo:

Na igen így megy ez ebben az országban ...

Acsabi44 2012.05.14. 09:55:32

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"? "

amikor annyi lesz a fizetés, bazmeg.

Playthegame 2012.05.14. 09:58:15

Hát, itt elég sok tévedés hangzott el munkavállalói oldalról.
1. "bezzeg a multik tisztességesek, bejelentik...": hát igen, a vezetőket biztosan az egyszerű melósoknak csupán egy részét. Ezért vannak a rabszolgakereskedőként is ismert munkaerőkölcsönző cégek, akik bevállalják helyettük a csalást. Mert a multik így csinálják "okosba".
2.: Azért kell a vállalkozónak többet keresni, hogy teljen a BMW-re...: Csak az én városomban 5000 vállalkozás van. Van olyan, aki valóban csak a BMW-re hajt, de ők nem azok a "vállalkozók", akik dolgoznak, hanem általában bűnözők, vállalkozói fedőtevékenységgel. Nézzetek körül a saját lakókörnyezetetekben, csodálkozzatok rá a vállalkozókra: fodrász, autószerelő, pék,cipész,és persze, nyilván vannak nagyobb cégek is, akikszintén érdemi munkát végeznek. Ők foglalkoztatják a hazai munkavállalók 70%-át. Lehet, ideje lenne megbecsülni őket a folyamatos köpködés helyett.
3.: "Átvertek, mert nem jelentettek be...": dehogy vertek át...nem írtál alá munkaszerződést, tehát tudtad, hogy gáz van, de így többet keresel...legyünk már egyszer az életben őszinték, legalább saját magunkhoz...
4.: "Nem kapom meg a szabadságomat..." 20 éve vagyok vállalkozó egy olyan körben,ahol körülöttem van vagy 50-60 más vállalkozás. Nem csak szabadságot adunk az embereknek, de ha valami családi bizbasz van, akkor nem vacakolunk azon az egy órán, amivel korábban lelép évente 2-3x. ( iskolai anyák napja,stb.)Én, és minden ismerősöm minden egyes évben minden egyes napot kiadunk,ami jár. Kíváncsi lennék, vajon a nagy gyárakban is így megy-e a kölcsönzött melósoknál? Naná, hogy nem...
5.: be kellene fejezni ezt az "utálom a cégtulajt" hozzáállást. Mindenki rinyál, hogy külföldön jobb. Hát igen, mert ott istenítik a saját vállalkozásaikat, lásd Franciaország, Németország,Dánia...Mi magyarok 20 éve bevesszük a libsi újságírók hülye, ostoba vállalkozásellenes firkálmányait, el sem gondolkodunk azon, hogy ha a hazai vállalkozások nem lennének azzal a 70%-nyi foglakoztatással,akkor lehetne kezdeni a szép csöndes éhendöglést.

OmegaMale 2012.05.14. 09:59:30

@Viktus: "Magyarországon nem az álmaid képezik a valóságot, hanem szimpla árverseny."

Pont ez a gond, amíg a magyarok elhiszik, hogy az a jó, ha minden olcsó és amíg elmennek 100 ezer forintért dolgozni, addig nem fognak egy kanyival sem többet kapni a munkájukért, mint amennyi éppen elég, hogy ne haljanak éhen.

Az árverseny már többször megbukott, mint ideál. Ami olcsó, az csak olcsó munkaerőből jön ki, az pedig csak alacsony bérekből és/vagy alacsony minőségből. Alacsony bérekből pedig nem lehet sokat költeni, se félrerakni, vagy akár vállalkozni és az ördögi kör bezárul, aki nem akar utcára kerülni, az aláígér a társadalmilag fenntartható munkapiaci átlagfizetésnek és emellett még szociális transzferekre plusz mindenféle kedvezményre szorul.

Az emberek foglalkoztatása pedig szvsz nem érv a társadalmi hasznosság mellett, mert egy jól kereső alkalmazott simán kifizeti 10 minimálbéres vagy zsebbe kapó ember hozzájárulását a nagy közöshöz. Látszólag úgy tűnik, hogy a semmihez képest munkához segítettél (nyilván Te haszonnal jössz ki belőle, különben nem csinálnád) embereket, valójában (társadalmi szempontból) félig munkanélküliek, a jövőbeli demográfia-nyugdíj katasztrófa (Ők kisebbe eséllyel fognak gyereket vállalni és nyugdíjuk biztosan túl kevés lesz) kiváltói és elsődleges elszenvedői lesznek.

Kis fizetés mellett lehetetlen a kitörés és a fizuhoz képest minden drága, nem fér bele a minőség vagy a perspektíva. Nem a multik hibája. A multik nem adnak semmiért egy fillérrel sem többet, mint amennyibe kerül.
A cél, hogy annyiért kell a multinak mindent (erőforrást, munkaerőt) eladni, amennyit VALÓBAN ér. A multik meg fogják venni, mert drágábban is olcsók vagyunk. Ehhez viszont általános felfogásnak kéne lenni, hogy a (munka, áru stb.)piaci alkuban NEM megyünk a saját önköltségünk alá, hogy aztán adót kelljen csalni, hogy egyáltalán értelme legyen csinálni egy vállalkozást.

Ez pedig nem a kormány dolga, hanem minden egyes ember saját felelőssége.

Viktus 2012.05.14. 10:12:17

@OmegaMale:

Ez van, de mivel a konkurenciához elmennek ill. nem követelik a bejelentést így nincs miből nagy fizetéseket osztogatni ...

Nem jövök ki haszonnal már hosszú hónapok óta nem ... sokáig nem is folytatom itt ebben az országban. Nem hinném, mert nem lenne munkájuk egyáltalán így nem keletkezne semmi tb-nyugdíj befizetésük, és feketén sem igazán. Ez a vidék ... kelet. Nem találsz hetente új melót ... éveket várhatsz, akkor meg max. elmehetsz a gyárba ahol annyit se fizetnek amit én fizettem nekik.

Te hiába nem mész alá, ha jönnek akik alád mennek ... aztán még egy darabig próbálkozol-keresel lehetőségeket aztán lehúzod a rolót. Ez a magyar valóság.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2012.05.14. 10:17:06

Minden magyar kis- (valójában mikro-) vállalkozás túlélésre rendezkedett be, immár 5+ éve.

Amelyik nem csalt ELEGET, az MÁR rég tönkrement. Cégtulajostul, alkalmazottastul.

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 10:23:22

@Dolgozónép: Ha az elzavarás előtt/helyett nem sikerül "közmegegyezni" miért gondolod, hogy utána sikerülni fog?
Jó példa erre a francia forradalom: jól megegyeztek a szabadság, egyenlőség, testvériségben aztán fellendítették a guillotine-gyártást.

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 10:27:45

@Dolgozónép: Ha az elzavarás előtt/helyett nem sikerül "közmegegyezni" miért gondolod, hogy utána sikerülni fog?
Jó példa erre a francia forradalom: jól megegyeztek a szabadság, egyenlőség, testvériségben, aztán fellendítették a guillotine-gyártást.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:28:17

"60%-a lop a cégtulajdonosoktól"

Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

A szerelő a megrendelővel (Zsuzsával) szemben nagyjából ötszörös-nyolszoros szervizelési-kereseti arányban dolgozik. Tipikusan magyar szokás. Azt hiszem, itt nem kérdés a jobbik rossz (számla nélkül).
Értsd: Zsuzsa keres netto ~100.000, a Szerelő keres nettó ~500.000 forintot (Zsuzsikától).
Ez a szobafestőknél nagyjából tízszeres szorzót jelent.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Akkor fogunk felállni az állásinterjún, ha a "kartell-konkurens-vállalkozónál" nem ugyanezek a feltételek lesznek. Értsd: a "kertell-konkurens-vállalkozóK" nem tartják mesterségesen alacsonyan a "rabszolga-bért", és megtanulnak európai módon munkavállalót tartani!

"Ja... És, hogy az adókerülő vállalkozókkal hozzak egy kis párhuzamot: Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?"

Az előző válasz ide is megfelel.

Kérném az értelmesebbjeit reagálni!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:33:27

Folytatnám.

Magyarországon nem csak az iparból lehet(ne) megélni. Csúny-ronda kommunizmus, de nekünk van rengeteg termőföldünk. Mindnehol. Csak éppen centrálban elosztva (egymásunk között okosban), a többi meg éhenhal. Kezitcsókolom, itt mindenki hülye...?

blah 2012.05.14. 10:41:05

Az MT blog bejegyzését nem olvastam de itt is vannak nettó faszságok az tuti. Mi az, hogy a munkavállalók 60%-a lop? Mi a faszt? Irodaszereket? Hazaviszi a szerszámot? Vagy hazatelefonál? Ha már nagy igazságokat akarunk megállapítani akkor inkább azt kellene felfogni, hogy a munkavállaló annyira becsüli meg a munkáját és a munkaadóját amennyire őt is megbecsülik, díjazzák. Ezt nagyon elfelejtik a kisvállalkozók. Bármikor dolgozok inkább multinak minthogy egy szarrágó adócsaló rabszolgája legyek és ezzel valszeg szinte mindenki így van.

Cégblog 2012.05.14. 10:41:09

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

"Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!"

Ja, miből? Csókolom... Legyen magasabb a nyugdíj, meg a segély is! Miből? Nem minden vállalkozó jár Audival és lakik villában...

"A szerelő a megrendelővel (Zsuzsával) szemben nagyjából ötszörös-nyolszoros szervizelési-kereseti arányban dolgozik. Tipikusan magyar szokás. Azt hiszem, itt nem kérdés a jobbik rossz (számla nélkül).
Értsd: Zsuzsa keres netto ~100.000, a Szerelő keres nettó ~500.000 forintot (Zsuzsikától).
Ez a szobafestőknél nagyjából tízszeres szorzót jelent."

Ja, nem kérdés, hogy adót csalsz, akkor jó... Tehát a számlás, adózó vállalkozó nálad szóba sem jön, mert drágább... A többi meg csak álmodban igaz.

"Akkor fogunk felállni az állásinterjún, ha a "kartell-konkurens-vállalkozónál" nem ugyanezek a feltételek lesznek. Értsd: a "kertell-konkurens-vállalkozóK" nem tartják mesterségesen alacsonyan a "rabszolga-bért", és megtanulnak európai módon munkavállalót tartani!"

Se Európáról nincsen fogalmad, se a tisztességes vállalkozók helyzetéről.

Miért nem vállalkozol? Két hónap után adnád vissza az adószámod...

Egymást szapuljuk, a mindenkori politikai elit meg röhög rajtunk. Tudod, hogy hol a magasabb fizetés? Az új stadionokban, például...

Cégblog 2012.05.14. 10:47:32

@blah:

Amikor még alkalmazott voltam, a dolog így nézett ki nálunk:

Az átlagnál 20%-al magasabb fizetés+fizetett szabi+betegszabi+karácsonyi pénz+nagyker áron mindent megvehettél.

10-ből 3 ember ténylegesen lopott - nem csokikát, hanem forintot. 2-3 mindig megette, amit akart - csokika+sütike+felvágott. És nagyon sok olyan volt, akik csak túlélni járt be - tehát támasztotta a pultot. Ami szintén lopás, mert nem azért fizettek neki.

De például biztos vagyok benne, hogy az én "rabszolgám" szívesen lennél, pedig multi sem vagyok.

Cégblog 2012.05.14. 10:49:43

Egyébként pedig köszönöm mindenkinek a kommenteket, nagyon inspiráló.

Legalább 7 új poszt témát szedtem eddig össze. Ezért is nem válaszolok mindenkinek - szeretném majd részletesebben kifejteni...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:54:04

Nézd, tisztelem a tisztességes vállakozót. Pont.

"Ja, nem kérdés, hogy adót csalsz, akkor jó... Tehát a számlás, adózó vállalkozó nálad szóba sem jön, mert drágább... A többi meg csak álmodban igaz."

Szerintem Te engem tökéletesen hülyének nézel. Akkor érvelek. Magyarországon végeztem/dolgoztam hegyesztő-lakatosként. Vállalkozónál. Éhbérért. Továbbképztem magam vérrel-verejtékkel. Ma már tervezőként dolgozom. Igaz, nem magyarországon. De ott élek, és tudod mit látok? Azt, hogy a magyar vállakozó (festő/ács/kisfaszom) az én (külföldi-tervezői) béremnél pofátlanul magasabb összegekért akar nekem szolgáltatni. Magyarországon. Tudod hova vezetett a dolog, rendeltem magamnak külföldi melóst. Feléért.

"Se Európáról nincsen fogalmad, se a tisztességes vállalkozók helyzetéről."

Valóban nincsen, Te barom...(már megbocsáss, de Te degradáltál engem). Ausztriában dolgozom. Velem együtt az egész kibaszott környezetem is.

Jimbo75 2012.05.14. 10:54:59

@A szerelő:

Minden szavaddal egyetértek:DD

blah 2012.05.14. 11:01:52

@Cégblog: asszem olyan feltételeket nem tudnál nekem biztosítani amit a jelenlegi munkahelyem. És szerintem nem sok olyan magyar kisvállalkozó van aki a multik szintjéhez közelíteni tudna.
Aztán nem hiszem, hogy minden kisvállalkozó sütivel vagy olyan akármivel foglalkozna amit érdemes meglovasítani, és azt sem hiszem, hogy akkora mennyiséget tömnek a fejükbe vagy annyi pénzt lopnak el, hogy jelentőséggel bírjon. Ezt itthon bele kell számolni, olyan minőségű munkaerőt kapsz amennyit hajlandó vagy fizetni érte.

Cégblog 2012.05.14. 11:02:11

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Nem degradáltalak. Maximum féligazságot írtam...

rókafogta 2012.05.14. 11:02:32

@sanyix: "ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"

Nem lop, elveszi ami járna neki ;) Ha rendes fizetést kapna, nem tenné."
Nem kéne valótlant állítani A cikk író azt írta 60% tehát van 40% aki nem lop.Egyébként hogy mer bárki bármit elvenni(ami szerinte jár)vagy talán te mint alkalmazott belenyúlsz a kasszába mert jár?
Nem fröcsögni kell egymásra mindkét oldalon rengeteg a tény de nem kell összemosni és általánosítani egyik oldalnak se. A vállalkozások többsége nagyon nehéz helyzetben van és a munkavállalók (alkalmazottak ) többsége is nehéz helyzetben van.

Cégblog 2012.05.14. 11:05:28

@blah: Pontosítok akkor. Ha az én szegmensemben szeretnél dolgozni, biztos, hogy el tudnálak csábítani.

Mindenhol van mit lovasítani... :)

Ebben viszont nagyon igazad van: "Ezt itthon bele kell számolni, olyan minőségű munkaerőt kapsz amennyit hajlandó vagy fizetni érte."

Egy hátulütője van csak: nagyon sokan túlértékelik a munkájukat.

Bocsánat, most mennem kell dolgozni. Sziasztok!

Viktus 2012.05.14. 11:08:56

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ez elég fantáziadús bejegyzés volt a mai világban ...

Cégblog 2012.05.14. 11:10:25

@Cégblog:

Még végszónak. Sokan félreértették, amit írtam. Ez az írás nem alkalmazott ellenes.

Csupán reflektált egy vállalkozókat szidó posztra. Persze önmagában olvasva nem lehet megérteni.

Tisztességes vállalkozóként nekem is az a célom, hogy pusztuljanak a zsarnok, kizsákmányoló és adócsaló főnökök, mert ha nem lennének, akkor nekem sem lenne rossz a megítélésem csak azért, mert vállalkozom, ráadásul árban sem ígérnének alám állandóan...

De ebben bizony mindenkinek szerepe kell, hogy legyen.

Köszönöm, hogy olvastatok!

Jó munkát!

Viktus 2012.05.14. 11:11:20

@blah:

AZ a baj a multik szintjével nem nagyon vagy tisztában, mert a multik által biztosított munkahelyek közül az a legkevesebb amit rendesen megfizetnek. A legtöbb munkahelyen gyakorlatilag bérrabszolgák a multik még inkább kihasználják azt, hogy nincsen elég munkahely vidéken.

rókafogta 2012.05.14. 11:12:01

@blah: Lehet ,hogy túlzó a 60%. De mit lop? Pénzt! Nem irodaszereket(bár azt is) Tudod milyen egyszerű pénzt lopni(mondjuk szolgáltatásban) pl.ki megy szerelni okosba az alkalmazott.Szóval ne ragozzuk van tapasztalatom és nagyon sok vállalkozóval vagyok kapcsolatban mindenhol előfordul.De talán nem ez lenne a lényeg.Vannak akiknek jól jön az egymásra uszítás (ebben pártunk és kormányunk élen jár) éppen mikor mi az érdeke annak megfelelően uszítja bizonyos rétegeket egymás ellen. Marhára érdemes egymást szapulni, min két oldalnál vannak becsületes emberek és vannak becstelenek.

peter3374 2012.05.14. 11:13:42

A festő-kőműves-burkoló külön állatfajta, ők tényleg irreális árakon dolgoznak, én is vállalkozó vagyok, de amikor kitalálja nekem a festő, hogy a javítást nem igénylő fal festése számla nélkül, persze 1500ft/nm...

Bause 2012.05.14. 11:17:07

@OmegaMale: "Ez pedig nem a kormány dolga, hanem minden egyes ember saját felelőssége."

Pontosan ez a baj a hozzáállással. Kevés munkavállaló van, aki tisztában van vele, hogy az ő munkája a munkáltató renoméját építi/rombolja. Azt pedig már végképp nem látja át, hogy amennyiben a cég növekszik, mert ő jól végzi a munkáját, akkor van esély a fizetés emelésre, előrelépésre. Inkább minimumra törekszik, mert ennyi pénzért nem érdemel többet se a főnök, se a többi "köcsög" munkatárs.

Nyilván szükséges lenne ehhez a megfelelő munkáltatói hozzáállás is, de számomra úgy tűnik, hogy a magyarországi cégek fejlődése a rossz hozzállású alkalmazottakon bukik el először, majd ezt követi az állam korszerűtlen hozzáállása. A másodikból pedig következik a cégvezetés ugyeskedése és fusizása, aminek láttán az alkalmazott egyre kevésbé lesz érdekelt a növekedésben. Amolyan ördögi kör...

A jelenlegi helyzetben megoldást viszont nem látok ennek a csapdának a feloldására. Ehhez felülről jövő reformoknak kellene létrejönniük. Erre viszont nincs indíttatás ott, mert nekik így is bőven megéri...

blah 2012.05.14. 11:17:34

@Cégblog: ok, valszeg nem egy szegmensben mozgunk. Nekem még nem jutott eszembe semmit sem ellopni még akkor sem amikor kezdő mérnökként 70eFt-ot kaptam. Viszont arra is emlékszem, hogy nem figyeltem oda annyira a munkám minőségére. Szóval ez kölcsönös dolog. Bármit mond a munkavállalód ha nem érzi, hogy érdemes rendesen dolgoznia akkor nem fog, max tetteti.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.14. 11:21:09

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: "Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!"

Mégis mennyi az az összeg, amikor már nem etikus a lopás?

Nem hallottál még fehérgalléros bűnözésről? Ők is hivatkozhatnak arra, hogy kevés a fizetés?

Macropus Rufus 2012.05.14. 11:22:52

imádom az ilyen megmondom a frankót blogokat...

Viktus 2012.05.14. 11:25:42

@Macropus Rufus:

Ez csak egy fricska az előzmény ismerete nélkül tényleg sima kötekedő megmondó blog lenne ...

Macskond 2012.05.14. 11:26:33

@monddazigazatmar: Kacc !
Hogy így van!
A cégem költéseginek 95%-át az autó, telefon, internet költség adja. Na milye nincs a cégemnek? Autója, telefonja, és internetje. Miért? Ezért amit irtál, mivel pont ezeknek a költségeit vagy egyáltalán nem, vagy olyan körülményesen lehet elszámolni (az emlegetett van vagy nincs rajtad sapka módszerrel) hogy valóban jobban járok ha az amúgy leadózott pénzemből tartom fenn ezeket, és megspórolom magamnak a "belekötési" lehetőséget. Az autó esetében meg mondjuk a cégautó adót. Gyaníthatóan még olcsóbban is jöttem ki.

blah 2012.05.14. 11:28:21

@Viktus: A saját munkakörömben azért tisztában vagyok vele, az, hogy árufeltöltőként vagy pénztárosként is jobb a multinál azt nem tudom biztosan, viszont a körülmények korrektebbek.
@rókafogta: az én tapasztalatom az, hogy a kisvállalkozóknál azért másképp bánnak az emberrel mint egy nagyobb cégnél. Uszítás ide vagy oda (bár én nem tudok róla, hogy a kisvállalkozók ellen uszítana bárki) ritka az olyan rendezett kisvállalkozás ahol nem ilyeneken kell gondolkoznia az alkalmazottnak, hogy miként juthat egy kis pluszhoz és még lelki furdalása se legyen tőle.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:36:09

@blah:

"munkáját és a munkaadóját amennyire őt is megbecsülik, díjazzák. Ezt nagyon elfelejtik a kisvállalkozók."

Erről van szó.

Viktus 2012.05.14. 11:43:23

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ahm itt pl. a samsungnál egy kezdő mérnök kevesebbet kereshet túlórákkal, mint amit én egy gépkocsivezetőnek fizetek ... ez a minta nem is értem a panaszkodás okát.
A sorokon pedig ilyen nettó 70-80-90 , de ahhoz már keményen túlórákat kell vállalni, és nincs olyan, hogy késés. Meg el kellene ugranom hivatalba a gyerek után oldjuk már meg ... nincsen kölcsön főnök, mert most kijött egy nagyobb villany számla.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:46:42

@dr Kangörény:

Ha elolvastad a korábbi hozzászólásomat, akkor rájöttél, hogy volt szerencsém tisztességes ország tisztességes állampolgárai között szocializálódnom. Hogy ezt miért emelem ki? Csak azért, hogy tudd vannak olyan helyek, ahol a MUNKAVÀLLALÒ (mint tény) nem a szükséges és kikerülhetetlen rossz, akinek a BÈRÈT ha csak lehet, a nulla felé kell konvergálni, ahol a NEMOLIGARCHÀKnak sem egy urbanizációra ítélt púp a hátán, következésképpen nem lesznek a VÀLLALKOZÒK rabszolgái. Hanem igen bazmeg, a társadalom szerves részei, akik a gazdasági körfolyamatotot alkotó szegmensek.

Viktus 2012.05.14. 11:46:54

@peter3374:

A festőknek sincsen egyszerű dolga azon az egy-két melón akarja megkeresni azt amiből egy hónapig aztán megél, mert munka alig van.

Phrascarica 2012.05.14. 11:47:34

@ColT: ""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"
Ha elég fizetést kapna? "
Akkor is lopna, addig lop ameddig csődbe nem megy a vállalkozás. Elég ismerősöm van aki így csinálja ;)

rókafogta 2012.05.14. 11:48:52

@blah: Nézz körül (kik mikor uszítanak)"ritka az olyan rendezett kisvállalkozás ahol nem ilyeneken kell gondolkoznia az alkalmazottnak, hogy miként juthat egy kis pluszhoz és még lelki furdalása se legyen tőle. " A magyar ember szeret mindenhol pluszhoz jutni, ez vonatkozik mind két félre. Azt állítottam ,hogy minden hol van ilyen is olyan is. Melyik cégnél, hogyan bánnak az emberrel? (barátom mesélte multi cég, vidéken helyi vezető be híva az irodába szegény azt hitte előléptetik -aztán közölték vele hogy a raktár ajtón keresztül lehet távozni felmondtak.De saját példát is tudok saját dolgozom feleségének e- mail ,este 8h be az irodába és felmondás 20 év után (mert kiderült ugyan arra a munkakörre van fiatalabb nyilván kevesebbért) Na szóval ilyen minden hol van. Itt is ott is, de azért sok kkv. közelii ismerősök stb. dolgoznak és sokszor a végsőkig húzzák az elbocsájtást , vagy amikor rájönnek ( pl. hogy lop az alkalmazott) úgy. tesznek mintha nem tudnának róla , hiszen hallottam olyanról is amikor munkaügyi perekkel fenyegetőznek a "felháborodott" alkalmazottak. Lehet próbálkozni a multinál (egy csoki után)fenyegetőzni.Én csak bár melyik hozzászólásomban azt állítottam , nem kell általánosítani. Ha az írás címe nem az lett volna ami, hanem az ,hogy vannak ilyen vállalkozások akkor nem is szóltam volna hozzá.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:51:11

@Viktus:

" festőknek sincsen egyszerű dolga azon az egy-két melón akarja megkeresni azt amiből egy hónapig aztán megél, mert munka alig van"

Csináld olcsóbban, és mindjárt lesz olyan, aki nem húsz évenként festeti csak ki a házát, hanem minimum tízévenként. De ehhez ész kell...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 12:01:10

@Viktus:

Tipikusan az jut eszembe a "drágán-keveset" magyar faszságról, amikor otthon sírnak, hogy "de kurva kevés autópálya matrica fogy". Bazmeg, add feléért, és mindjárt többszöröse fog fogyni. De ez nehéz.

Szemléltetve:
Magyarország éves ~40.000 (150€)
Ausztria éves ~20.000 (79€)

Viktus 2012.05.14. 12:04:42

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Nem vagyok festő te, ha nem csak puffognál talán értelmesebb kommunikációt lehetne folytatni. Csak én v.hol megértem a problémakör.
Magyarországon szobafestő-mázoló iparágból Dunát lehetne rekeszteni, mert ugyebár az adónkból fizetett szakmai képzés a ragyogóan szervezett szakmunkás képzőkben nagyjából a kőműves-szobafestő/mázoló-burkoló-bolti eladó-fodrász kombinációkra terjed ki. Nem költenek piacképesebb szakmákra, mint a különböző CNC-s szakirányok, buszvezető, tehergépjármű vezető stb. amivel eltudna helyezkedni a fiatal ...

A szakmunkásképzős festők tömegei pedig próbálnak elevickélni. Itt jelenik meg az ördögi kör sok a festő kevés a munka így amit talál abból kell kihoznia a betevőre valót. Viszont, ha olcsóbban dolgozik, mint ahogy most is lehet bőven találni festőket akik a fent említettnél olcsóbbak, akkor meg előbb-utóbb becsődöl főleg, ha bejelentve-vállalkozóként tevékenykedne. Így a legtöbben , akik olcsóbbak azok max. mellékesben eldolgoznak miközben a szalag mellett megvan a bejelentett állásuk, vagy a közmunkásdi időszak 47 ezerért. Többek közt ezt az állam is tudja, de szemet huny felette, mert másképpen a fél országban éhséglázadások törtek volna ki régen ...

Éppen ez a paradox ebben az országban, mert a köznapi politikai hantával ellentétben a rendszer is tudja nem lehet megélni 47 ezerből, de még a minimálbérből sem így az ország nagy része lényegében csak, de a rendszer nem ebből keresi a kiutat, hanem csak újabb terheket-adókat vet ki amikkel kicsinálja azokat akik próbálnak becsületesen dolgozni, és csak a fekete gazdaság növekszik.

blah 2012.05.14. 12:05:04

@rókafogta: az ember addig akar pluszhoz jutni amíg rá van kényszerülve, szerintem. Aztán nem hinném, hogy uszítanék csak amiket hallok, látok az alapján véleményt alkottam. Nem éppen a felmondás módjára gondoltam, inkább a munkavégzéshez teremtett körülményekre, hangulatra.

Viktus 2012.05.14. 12:09:05

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ez jogos, de sajnos ilyen az egész rendszer. Így épül fel az ország.

monddazigazatmar 2012.05.14. 12:12:50

@Terror Dzsoni: Ne hőbörögj benzinkutas!
Kezdjuk ott, hogy voltam én is kutas, igaz, hogy 18 évesen, ugyhogy pontosan tudom, hogy mi ment ott.
Aztán megpróbálhatsz elgondolkodni, hogy a gonosz vállalkozo vajon gonosznak és vállalkozonak szuletik e, vagy esetleg alkalmazottként kezdi, megtanulja a szakmát, és utána ugy dönt, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, mert hisz abban, hogy ha jól csinálja, és szorgalmasan, akkor többre viheti. Ha bejön neki, akkor jön egy ilyen magadfajta kis szar, aki 12 egy tucat, a munkájára egy majmot be lehet idomitani, lop, hőzöng, semmit nem kimél, és neki áll feljebb, aztán irigykedik, hogy a rohadéknak mije van neki meg mije nincs.
Ja, az intelligenciádrol meg a hozzászólásod "igy van, te nem tudod és kussolj" pontosan elárul mindent, nem is fogod soha semmire vinni, maradsz egy droid. Menj lépj be valami gárdába. Thats right, a nagy terror dzsoni..

monddazigazatmar 2012.05.14. 12:24:59

@vojzi: Tudom, hogy van ilyen, nem arrol van szó, hogy én felvételnél megbeszélem hogy milyen juttatást kap a dolgozó, hanem arrol, hogy ő mit vesz el ezen felul pluszban.

Egy bentlakásos házvezetőnő vagy babysitter nyilván ott is kajál, meg él a házban. igy van lebeszélve. De ha kihivod a tv szerelot, akkor igen furán fogsz nézni, ha felzabálja a huto tartalmát.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.14. 12:26:37

@blah:
Mondok neked egy példát (saját tapasztalat) a "lopásra". Nem szószerinti lopás, csupán az én zsebem bánta.

Irtam, hogy volt 11 fős tervezőirodám. Első körben mindenki jöhetett, aki szakmailag megfelelt.
Két szoba+hallos lakásba rendezkedtünk be.
Aki dohányzott, óránként ment az erkélyre cigizni. Ez még annyira nem is baj. Csakhogy úgy csinálták, hogy egyik megéhezett a nikotinra, akkor keresett magának valakit, akivel kimegy bagózni.
Ő visszaszólt: "Két perc, befejezem ezt a csomópontot"
Az alatt a két perc alatt a másik semmit sem csinált. Mivel nem kettesével jártak ki, hanem többesével, ez hatványozottan működött.
Egy idő után szóltam nekik, hogy minden egész órakor ki lehet ballagni az erkélyre, MÁSKOR NEM.
Ekkor páran már óra 50kor letették az egeret, és várták a cigiszünetet... (télen kabátfel, kabátle, melegedés a radiátornál)

Az utána következőket tudatosan úgy válogattam, hogy nem dohányzókat kerestem. Diszkriminálás? Igen. Leszarom.
Az én pénzemen ne menjen már el óránként 15 perc bagózásra.
És voltak nagyon normális alkalmazottak, akik azt mondták, hogy nekik kell a bagószünet, viszont maradnak egy órával tovább. Volt aki leszokott a cigiről.

Nem vagyok az alkalmazottak ellensége, de az én munkakörömben 180-200 nettót kell adni minimum egy jó szakiért. Ez 350 bejelentve, 2000 Ft/óra.
Napi 1 óra veszteség, 4 bagóssal számolva az 8000 Ft/nap, havi 160e Ft. Pont egy ember havi nettó bére.

rókafogta 2012.05.14. 12:38:25

@blah: Nem azt mondtam ,hogy te (hanem egyesek) az emberek nem addig szeretik a pluszt amíg rá vannak kényszerülve - nem igaz egy nagy részükre(tapasztalat, dolgoztam az előző rendszerben is) a felmondást csak példa kép hoztam

rókafogta 2012.05.14. 12:48:19

@Kőmíves Kelemen: Egyet értek, de azért azt sem hiszem ,hogy ha nem bagóznak akkor véreres szemekkel "merednek" a monitorra 8 órán keresztül. Szóval a számítás kicsit sántít (az is lehet aki kijárt bagózni az sokkal gyorsabban tervezett a gépen vagy gyorsabban számolt gondolkodott, míg a nem bagózó valóban csak meredt. Szerintem te pontosan le tudtad mérni mindenki teljesítményét és nem órában.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.14. 12:53:43

@rókafogta:
Nem mered 8 órán keresztül a monitorra, mert rengeteg egymás közötti interakció kell, tehát meglehetősen folyamatos a mászkálás egymás asztalai között, és a tárgyalóasztalhoz is.

Sajnálom, de én életemben nem bagóztam, ebből kifolyólag az irodában nem is tűröm meg (most meg már tiltott is).
Az viszont baszott idegesitő, hogy ha akarok kérdezni valamit a 4 bagóstól, akkor szinte mindig az erkélyen találtam őket.

De ez elmúlt, egyszemélyesként azt csinálok amit akarok :)
Én pl sokkal jobban tudok este/éjszaka dolgozni, igy a magánügyeimet inkább délelőttre teszem.
Nem kell igazodnom senkihez, és ami a legjobb: nem keresek rosszabbul, mint a 11 fős alkalmazotti céggel.

blah 2012.05.14. 12:58:09

@Kőmíves Kelemen: bár jómagam nem dohányzom, de azt az elvet követtem mindig is, hogy nekem mindegy ki hogyan osztja be a munkaidejét a munka legyen kész időben. És ezt elvárom mástól is, hogy ne álljon a hátam mögött. Ez eléggé beleszámít szerintem a munkamorálba. Nyilván van olyan aki nem tudja hozni a szintet de az hamar kiderül. Nem mondom, hogy ez minden egyes munkakörben alkalmazható elv, de ha azért veszel fel valakit mert szerinted el tudja végezni a rábízott munkát időre akkor nem szabom meg neki, hogy azt miként csinálja.

blah 2012.05.14. 13:01:24

@rókafogta: itt akkor vitatkozhatnánk az illetményezés szintjeiről de az elég meddő vita lenne.

rókafogta 2012.05.14. 13:29:24

@Kőmíves Kelemen: Megértettelek , csak az itt elhangzott hozzászólásokra nem igazán passzolt(mármint a csaló vállalkozók ill. lopós alkalmazottak) -egyedül biztos kevesebb a probléma

ggaborx 2012.05.14. 14:47:38

Ez dohányzó-nem dohányzó téma is attól függ, hogy egyébként mi a feladat. Gondolkodós munkaköröknél a dohányos kollégák sokszor a "cigi szünetben" vitatják meg egy-egy probléma lehetséges megoldásait, míg a gép előtt görnyedve már csak megvalósítják. Persze ehhez az ötleteléshez nem kell dohányozni, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem mindegy mivel telik az az 5-15 perc.

Volt olyan nemdohányzó kolléga is, aki meg fél óránként (!) talált valami elfoglaltságot a munka helyett (telefon, teakészítés, mosdó, szimpla séta stb.) és persze nem volt túl produktív.

Gépsor melletti darabszám alapú munka esetén valóban hátrány a cigiszünet, de szellemi munkáknál ez nem ilyen egyértelmű.

Terror Dzsoni 2012.05.14. 15:31:37

@monddazigazatmar: Kisfiam! NEM vagyok benzinkutas, ugyanis az csak az életem egy átmeneti szakasza volt olvass vissza, ha már címkéket ragasztatsz másokra! Jelenleg havi 180000 ért dolgozom közalkalmazottként egy kórházban, mint informatikus. És eszemben sincs lopni! De bármit is írnék ide, leszarod, mert neked csak a trollkodás megy.

Fogalmad nincs az életről, menj szólj anyádnak, hogy kenjen még egy vajas kenyeret, és törölje ki a popódat!

monddazigazatmar 2012.05.14. 16:44:04

@Terror Dzsoni: Elég frusztrált lehetsz. Te anyázol meg ugatsz, aztán még én trollkodok. És igen, nyilván nincs fogalmam az életről, végul is csak százmillás forgalmu cégem van..
Menj kérj Al-tol még egy kis zsozsót.

lionking 2012.05.14. 19:41:54

még egy apróság a vállalkozók védelmében (bár ez így nettó hülyeség, nem kell őket sem védeni )
Amikor alkalmazottaim voltak, ők minden évben rendszeresen bejelentkeztek a szabadságukért. Eltűntek 1-2 hétre. A szabadságokat nem is a hivatalos napra pontosan kapták, ha valamelyiknek dolga volt és a munka engedte, mehetett. Volt hogy kitöltötték az idejüket volt hogy többet volt hogy bennmaradt pár napjuk.
Csak én a vállalkozó munkaadó (szörnyalak ugye :))) ) én nem voltam szabadságon két napot sem... hanem dolgoztam a népek helyett is.

A másik a lopás. Nem csak tárgyakat lehet lopni...
Ismerek rengeteg olyan esetet, mikor az alkalmazott úgy lép le, hogy szépen tervszerűen előtte lementi pl a vevői adatbázist, aztán sutyiban megkeresi őket és mivel mindennel tisztában van árakkal időkkel módszerekkel, így nem nehéz kedvezőbb ajánlatot tenni, és mivel a vevő sem vadidegennel beszél így hamar rááll az olcsóbb új de nem ismeretlen vezetésű cég ajánlatára.
És az eredeti munkaadónak így okozva tetemes kárt például.
És még jó, ha nem úgy teszi mint egykor az egyiknél ahol is az alkalmazott nem csak ellopta az adatbázist, a vevőkkel, hanem törölte is....

mement 2012.05.14. 20:52:43

Csak mellekesen, most terelt le hatodik napja, egy ilyen magyar vallalkozo, aki az elvegzet munkaert nem akarja odaadni a munkaberemet.

Sajnos ilyen a magyar vallalkozok jelentos hanyada. Az alkalmazottaiktol elopott berbol, es azok utan elcsalt ado es jarulekokbol gyarapodnak, mikozben aki az erdemi munkat vegzi, termel, uzemeltet, ertekesit, meg teljesen kisemmizodik es kiszorul a polgari osztalybol.

Viktus 2012.05.14. 21:08:21

@mement:

V.ki átvert, és mindjárt általánosítva böfögsz. Ennyi ésszel nem is fogsz rendes munkát találni az biztos.

monddazigazatmar 2012.05.14. 21:25:49

@mement: ezt te érted legalább? A fonokod késik hat napot a fizetéssel, vagy mit jelent az hogy "most terelt le hatodik napja"

kvadrillio 2012.05.14. 21:27:30

@midnight coder: ..hümmmmm..így messziről még okosnak is tűnhetnél..:)))... de tudod, sínek nélkül a BKV pénzügyi stratégiája SZART SEM ÉR !!!
A VEZETŐK DOLGA PEDIG AZ IS KELL LEGYEN, HOGY A BKV ÉLETVESZÉLYES MŰKÖDÉSÉRE ODAFIGYELJENEK...PLÁNE HAVI SOK-SOK JUTTATÁSÉRT !!!!

..AZÉ KÖSZI, HOGY FÖLHOMÁLYOSÍTOTTÁL, NÉLKÜLED TÉVÚTON JÁRTAM VOLNA VAGY MEGREPEDEZETT METRÓ-SÍNEKEN ! :DDDD

kvadrillio 2012.05.14. 21:33:05

+Adócsalás Magyarországon........

HozzászólásSzerző: Tibor Dátum: 2007.10.02. 16:43
.
Pofátlanul csaljuk az adót
Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2007. 10. 02., 11:58 | Frissítve: 2 órája

(a diagramokat nem tudtam átvenni ide)

Az szja-bevallások és az áfabefizetés adatai azt mutatják, hogy az adóelkerülés miatt a GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el Magyarországon, derül ki Krekó Judit és P. Kiss Gábor tanulmányából. Ez 5-7 ezer milliárd forintot jelent, és nemzetközi összehasonlításban is nagymértékűnek tekinthető.

A teljes foglalkoztatottság mintegy 12 százalékát kitevő önfoglalkoztatók adózása sok adórendszer Achilles-sarkának tekinthető (az önfoglalkoztatók alatt az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások tagjai értendők). Több jel is arra utal, hogy ez a probléma Magyarországon más országokkal összehasonlítva is kiugróan magas, ami az egyenlőség elvének fokozott sérülését jelenti.

100 forintból 98 költség
Az egyéni vállalkozók bevallásainak adatai azt mutatják, hogy a vállalkozói adóalap az összes bevételnek mindössze 2 százalékát tette ki, vagyis az egyéni vállalkozók nagyjából 98 százalékos költséghányaddal dolgoztak 2005-ben. Az egyéni vállalkozások 61 százaléka veszteséges vagy nullszaldós. Természetesen a jelenség mögött nem az egyéni vállalkozások nagyságrenddel alacsonyabb jövedelemszintjét, hanem a jövedelmek költségleírással történő eltüntetését kell keresni – állapítja meg a két szakértő. "

és ez csak FOKOZÓDOTT !

oRBÁNNAK ITT KÉNE BELECSAPNI A LECSÓBA ! :o)))))))

kvadrillio 2012.05.14. 21:34:48

"Adócsalás Magyarországon........

HozzászólásSzerző: Tibor Dátum: 2007.10.02. 16:43
.
Pofátlanul csaljuk az adót
Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2007. 10. 02., 11:58 | Frissítve: 2 órája

(a diagramokat nem tudtam átvenni ide)

Az szja-bevallások és az áfabefizetés adatai azt mutatják, hogy az adóelkerülés miatt a GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el Magyarországon, derül ki Krekó Judit és P. Kiss Gábor tanulmányából. Ez 5-7 ezer milliárd forintot jelent, és nemzetközi összehasonlításban is nagymértékűnek tekinthető.

A teljes foglalkoztatottság mintegy 12 százalékát kitevő önfoglalkoztatók adózása sok adórendszer Achilles-sarkának tekinthető (az önfoglalkoztatók alatt az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások tagjai értendők). Több jel is arra utal, hogy ez a probléma Magyarországon más országokkal összehasonlítva is kiugróan magas, ami az egyenlőség elvének fokozott sérülését jelenti.

100 forintból 98 költség
Az egyéni vállalkozók bevallásainak adatai azt mutatják, hogy a vállalkozói adóalap az összes bevételnek mindössze 2 százalékát tette ki, vagyis az egyéni vállalkozók nagyjából 98 százalékos költséghányaddal dolgoztak 2005-ben. Az egyéni vállalkozások 61 százaléka veszteséges vagy nullszaldós. Természetesen a jelenség mögött nem az egyéni vállalkozások nagyságrenddel alacsonyabb jövedelemszintjét, hanem a jövedelmek költségleírással történő eltüntetését kell keresni – állapítja meg a két szakértő. "

csalnak a vállalkozók !
DE ORBÁN MAJD LECSAP RÁJUK !!! :o)))

Viktus 2012.05.14. 22:08:13

@kvadrillio:

Van közmunkás kvóta? vagy aztán hol dolgozna az a sok cipész stb. kisvállalkozó akinek a megélhetési már így sem túl sikeres az eva emelés után ...

mement 2012.05.14. 22:53:29

@monddazigazatmar: pont ezt jelenti, az eredetileg megalapodott majd elcsusztatott idoponthoz kepest meg hat nap.

@Viktus: Nyilvan ha az elso eset lenne nem alltalanositanek, de nem az elso eset, es nem is ugyanaz a vallalkozo. Voltam mar vilagositottol kezdve, biciklis futaron at hangtechnikus szorakozo helyen, felszolgalo etteremeben, meg uzletvezeto egy klubban.

Ebbol a hangtechnikusi allas es az klubbvezetes nem volt magyar vallakozo, szegyenszemre az egyik zsido volt a masik meg egy osztrak. Ezen a ket munkahelyen nem vertek at, es tudtam jo szajizel elvalni a munkaltatoimtol. A tobbi mind magyar ceg magyar tulajdonosokkal, es mindenhol a fizetessel voltak nem apro problemak.

mement 2012.05.14. 22:56:36

@mement: Igen a fizetesbe beletartozik nem csak az hogy ideadja rendben a megalapodott osszeget idoben, hanem hogy peldaul nem az orvosnal derul ki hogy nincs utanam TB fizetve.

monddazigazatmar 2012.05.14. 23:30:12

@mement: és ezt miért nem neki mondod?

mement 2012.05.14. 23:47:18

@monddazigazatmar: Nem igazan ertem mire kerdezel ra, de nyilvan elmondtam neki is mindent, es megmozgatok minden olyan eszkozt ami kozelebb hoz ahoz hogy megkapjam a fizetesem.

Egyszeruen csak unom a szarragast, es azt hogy a nyilvanvaloan etikatlan valallkozoi mentalitast rendre az korulmenyek aldozataikent festitek le.

Pedig hazudni jellemhiba, nem adopolitikai bakloves.

monddazigazatmar 2012.05.14. 23:49:02

@mement: És arrol meg vagy győződve, hogy a pénzed ott van a zsebében? Mert akárkivel elofordul, hogy mondjuk nem jön be az utalás amit vár, vagy valami ilyen

mement 2012.05.15. 00:06:57

@monddazigazatmar: Egyreszt ez nem hiszem hogy engem kell,hogy erdekeljen, hisz a penzugyei intezesere sajat embert tart fent, de termeszetesen belato es rugalmas vagyok, mert barmi elofordulhat, amennyiben azt ertelmesen, szelidhangnemben jol indokolva eloadjak, akar uramboccsa` partner szeru hangnemben.

Egyebkent arrol van szo szinte biztosan, hogy nem akar annyit fizetni amennyiben megegyeztunk, huzza az idot, a vegen majd letesz elem (valojaban atutal) valamennyivel kevesebbet, amit o `eleg` nek erez, jogi utra terelni nincs idom, olyat ami buntetojogi felelosegre vonassal jar ugysem cselekszem, igy felmarkolom mert kurvara kell a penz, majd tovabb allok, egy masik magyar vallalkozohoz.

monddazigazatmar 2012.05.15. 02:02:28

@mement: hát, ahogy igy mondod, ez nagyon fekete munkának tunik. Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen. Ha nincs, csak valami homályos szóbeli megállapodás, akkor meg ugyanugy csalsz ahogy ő, semmivel nem vagy jobb.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.15. 08:23:13

@mement:

Egyet értek.

@monddazigazatmar:

A kifogások, a magyarázkodások, a nyilvánvaló hazudozások bazmeg, az, ami miatt hányingerem van a magyar vállakozótól.
Sajnos mindhiába, hiszen egészen más dimenzióból közelíted meg a "tisztesség" definícióját. Egészen más erkölcsi normák szerint. Ez Magyarország.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.15. 08:24:42

@monddazigazatmar:

"hát, ahogy igy mondod, ez nagyon fekete munkának tunik. Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen. Ha nincs, csak valami homályos szóbeli megállapodás, akkor meg ugyanugy csalsz ahogy ő, semmivel nem vagy jobb."

Szarházi vegy édesöcsém

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.15. 09:31:57

@monddazigazatmar:
"Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen."

Már megbocsáss, de nem tudom melyik bolygón élsz... Ebben a kurva országban hiába papirozol le bármit, ha a másik fél (vállalkozó, vagy alkalmazott) szarik az egészbe.
Tudod mit tudsz tenni? Pereskedsz.
Olvass vissza az itteni hozzászólásaim (és másokét is) között, hogy mit érsz el a pereskedéssel.

És sajnos aki szemét, tisztában is van ezekkel.

Viktus 2012.05.15. 09:40:59

@mement:

Én mint vállalkozót már milliókkal húztak le más vállalkozók ... ez van attól még nem kezdek körbe-körbe fröcsögni. Van sok zsivány ők kb. az érinthetetlenek.

monddazigazatmar 2012.05.15. 11:20:50

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: AZ anyukád az.
Ez a mement itt osztja az észt, hogy milyenek a vállalkozók, szemetek, mert nem fizetik ki. Erre kinyogi, hogy valami megbeszélés szerint jár neki x összeg. Mintha pont errol lett volna a szó még a posztban, hogy mement nem ugy megy el dolgozni, hogy követeli, hogy legyen bejelentve, hivatalosan adózhasson, vonják le a járulékot, stb, hanem nagy sunnyogva feketén, aztán amikor átbasszák, akkor fröcsög. Miért is? Ketten hoztak össze egy csalást, akkor ne nyekeregjen tisztességről, meg erkölcsről.
@Kőmíves Kelemen: Ott a lényeg, hogy "aki szemét, az tisztában van ezekkel". És ennyi. Van olyan aki szemét. Nyilván van. Mint ahogy talpig becsuletes is van.

SnakeHB 2012.05.15. 13:40:43

Kedves Posztoló!

Itt sajnos több, elkülönítendő dolgot mosol össze.

"Az, hogy a legtöbb ember minden vállalkozót egy szintre hoz, igen csak demoralizáló."

Ez igaz. De ezzel csak annyit mondasz, hogy általánosítani rossz dolog. (Amúgy nem fetétlenül, az evolúciós túlélésben sokat számít, hogy általánosságban veszélyesnek tartjuk pl. a cápát) De az ember így működik, igaz, manapság ezt illik elnyomni; ezt hívjuk politikai korrektségnek.

A belinkelt MT posztban ez egy retorikai hiba, esetleg kaphatsz Kedveszsuzsától egy meakulpát érte, de attól még a leírtak nagy általánosságban, - az emberek tapasztalatai alapján - igazak. Nem zörög a harszt ugyebár...

""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"

Ezt igazán kiejthetnéd, mert nem tudni mire gondolsz. Látom feljebb volt szó a golyóstolltól a magántelefonon és cigizésen át a szellemi tulajdon ellopásáig minden. Ezeket az embereket el lehet bocsátani, illetve megfelelő ellnőrzési rendszer bevezetésével ki lehet szűrni (leltár, menetlevél, elismervények, stb.). Amúgy meg a nem anyagi engedmények (rugalmas munkaidő, otthonról dolgozás, netezés engedéylezése, stb.) sokkal motiválóbbak, mint akár +100e Ft.

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

Majd amikor Zsuzsát rendesen megfizeti a főnöke.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Abban a pillanatban, hogy van másik reális alternatíva.

Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?

Majd amikor nem ezek a számok hangzanak el, hanem 200-300 bruttóról indul az alku, nem az éhbérnek is gyenge minimálbérről.

"Ha pedig abban a tévhitben él, hogy a mostani kormány csak a multikat húzza le..."

Igen, akik eddig nekem mindig, mindent legálisan, fillérre pontosan elszámoltak, rendes pénzt adtak, így nem "kellett" (de nem is lehetett) és nem volt érdemes lopni tőlük.

SnakeHB 2012.05.18. 12:33:26

Most már jöhetne új poszt, mert ígeretes kezdeményezés, vö. kommentmágnes, bár a blogtulaj kicsit "házhoz megy a lóf@szért". :)

Cégblog 2012.05.19. 17:53:10

@SnakeHB:

Ha lesz időm, írni fogok...

Egyébként nem mentem házhoz a lófaszért. Meglepően tapasztaltam, hogy elég sokan értik, hogy mire gondolok.

MSC111 2012.07.21. 23:25:05

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Akkor, amikor nem 500-an jelentkeznek egy álláshirdetésre napi 10 óránban robotolni minimálbérért. Nem igaz hogy szabadság és demokrácia van; a munkavállalók vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, és ezen a Zsidesz még csak rontott. És igenis a kormány a kisvállalkozókat támogatja, vagyis arra basz el százmilliárdokat, hogy vállalkozókám megvehesse a 3. Mercijét a két BMW után. És akkora a munkanélküliség, hogy a legtöbb ember nem engedheti meg magának a minimálbér visszautasítását sem (amikor sokkal többet érdemelne meg azért a munkáért), mert különben egyszerűen éhenhal. Amíg a mocskos vállalkozók azért csalnak el minden adót és azért írnak le mindent költségként, hogy 10-20 milliós autókat vehessenek és évente 3-szor mehessenek nyaralni, addig a munkások és dolgozók a létért küzdenek, hogy ne haljanak éhen.

Lehet engem szidni, hogy kimondtam az igazságot, de igen, ilyenek a magyar kisvállalkozók... Igen, seggfej parasztok vagytok, elsősorban miattatok áll így ez az ország, mert a rendszerváltáskor szétloptátok ezt az országot, azóta meg basztok adót fizetni, mert ugye ti vagytok a "vállalkozók", és nektek mindent szabad a nagy 20 milliós Mercivel és a BMW terepjáróval a seggetek alatt... Nekem már a "vállalkozó" szótól is hányingerem van, és még sokmillió kizsákmányolt magyar embernek is szerintem. És még a kormány is a dolgozók jogait csonkítja, a vállalkozók terheit meg csökkenti, akik egyébként is rohadtjól élnek. Ez a rabló vállalkozók országa, aki tud az meneküljön!

De nem lesz ez mindig így!
Hajrá Dolgozók és Munkanélküliek!

ui.: Azt mondd már el nekem, hogy a magyar útépítő "vállalkozók" miért építik 3-szor annyiért az autópályát, mint a német vállalkozók! Azt megsúgom, hogy nem a magyar munkás kapja meg a különbözetet!
Egyébként ebből a példából is az látszik, hogy csak a magyar vállalkozók ilyenek, ezért is kell innen menekülni a francba... vagy fegyvert fogni, de ennek igen kicsi az esélye.
süti beállítások módosítása