Csatlakozz hozzánk, hamarosan beindulunk! :)

Vállalkozói blog

Vállalkozz, szenvedj...

Friss topikok

Címkék

Archívum

Ilyenek a magyar kisvállalkozók, kedves Zsuzsa?

2012.05.13. 14:57 Cégblog

Régóta tervezem, hogy írni fogok a mai magyar vállalkozók gondolatairól, mindennapjairól. Egyszer majd írok egy bemutatkozót is. Sőt. Egyszer majd külalakot is kap a blog.

Most azonban foglalkozzunk azzal, ami rákényszerített arra, hogy azonnal írjak.

A Munkahelyi terror blog "Ilyenek a magyar kisvállalkozók." című posztjának címe bicskanyitogató...

Tudjátok, kedves alkalmazottak, hogy mi ezzel a baj? Az, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik próbálnak kitörni a "csináljunk mindent okosba" kategóriából, pont a cikkben is említett "vállalkozók" a legnagyobb ellenfelei. Az, hogy a legtöbb ember minden vállalkozót egy szintre hoz, igen csak demoralizáló. Nem hinném, hogy azért minket is ekézni kell, mert a konkurenseink csalnak.

Persze, ha a kedves munkahelyi terror blog célközönségének azt mondják, hogy "ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól) akkor egyből kitör a lázadás. Pedig nincs benne semmi csúsztatás...

Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"? Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?

Ja... És, hogy az adókerülő vállalkozókkal hozzak egy kis párhuzamot: Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?

Ameddig ezek nem történnek meg, addig ne sírjon kedves Zsuzsa, hanem inkább sepregessen a saját háza táján...

Ha pedig abban a tévhitben él, hogy a mostani kormány csak a multikat húzza le és a magyar vállalkozásokat futtatja, akkor sajnos tévhitben él... A mostani kormány - éppen úgy, mint az előző - a haveri cégeket futtatja. Arról sajnos nem a magyar vállalkozók tehetnek, hogy ezek a cégek éppen magyarok...

309 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cegtulaj.blog.hu/api/trackback/id/tr864505882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vojzi 2012.05.14. 08:40:27

@monddazigazatmar:
egyébként az ilyen élelmiszer ipari cégeknél szokás a fizetésbe beépíteni úgymond "veszteséget" amit a dolgozó megeszik, sőt van ahol ezt előre közlik is. Egy régi szakács tanuló barátom dolgozott Budapesten a Római parton egy kifőzdében, ahol a fizetés alig érte el a 60 ezer Ft-ot viszont meg volt mondva, hogy napi egy menüt ehetnek ingyen, pontosabban a fizetésbe be volt építve. a maradékot ami a konyhán maradt illetve nem vittek el azt el vihették haza. Így nem mondott fel sokáig mert ételre alig költött valamit...

nincs semmi baj! 2012.05.14. 08:41:46

@midnight coder: Ezt írtad: "Van aki így bánik az alkalmazottal, van aki úgy. Az alkalmazottnak joga van elmenni ha nem tetszik neki ahogy bánnak vele, illetve saját boltot nyitni ahol nagyon empatikus lehet a saját embereivel."

Két megjegyzésem lenne:
1. ez nem válasz arra, mit írtam, hogy ti. attól, hogy az alkalmazott nem vállalkozik, még nem lesz rendben, ha a munkáltatója átbassza.
2. Igen jellemző az a mentalitás, ami ebből a mondatból is süt. Empátia, mi? Én arról beszélek, hogy a vállalkozónak jogszerűen kell eljárnia a munkavállalójával szemben akkor is, ha ő kockáztat többet, erre te empátiáról beszélsz. Hogy is van ez? Mint a földesúr, ha jó kedvében van, a törvényeket betartva foglalkoztat, ha meg nem empatikus fajta, akkor nem? Kibújt a szög a zsákból :)

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 08:41:52

Köpködés jobbról-balról.
A megoldásról is írhatna valaki egy posztot! Létezik egyáltalán a mindkét fél számára elfogadható megoldás?

APImásik 2012.05.14. 08:43:29

...:)
Szia Blog.
Sokáig hezitáltam, hogy kommenteljek-e, vagy sem...
Ez egy lerágott csont... de általánosítani szerintem tényleg butaság...

Van egy helyzet, ahol helyt kell állni... a munkaadónak és a melósnak is... és ez a helyzet xar... Ki nem szeretne olyan helyen dolgozni, ahol hivatalosan 2 hetente megkapja a fizuutalásról az értesítőt?
Ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy ne kelljen sumákolni az áfával, mert a konkurencia lenyomja az árakat, mert az feketén dolgozik?...

ugye?... kár ekézni egymást... ez a helyzet. a mostani körülmények nem kedveznek a munkavállalóknak (SEM!) kevés a munka, el kell fogadni ami van, amennyiért van. Emiatt kevés a fizetőképes vásárló... ezért nyomni kell a költségeket a vállalkozásoknak, ahol csak lehet...

Van-e kiút? Biztos. És tudja valaki?... na ez a jó kérdés...

2012.05.14. 08:46:18

@ColT"Ne nézzük már tolvajnak az embereket, kérem."

Épp erről beszélek! Nem azért nem lopsz, mert eleget keresel, hanem azért, mert van tartásod.

Ha emlékszel, a szocializmusban a miénk a gyár! vigyük haza! mondás járta. Sikk volt lopni.
Azért, mert keveset keresett? Hát, akkoriban a gyári melós elismert volt anyagilag is.

nincs semmi baj! 2012.05.14. 08:47:07

@midnight coder: Abban persze igazad van, hogy komoly a vállalkozás-ellenesség az országban és ez nagyon ártalmas, csak hát én nem erről beszélek.

Dolgozónép 2012.05.14. 08:48:17

@Laikus Érdeklődő: A megoldás: Kimenni az utcára, elzavarni az egész, velejéig korrupt és hazug, a zsírunkon élősködő politikai-gazdasági osztályt a teljes klientúrájával együtt, új közmegegyezést létrehozni, aminek következtében az emberek többsége úgy ítéli meg, hogy van értelme adót fizetni, mert anélkül mindenkinek rosszabb lesz. Amíg nincs új közmegegyezés, addig csak köcsögösködni lesz érdemes, ahogyan ma is.

2012.05.14. 08:54:59

@APImásik: "Van-e kiút? Biztos. És tudja valaki?... na ez a jó kérdés... "
Egyetlen megoldás létezik. Olyan mértékű adóelvonás, amely értelmetlenné teszi a csalást.

volt rá példa, a nyereség adót levitték Antallék(vagy már Boross, mert Antall meghalt?) , és láss csodát: nőtt az állam bevétele!
Egyszerű: bizonyos szint alatt már nem éri meg hamis számlát befogadni.

peter3374 2012.05.14. 08:55:28

@Kőmíves Kelemen: Kihagytál pár dolgot, ha olyan vállalkozó vagy akinek beruháznia kell, műhelybe, gépbe, szaktudásba, akkor ez a kétezerpárszáz forintos órabér megtöbbszöröződhet....
Amúgy jó a számolás...
A legtöbb vállalkozónak is az lenne az érdeke, hogy egy stabil, biztos jövedelemből éljen, ne kelljen trükköznie, normális, lojális, elkötelezett alkalmazottai legyenek, kiszámítható, elfogadható szintű adók legyenek, amiket befizetve is marad neki és nem kell csalni, lopni bujkálni az apeh elől.
Mindenki befizetné ami az államnak jár és nem kéne rettegni, hogy az irigy, lusta, tolvaj alkalmazott akit ezért kirúgott ráküldi a hatóságot egy jó kis vagyonosodási vizsgálatra...
Írta a másik blogon valaki, hogy a sok köcsög pickuppal rohangál, persze, hogy azzal rohangálok, mert ha veszek egy olcsó benzines személyautót ami nem szúrja a sok irigy köcsögnek a szemét, akkor a benzint ugye nem számolhatom el és olyan adókat fizetek amiből simán kijön egy 6-8 millás pickup lízingje...

Kaptabakta 2012.05.14. 08:56:28

A poszt szerzőjének azért sok mindenben igaza van. A munkáltatók, de a munkavállalók is megérik a pénzüket. Rálátok mindkét oldalra hiszen jómagam is 10 évig "kizsákmányolt" alkalmazott voltam, amiből az utolsó 4 évben már a cégemet is grudoltam.
A tisztelt munkáltatók vegyék figyelembe azt az aprócska tényt, hogy a normális vállalkozónak nem napi 6-8 óra a munka hanem jóval több, és mellette még az alkalmazottakért is felelősséggel tartozik (legalábbis kellene hogy tartozzon). Persze erre mondják, hogy nem kell vállalkozni. Nem gond. A vállalkozások bezárnak max nem lesz még ennyi munkahely sem. Mert a dolgozók nagy része nem multinál dolgozik, hanem mikro- kis- és közép vállalatoknál.
A dolgozónak figyelembe kellene venni, hogy ha a munkaidő 9-kor kezdődik az nem azt jelenti, hogy -jó esetben- beesek 9kor, hanem hogy 9-kor már készen állok a munkára: gép beüzemelve, kv előtte gőzölög, stb... Ha csak napi 10-15 percet elszöszmötől a késés miatt a munkavállaló az már havi szinten 2-3 óra amiért bért és járulékot fizetek viszont cserébe nem kapok semmit.
Apróságnak tűnik ez is, de a sok kis apróból egy nagy kiadás lesz.
Ja és persze figyelembe kellene venni, hogy az ember nem azért hoz létre egy céget (fektett bele pénzt és még több energiát), hogy népjóléti intézmény legyen. Aki ilyen helyet keres menjen közalkalmazottnak (bár már rajtuk is egyre több van).

2012.05.14. 08:57:16

@Dolgozónép: Csak az a kérdés, mikor érzi úgy a többség, hogy érdemes adót fizetni. Hát nem akkor, ha tele az újság, hogy az épp uralkodó rezsimhez közeli vállalkozások hogy tüntetik el az ő adóját!

2012.05.14. 09:00:56

@Kaptabakta: Ami engem a legjobban zavart, hogy végig üldözött az állam. Apeh, Köjál, Munkavédelem, Munkaügyi hatóság, közlekedés felügyelet. Csak az állatorvos és a tűzoltó nem bírságolni járt ki.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.05.14. 09:02:22

Nem szeretem az általánosításokat, sem azt, hogy "ilyenek a magyar cégek", sem azt, hogy "ilyenek a magyar munkavállalók" ...

laliclown 2012.05.14. 09:03:24

Kétféle vállalkozó van. Az egyik megpróbál becsületesen és keservesen megélni, ők általában megfizetik az alkalmazottakat. A másik fele, aki milliomos akar lenni egy év alatt (kb. :-),na ők azok, akik a legújabb harminc millás terepjáróból osztják az észt a melósnak, hogy örüljön, hogy dolgozhat.Ez itt a baj, hogy ezt elnézi az állam. Vagyonosodási vizsgálat? Ha-ha és megint ha.

Dolgozónép 2012.05.14. 09:20:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze hogy nem, épp azért kell az ilyeneket elzavarni.

peter3374 2012.05.14. 09:28:05

@Dolgozónép: ugyan ugyan a magyar egy buta birka nép soha a büdös életben nem lesz itt elzavarva senki, ezek mint a MT blog is arra jók, hogy egymásnak ugrasszák az embereket és mindenki utáljon mindenkit.
A magyar mentalitás az, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is

Hihhetetlen 2012.05.14. 09:30:21

@Bambano:
Engedd meg, hogy egy kiragadott példán mutassam be, hogy miért nem szabad "egycsapásra" intézni ezt a kérdést.
Kb. 10 éve dolgoztam bútorgyártásban. Akkor ott az volt a legnagyobb probléma, hogy a hazai KKV gyárak termékeit a garázscégek, meg a Fenyőbútor '93 Bt-k simán lemásolták, ÁFA és járulék (és persze garancia, megbízhatóság) nélkül legyártották, sőt még testre is szabták kb. 30%-kal olcsóbban. Következmény: az "olcsó" konfekciót gyártó hazai cégek a lakossági piacon nem maradtak versenyképesek.
Ha birtokunkban lenne a varázspálca és holnaptól mindenki fizetne adót- és járulékot, akkor ezek a garázscégek egycsapásra megfizethetetlenül drágák lennének egy nagyüzemi gépesített gyártáshoz képest. Az egyedi bútorok piaca kb. 90%-kal visszaesne és oda kerülne ahova való: az úri hobbi kategóriába. Elvileg ugyanennyivel nőne a "bolti" bútor igény is, de ezt a megnövekedett igényt a gyárak egycsapásra nem tudnák kielégíteni, többek között, mert kapacitásban nem lennének erre felkészülve, ill. nem vagy nem nagyon van már lakossági üzletáguk.

Erre az űrre tehát az import mozdulna rá.

Következmény: egy csomó új munkanélküli, csökkent a hazai termelés, nőtt az import. Innen visszahozni nem lehetetlen, de nagyon nehéz.
Félreértés ne essék a jelenlegi helyzetet sürgősen fel kell számolni. De erre tervezhető, ütemezett, középtávú megoldás kell, különben fejreállunk.

Hihhetetlen 2012.05.14. 09:41:45

@Környezettudatos:
"Egyébként meg be kell vezetni, hogy a magánszemély a 10000 HUF feletti számláinak összegét leírhassa az adóalapból. Máris ragaszkodni fog mindenki a számlához. "

Érdekes ötlet, talán vezet is valahova, de azért van rajta még mit finomítani. Gyakorlatilag akkor működik, ha a saját beruházásai után is minimum az ÁFÁ mértékét levonhatja a fogyasztó. Ellenkező esetben még mindig jobban megéri a lakásfelújítás, beépített szekrény építés stb. számla nélkül. Ha viszont eljutunk oda, hogy a fogyasztó levonhat az ÁFÁ-nak megfelelő adót, akkor mit értünk el?

Viktus 2012.05.14. 09:53:03

@kawakiyo:

Na igen így megy ez ebben az országban ...

Acsabi44 2012.05.14. 09:55:32

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"? "

amikor annyi lesz a fizetés, bazmeg.

Playthegame 2012.05.14. 09:58:15

Hát, itt elég sok tévedés hangzott el munkavállalói oldalról.
1. "bezzeg a multik tisztességesek, bejelentik...": hát igen, a vezetőket biztosan az egyszerű melósoknak csupán egy részét. Ezért vannak a rabszolgakereskedőként is ismert munkaerőkölcsönző cégek, akik bevállalják helyettük a csalást. Mert a multik így csinálják "okosba".
2.: Azért kell a vállalkozónak többet keresni, hogy teljen a BMW-re...: Csak az én városomban 5000 vállalkozás van. Van olyan, aki valóban csak a BMW-re hajt, de ők nem azok a "vállalkozók", akik dolgoznak, hanem általában bűnözők, vállalkozói fedőtevékenységgel. Nézzetek körül a saját lakókörnyezetetekben, csodálkozzatok rá a vállalkozókra: fodrász, autószerelő, pék,cipész,és persze, nyilván vannak nagyobb cégek is, akikszintén érdemi munkát végeznek. Ők foglalkoztatják a hazai munkavállalók 70%-át. Lehet, ideje lenne megbecsülni őket a folyamatos köpködés helyett.
3.: "Átvertek, mert nem jelentettek be...": dehogy vertek át...nem írtál alá munkaszerződést, tehát tudtad, hogy gáz van, de így többet keresel...legyünk már egyszer az életben őszinték, legalább saját magunkhoz...
4.: "Nem kapom meg a szabadságomat..." 20 éve vagyok vállalkozó egy olyan körben,ahol körülöttem van vagy 50-60 más vállalkozás. Nem csak szabadságot adunk az embereknek, de ha valami családi bizbasz van, akkor nem vacakolunk azon az egy órán, amivel korábban lelép évente 2-3x. ( iskolai anyák napja,stb.)Én, és minden ismerősöm minden egyes évben minden egyes napot kiadunk,ami jár. Kíváncsi lennék, vajon a nagy gyárakban is így megy-e a kölcsönzött melósoknál? Naná, hogy nem...
5.: be kellene fejezni ezt az "utálom a cégtulajt" hozzáállást. Mindenki rinyál, hogy külföldön jobb. Hát igen, mert ott istenítik a saját vállalkozásaikat, lásd Franciaország, Németország,Dánia...Mi magyarok 20 éve bevesszük a libsi újságírók hülye, ostoba vállalkozásellenes firkálmányait, el sem gondolkodunk azon, hogy ha a hazai vállalkozások nem lennének azzal a 70%-nyi foglakoztatással,akkor lehetne kezdeni a szép csöndes éhendöglést.

OmegaMale 2012.05.14. 09:59:30

@Viktus: "Magyarországon nem az álmaid képezik a valóságot, hanem szimpla árverseny."

Pont ez a gond, amíg a magyarok elhiszik, hogy az a jó, ha minden olcsó és amíg elmennek 100 ezer forintért dolgozni, addig nem fognak egy kanyival sem többet kapni a munkájukért, mint amennyi éppen elég, hogy ne haljanak éhen.

Az árverseny már többször megbukott, mint ideál. Ami olcsó, az csak olcsó munkaerőből jön ki, az pedig csak alacsony bérekből és/vagy alacsony minőségből. Alacsony bérekből pedig nem lehet sokat költeni, se félrerakni, vagy akár vállalkozni és az ördögi kör bezárul, aki nem akar utcára kerülni, az aláígér a társadalmilag fenntartható munkapiaci átlagfizetésnek és emellett még szociális transzferekre plusz mindenféle kedvezményre szorul.

Az emberek foglalkoztatása pedig szvsz nem érv a társadalmi hasznosság mellett, mert egy jól kereső alkalmazott simán kifizeti 10 minimálbéres vagy zsebbe kapó ember hozzájárulását a nagy közöshöz. Látszólag úgy tűnik, hogy a semmihez képest munkához segítettél (nyilván Te haszonnal jössz ki belőle, különben nem csinálnád) embereket, valójában (társadalmi szempontból) félig munkanélküliek, a jövőbeli demográfia-nyugdíj katasztrófa (Ők kisebbe eséllyel fognak gyereket vállalni és nyugdíjuk biztosan túl kevés lesz) kiváltói és elsődleges elszenvedői lesznek.

Kis fizetés mellett lehetetlen a kitörés és a fizuhoz képest minden drága, nem fér bele a minőség vagy a perspektíva. Nem a multik hibája. A multik nem adnak semmiért egy fillérrel sem többet, mint amennyibe kerül.
A cél, hogy annyiért kell a multinak mindent (erőforrást, munkaerőt) eladni, amennyit VALÓBAN ér. A multik meg fogják venni, mert drágábban is olcsók vagyunk. Ehhez viszont általános felfogásnak kéne lenni, hogy a (munka, áru stb.)piaci alkuban NEM megyünk a saját önköltségünk alá, hogy aztán adót kelljen csalni, hogy egyáltalán értelme legyen csinálni egy vállalkozást.

Ez pedig nem a kormány dolga, hanem minden egyes ember saját felelőssége.

Viktus 2012.05.14. 10:12:17

@OmegaMale:

Ez van, de mivel a konkurenciához elmennek ill. nem követelik a bejelentést így nincs miből nagy fizetéseket osztogatni ...

Nem jövök ki haszonnal már hosszú hónapok óta nem ... sokáig nem is folytatom itt ebben az országban. Nem hinném, mert nem lenne munkájuk egyáltalán így nem keletkezne semmi tb-nyugdíj befizetésük, és feketén sem igazán. Ez a vidék ... kelet. Nem találsz hetente új melót ... éveket várhatsz, akkor meg max. elmehetsz a gyárba ahol annyit se fizetnek amit én fizettem nekik.

Te hiába nem mész alá, ha jönnek akik alád mennek ... aztán még egy darabig próbálkozol-keresel lehetőségeket aztán lehúzod a rolót. Ez a magyar valóság.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2012.05.14. 10:17:06

Minden magyar kis- (valójában mikro-) vállalkozás túlélésre rendezkedett be, immár 5+ éve.

Amelyik nem csalt ELEGET, az MÁR rég tönkrement. Cégtulajostul, alkalmazottastul.

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 10:23:22

@Dolgozónép: Ha az elzavarás előtt/helyett nem sikerül "közmegegyezni" miért gondolod, hogy utána sikerülni fog?
Jó példa erre a francia forradalom: jól megegyeztek a szabadság, egyenlőség, testvériségben aztán fellendítették a guillotine-gyártást.

Laikus Érdeklődő 2012.05.14. 10:27:45

@Dolgozónép: Ha az elzavarás előtt/helyett nem sikerül "közmegegyezni" miért gondolod, hogy utána sikerülni fog?
Jó példa erre a francia forradalom: jól megegyeztek a szabadság, egyenlőség, testvériségben, aztán fellendítették a guillotine-gyártást.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:28:17

"60%-a lop a cégtulajdonosoktól"

Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

A szerelő a megrendelővel (Zsuzsával) szemben nagyjából ötszörös-nyolszoros szervizelési-kereseti arányban dolgozik. Tipikusan magyar szokás. Azt hiszem, itt nem kérdés a jobbik rossz (számla nélkül).
Értsd: Zsuzsa keres netto ~100.000, a Szerelő keres nettó ~500.000 forintot (Zsuzsikától).
Ez a szobafestőknél nagyjából tízszeres szorzót jelent.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Akkor fogunk felállni az állásinterjún, ha a "kartell-konkurens-vállalkozónál" nem ugyanezek a feltételek lesznek. Értsd: a "kertell-konkurens-vállalkozóK" nem tartják mesterségesen alacsonyan a "rabszolga-bért", és megtanulnak európai módon munkavállalót tartani!

"Ja... És, hogy az adókerülő vállalkozókkal hozzak egy kis párhuzamot: Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?"

Az előző válasz ide is megfelel.

Kérném az értelmesebbjeit reagálni!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:33:27

Folytatnám.

Magyarországon nem csak az iparból lehet(ne) megélni. Csúny-ronda kommunizmus, de nekünk van rengeteg termőföldünk. Mindnehol. Csak éppen centrálban elosztva (egymásunk között okosban), a többi meg éhenhal. Kezitcsókolom, itt mindenki hülye...?

blah 2012.05.14. 10:41:05

Az MT blog bejegyzését nem olvastam de itt is vannak nettó faszságok az tuti. Mi az, hogy a munkavállalók 60%-a lop? Mi a faszt? Irodaszereket? Hazaviszi a szerszámot? Vagy hazatelefonál? Ha már nagy igazságokat akarunk megállapítani akkor inkább azt kellene felfogni, hogy a munkavállaló annyira becsüli meg a munkáját és a munkaadóját amennyire őt is megbecsülik, díjazzák. Ezt nagyon elfelejtik a kisvállalkozók. Bármikor dolgozok inkább multinak minthogy egy szarrágó adócsaló rabszolgája legyek és ezzel valszeg szinte mindenki így van.

Cégblog 2012.05.14. 10:41:09

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

"Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!"

Ja, miből? Csókolom... Legyen magasabb a nyugdíj, meg a segély is! Miből? Nem minden vállalkozó jár Audival és lakik villában...

"A szerelő a megrendelővel (Zsuzsával) szemben nagyjából ötszörös-nyolszoros szervizelési-kereseti arányban dolgozik. Tipikusan magyar szokás. Azt hiszem, itt nem kérdés a jobbik rossz (számla nélkül).
Értsd: Zsuzsa keres netto ~100.000, a Szerelő keres nettó ~500.000 forintot (Zsuzsikától).
Ez a szobafestőknél nagyjából tízszeres szorzót jelent."

Ja, nem kérdés, hogy adót csalsz, akkor jó... Tehát a számlás, adózó vállalkozó nálad szóba sem jön, mert drágább... A többi meg csak álmodban igaz.

"Akkor fogunk felállni az állásinterjún, ha a "kartell-konkurens-vállalkozónál" nem ugyanezek a feltételek lesznek. Értsd: a "kertell-konkurens-vállalkozóK" nem tartják mesterségesen alacsonyan a "rabszolga-bért", és megtanulnak európai módon munkavállalót tartani!"

Se Európáról nincsen fogalmad, se a tisztességes vállalkozók helyzetéről.

Miért nem vállalkozol? Két hónap után adnád vissza az adószámod...

Egymást szapuljuk, a mindenkori politikai elit meg röhög rajtunk. Tudod, hogy hol a magasabb fizetés? Az új stadionokban, például...

Cégblog 2012.05.14. 10:47:32

@blah:

Amikor még alkalmazott voltam, a dolog így nézett ki nálunk:

Az átlagnál 20%-al magasabb fizetés+fizetett szabi+betegszabi+karácsonyi pénz+nagyker áron mindent megvehettél.

10-ből 3 ember ténylegesen lopott - nem csokikát, hanem forintot. 2-3 mindig megette, amit akart - csokika+sütike+felvágott. És nagyon sok olyan volt, akik csak túlélni járt be - tehát támasztotta a pultot. Ami szintén lopás, mert nem azért fizettek neki.

De például biztos vagyok benne, hogy az én "rabszolgám" szívesen lennél, pedig multi sem vagyok.

Cégblog 2012.05.14. 10:49:43

Egyébként pedig köszönöm mindenkinek a kommenteket, nagyon inspiráló.

Legalább 7 új poszt témát szedtem eddig össze. Ezért is nem válaszolok mindenkinek - szeretném majd részletesebben kifejteni...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 10:54:04

Nézd, tisztelem a tisztességes vállakozót. Pont.

"Ja, nem kérdés, hogy adót csalsz, akkor jó... Tehát a számlás, adózó vállalkozó nálad szóba sem jön, mert drágább... A többi meg csak álmodban igaz."

Szerintem Te engem tökéletesen hülyének nézel. Akkor érvelek. Magyarországon végeztem/dolgoztam hegyesztő-lakatosként. Vállalkozónál. Éhbérért. Továbbképztem magam vérrel-verejtékkel. Ma már tervezőként dolgozom. Igaz, nem magyarországon. De ott élek, és tudod mit látok? Azt, hogy a magyar vállakozó (festő/ács/kisfaszom) az én (külföldi-tervezői) béremnél pofátlanul magasabb összegekért akar nekem szolgáltatni. Magyarországon. Tudod hova vezetett a dolog, rendeltem magamnak külföldi melóst. Feléért.

"Se Európáról nincsen fogalmad, se a tisztességes vállalkozók helyzetéről."

Valóban nincsen, Te barom...(már megbocsáss, de Te degradáltál engem). Ausztriában dolgozom. Velem együtt az egész kibaszott környezetem is.

Jimbo75 2012.05.14. 10:54:59

@A szerelő:

Minden szavaddal egyetértek:DD

blah 2012.05.14. 11:01:52

@Cégblog: asszem olyan feltételeket nem tudnál nekem biztosítani amit a jelenlegi munkahelyem. És szerintem nem sok olyan magyar kisvállalkozó van aki a multik szintjéhez közelíteni tudna.
Aztán nem hiszem, hogy minden kisvállalkozó sütivel vagy olyan akármivel foglalkozna amit érdemes meglovasítani, és azt sem hiszem, hogy akkora mennyiséget tömnek a fejükbe vagy annyi pénzt lopnak el, hogy jelentőséggel bírjon. Ezt itthon bele kell számolni, olyan minőségű munkaerőt kapsz amennyit hajlandó vagy fizetni érte.

Cégblog 2012.05.14. 11:02:11

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Nem degradáltalak. Maximum féligazságot írtam...

rókafogta 2012.05.14. 11:02:32

@sanyix: "ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"

Nem lop, elveszi ami járna neki ;) Ha rendes fizetést kapna, nem tenné."
Nem kéne valótlant állítani A cikk író azt írta 60% tehát van 40% aki nem lop.Egyébként hogy mer bárki bármit elvenni(ami szerinte jár)vagy talán te mint alkalmazott belenyúlsz a kasszába mert jár?
Nem fröcsögni kell egymásra mindkét oldalon rengeteg a tény de nem kell összemosni és általánosítani egyik oldalnak se. A vállalkozások többsége nagyon nehéz helyzetben van és a munkavállalók (alkalmazottak ) többsége is nehéz helyzetben van.

Cégblog 2012.05.14. 11:05:28

@blah: Pontosítok akkor. Ha az én szegmensemben szeretnél dolgozni, biztos, hogy el tudnálak csábítani.

Mindenhol van mit lovasítani... :)

Ebben viszont nagyon igazad van: "Ezt itthon bele kell számolni, olyan minőségű munkaerőt kapsz amennyit hajlandó vagy fizetni érte."

Egy hátulütője van csak: nagyon sokan túlértékelik a munkájukat.

Bocsánat, most mennem kell dolgozni. Sziasztok!

Viktus 2012.05.14. 11:08:56

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ez elég fantáziadús bejegyzés volt a mai világban ...

Cégblog 2012.05.14. 11:10:25

@Cégblog:

Még végszónak. Sokan félreértették, amit írtam. Ez az írás nem alkalmazott ellenes.

Csupán reflektált egy vállalkozókat szidó posztra. Persze önmagában olvasva nem lehet megérteni.

Tisztességes vállalkozóként nekem is az a célom, hogy pusztuljanak a zsarnok, kizsákmányoló és adócsaló főnökök, mert ha nem lennének, akkor nekem sem lenne rossz a megítélésem csak azért, mert vállalkozom, ráadásul árban sem ígérnének alám állandóan...

De ebben bizony mindenkinek szerepe kell, hogy legyen.

Köszönöm, hogy olvastatok!

Jó munkát!

Viktus 2012.05.14. 11:11:20

@blah:

AZ a baj a multik szintjével nem nagyon vagy tisztában, mert a multik által biztosított munkahelyek közül az a legkevesebb amit rendesen megfizetnek. A legtöbb munkahelyen gyakorlatilag bérrabszolgák a multik még inkább kihasználják azt, hogy nincsen elég munkahely vidéken.

rókafogta 2012.05.14. 11:12:01

@blah: Lehet ,hogy túlzó a 60%. De mit lop? Pénzt! Nem irodaszereket(bár azt is) Tudod milyen egyszerű pénzt lopni(mondjuk szolgáltatásban) pl.ki megy szerelni okosba az alkalmazott.Szóval ne ragozzuk van tapasztalatom és nagyon sok vállalkozóval vagyok kapcsolatban mindenhol előfordul.De talán nem ez lenne a lényeg.Vannak akiknek jól jön az egymásra uszítás (ebben pártunk és kormányunk élen jár) éppen mikor mi az érdeke annak megfelelően uszítja bizonyos rétegeket egymás ellen. Marhára érdemes egymást szapulni, min két oldalnál vannak becsületes emberek és vannak becstelenek.

peter3374 2012.05.14. 11:13:42

A festő-kőműves-burkoló külön állatfajta, ők tényleg irreális árakon dolgoznak, én is vállalkozó vagyok, de amikor kitalálja nekem a festő, hogy a javítást nem igénylő fal festése számla nélkül, persze 1500ft/nm...

Bause 2012.05.14. 11:17:07

@OmegaMale: "Ez pedig nem a kormány dolga, hanem minden egyes ember saját felelőssége."

Pontosan ez a baj a hozzáállással. Kevés munkavállaló van, aki tisztában van vele, hogy az ő munkája a munkáltató renoméját építi/rombolja. Azt pedig már végképp nem látja át, hogy amennyiben a cég növekszik, mert ő jól végzi a munkáját, akkor van esély a fizetés emelésre, előrelépésre. Inkább minimumra törekszik, mert ennyi pénzért nem érdemel többet se a főnök, se a többi "köcsög" munkatárs.

Nyilván szükséges lenne ehhez a megfelelő munkáltatói hozzáállás is, de számomra úgy tűnik, hogy a magyarországi cégek fejlődése a rossz hozzállású alkalmazottakon bukik el először, majd ezt követi az állam korszerűtlen hozzáállása. A másodikból pedig következik a cégvezetés ugyeskedése és fusizása, aminek láttán az alkalmazott egyre kevésbé lesz érdekelt a növekedésben. Amolyan ördögi kör...

A jelenlegi helyzetben megoldást viszont nem látok ennek a csapdának a feloldására. Ehhez felülről jövő reformoknak kellene létrejönniük. Erre viszont nincs indíttatás ott, mert nekik így is bőven megéri...

blah 2012.05.14. 11:17:34

@Cégblog: ok, valszeg nem egy szegmensben mozgunk. Nekem még nem jutott eszembe semmit sem ellopni még akkor sem amikor kezdő mérnökként 70eFt-ot kaptam. Viszont arra is emlékszem, hogy nem figyeltem oda annyira a munkám minőségére. Szóval ez kölcsönös dolog. Bármit mond a munkavállalód ha nem érzi, hogy érdemes rendesen dolgoznia akkor nem fog, max tetteti.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.14. 11:21:09

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: "Tessék annyit fizetni, hogy ne kellejen az alkalmazottnak lopáson gondolkodnia!"

Mégis mennyi az az összeg, amikor már nem etikus a lopás?

Nem hallottál még fehérgalléros bűnözésről? Ők is hivatkozhatnak arra, hogy kevés a fizetés?

Macropus Rufus 2012.05.14. 11:22:52

imádom az ilyen megmondom a frankót blogokat...

Viktus 2012.05.14. 11:25:42

@Macropus Rufus:

Ez csak egy fricska az előzmény ismerete nélkül tényleg sima kötekedő megmondó blog lenne ...

Macskond 2012.05.14. 11:26:33

@monddazigazatmar: Kacc !
Hogy így van!
A cégem költéseginek 95%-át az autó, telefon, internet költség adja. Na milye nincs a cégemnek? Autója, telefonja, és internetje. Miért? Ezért amit irtál, mivel pont ezeknek a költségeit vagy egyáltalán nem, vagy olyan körülményesen lehet elszámolni (az emlegetett van vagy nincs rajtad sapka módszerrel) hogy valóban jobban járok ha az amúgy leadózott pénzemből tartom fenn ezeket, és megspórolom magamnak a "belekötési" lehetőséget. Az autó esetében meg mondjuk a cégautó adót. Gyaníthatóan még olcsóbban is jöttem ki.

blah 2012.05.14. 11:28:21

@Viktus: A saját munkakörömben azért tisztában vagyok vele, az, hogy árufeltöltőként vagy pénztárosként is jobb a multinál azt nem tudom biztosan, viszont a körülmények korrektebbek.
@rókafogta: az én tapasztalatom az, hogy a kisvállalkozóknál azért másképp bánnak az emberrel mint egy nagyobb cégnél. Uszítás ide vagy oda (bár én nem tudok róla, hogy a kisvállalkozók ellen uszítana bárki) ritka az olyan rendezett kisvállalkozás ahol nem ilyeneken kell gondolkoznia az alkalmazottnak, hogy miként juthat egy kis pluszhoz és még lelki furdalása se legyen tőle.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:36:09

@blah:

"munkáját és a munkaadóját amennyire őt is megbecsülik, díjazzák. Ezt nagyon elfelejtik a kisvállalkozók."

Erről van szó.

Viktus 2012.05.14. 11:43:23

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ahm itt pl. a samsungnál egy kezdő mérnök kevesebbet kereshet túlórákkal, mint amit én egy gépkocsivezetőnek fizetek ... ez a minta nem is értem a panaszkodás okát.
A sorokon pedig ilyen nettó 70-80-90 , de ahhoz már keményen túlórákat kell vállalni, és nincs olyan, hogy késés. Meg el kellene ugranom hivatalba a gyerek után oldjuk már meg ... nincsen kölcsön főnök, mert most kijött egy nagyobb villany számla.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:46:42

@dr Kangörény:

Ha elolvastad a korábbi hozzászólásomat, akkor rájöttél, hogy volt szerencsém tisztességes ország tisztességes állampolgárai között szocializálódnom. Hogy ezt miért emelem ki? Csak azért, hogy tudd vannak olyan helyek, ahol a MUNKAVÀLLALÒ (mint tény) nem a szükséges és kikerülhetetlen rossz, akinek a BÈRÈT ha csak lehet, a nulla felé kell konvergálni, ahol a NEMOLIGARCHÀKnak sem egy urbanizációra ítélt púp a hátán, következésképpen nem lesznek a VÀLLALKOZÒK rabszolgái. Hanem igen bazmeg, a társadalom szerves részei, akik a gazdasági körfolyamatotot alkotó szegmensek.

Viktus 2012.05.14. 11:46:54

@peter3374:

A festőknek sincsen egyszerű dolga azon az egy-két melón akarja megkeresni azt amiből egy hónapig aztán megél, mert munka alig van.

Phrascarica 2012.05.14. 11:47:34

@ColT: ""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"
Ha elég fizetést kapna? "
Akkor is lopna, addig lop ameddig csődbe nem megy a vállalkozás. Elég ismerősöm van aki így csinálja ;)

rókafogta 2012.05.14. 11:48:52

@blah: Nézz körül (kik mikor uszítanak)"ritka az olyan rendezett kisvállalkozás ahol nem ilyeneken kell gondolkoznia az alkalmazottnak, hogy miként juthat egy kis pluszhoz és még lelki furdalása se legyen tőle. " A magyar ember szeret mindenhol pluszhoz jutni, ez vonatkozik mind két félre. Azt állítottam ,hogy minden hol van ilyen is olyan is. Melyik cégnél, hogyan bánnak az emberrel? (barátom mesélte multi cég, vidéken helyi vezető be híva az irodába szegény azt hitte előléptetik -aztán közölték vele hogy a raktár ajtón keresztül lehet távozni felmondtak.De saját példát is tudok saját dolgozom feleségének e- mail ,este 8h be az irodába és felmondás 20 év után (mert kiderült ugyan arra a munkakörre van fiatalabb nyilván kevesebbért) Na szóval ilyen minden hol van. Itt is ott is, de azért sok kkv. közelii ismerősök stb. dolgoznak és sokszor a végsőkig húzzák az elbocsájtást , vagy amikor rájönnek ( pl. hogy lop az alkalmazott) úgy. tesznek mintha nem tudnának róla , hiszen hallottam olyanról is amikor munkaügyi perekkel fenyegetőznek a "felháborodott" alkalmazottak. Lehet próbálkozni a multinál (egy csoki után)fenyegetőzni.Én csak bár melyik hozzászólásomban azt állítottam , nem kell általánosítani. Ha az írás címe nem az lett volna ami, hanem az ,hogy vannak ilyen vállalkozások akkor nem is szóltam volna hozzá.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 11:51:11

@Viktus:

" festőknek sincsen egyszerű dolga azon az egy-két melón akarja megkeresni azt amiből egy hónapig aztán megél, mert munka alig van"

Csináld olcsóbban, és mindjárt lesz olyan, aki nem húsz évenként festeti csak ki a házát, hanem minimum tízévenként. De ehhez ész kell...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.14. 12:01:10

@Viktus:

Tipikusan az jut eszembe a "drágán-keveset" magyar faszságról, amikor otthon sírnak, hogy "de kurva kevés autópálya matrica fogy". Bazmeg, add feléért, és mindjárt többszöröse fog fogyni. De ez nehéz.

Szemléltetve:
Magyarország éves ~40.000 (150€)
Ausztria éves ~20.000 (79€)

Viktus 2012.05.14. 12:04:42

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Nem vagyok festő te, ha nem csak puffognál talán értelmesebb kommunikációt lehetne folytatni. Csak én v.hol megértem a problémakör.
Magyarországon szobafestő-mázoló iparágból Dunát lehetne rekeszteni, mert ugyebár az adónkból fizetett szakmai képzés a ragyogóan szervezett szakmunkás képzőkben nagyjából a kőműves-szobafestő/mázoló-burkoló-bolti eladó-fodrász kombinációkra terjed ki. Nem költenek piacképesebb szakmákra, mint a különböző CNC-s szakirányok, buszvezető, tehergépjármű vezető stb. amivel eltudna helyezkedni a fiatal ...

A szakmunkásképzős festők tömegei pedig próbálnak elevickélni. Itt jelenik meg az ördögi kör sok a festő kevés a munka így amit talál abból kell kihoznia a betevőre valót. Viszont, ha olcsóbban dolgozik, mint ahogy most is lehet bőven találni festőket akik a fent említettnél olcsóbbak, akkor meg előbb-utóbb becsődöl főleg, ha bejelentve-vállalkozóként tevékenykedne. Így a legtöbben , akik olcsóbbak azok max. mellékesben eldolgoznak miközben a szalag mellett megvan a bejelentett állásuk, vagy a közmunkásdi időszak 47 ezerért. Többek közt ezt az állam is tudja, de szemet huny felette, mert másképpen a fél országban éhséglázadások törtek volna ki régen ...

Éppen ez a paradox ebben az országban, mert a köznapi politikai hantával ellentétben a rendszer is tudja nem lehet megélni 47 ezerből, de még a minimálbérből sem így az ország nagy része lényegében csak, de a rendszer nem ebből keresi a kiutat, hanem csak újabb terheket-adókat vet ki amikkel kicsinálja azokat akik próbálnak becsületesen dolgozni, és csak a fekete gazdaság növekszik.

blah 2012.05.14. 12:05:04

@rókafogta: az ember addig akar pluszhoz jutni amíg rá van kényszerülve, szerintem. Aztán nem hinném, hogy uszítanék csak amiket hallok, látok az alapján véleményt alkottam. Nem éppen a felmondás módjára gondoltam, inkább a munkavégzéshez teremtett körülményekre, hangulatra.

Viktus 2012.05.14. 12:09:05

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Ez jogos, de sajnos ilyen az egész rendszer. Így épül fel az ország.

monddazigazatmar 2012.05.14. 12:12:50

@Terror Dzsoni: Ne hőbörögj benzinkutas!
Kezdjuk ott, hogy voltam én is kutas, igaz, hogy 18 évesen, ugyhogy pontosan tudom, hogy mi ment ott.
Aztán megpróbálhatsz elgondolkodni, hogy a gonosz vállalkozo vajon gonosznak és vállalkozonak szuletik e, vagy esetleg alkalmazottként kezdi, megtanulja a szakmát, és utána ugy dönt, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, mert hisz abban, hogy ha jól csinálja, és szorgalmasan, akkor többre viheti. Ha bejön neki, akkor jön egy ilyen magadfajta kis szar, aki 12 egy tucat, a munkájára egy majmot be lehet idomitani, lop, hőzöng, semmit nem kimél, és neki áll feljebb, aztán irigykedik, hogy a rohadéknak mije van neki meg mije nincs.
Ja, az intelligenciádrol meg a hozzászólásod "igy van, te nem tudod és kussolj" pontosan elárul mindent, nem is fogod soha semmire vinni, maradsz egy droid. Menj lépj be valami gárdába. Thats right, a nagy terror dzsoni..

monddazigazatmar 2012.05.14. 12:24:59

@vojzi: Tudom, hogy van ilyen, nem arrol van szó, hogy én felvételnél megbeszélem hogy milyen juttatást kap a dolgozó, hanem arrol, hogy ő mit vesz el ezen felul pluszban.

Egy bentlakásos házvezetőnő vagy babysitter nyilván ott is kajál, meg él a házban. igy van lebeszélve. De ha kihivod a tv szerelot, akkor igen furán fogsz nézni, ha felzabálja a huto tartalmát.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.14. 12:26:37

@blah:
Mondok neked egy példát (saját tapasztalat) a "lopásra". Nem szószerinti lopás, csupán az én zsebem bánta.

Irtam, hogy volt 11 fős tervezőirodám. Első körben mindenki jöhetett, aki szakmailag megfelelt.
Két szoba+hallos lakásba rendezkedtünk be.
Aki dohányzott, óránként ment az erkélyre cigizni. Ez még annyira nem is baj. Csakhogy úgy csinálták, hogy egyik megéhezett a nikotinra, akkor keresett magának valakit, akivel kimegy bagózni.
Ő visszaszólt: "Két perc, befejezem ezt a csomópontot"
Az alatt a két perc alatt a másik semmit sem csinált. Mivel nem kettesével jártak ki, hanem többesével, ez hatványozottan működött.
Egy idő után szóltam nekik, hogy minden egész órakor ki lehet ballagni az erkélyre, MÁSKOR NEM.
Ekkor páran már óra 50kor letették az egeret, és várták a cigiszünetet... (télen kabátfel, kabátle, melegedés a radiátornál)

Az utána következőket tudatosan úgy válogattam, hogy nem dohányzókat kerestem. Diszkriminálás? Igen. Leszarom.
Az én pénzemen ne menjen már el óránként 15 perc bagózásra.
És voltak nagyon normális alkalmazottak, akik azt mondták, hogy nekik kell a bagószünet, viszont maradnak egy órával tovább. Volt aki leszokott a cigiről.

Nem vagyok az alkalmazottak ellensége, de az én munkakörömben 180-200 nettót kell adni minimum egy jó szakiért. Ez 350 bejelentve, 2000 Ft/óra.
Napi 1 óra veszteség, 4 bagóssal számolva az 8000 Ft/nap, havi 160e Ft. Pont egy ember havi nettó bére.

rókafogta 2012.05.14. 12:38:25

@blah: Nem azt mondtam ,hogy te (hanem egyesek) az emberek nem addig szeretik a pluszt amíg rá vannak kényszerülve - nem igaz egy nagy részükre(tapasztalat, dolgoztam az előző rendszerben is) a felmondást csak példa kép hoztam

rókafogta 2012.05.14. 12:48:19

@Kőmíves Kelemen: Egyet értek, de azért azt sem hiszem ,hogy ha nem bagóznak akkor véreres szemekkel "merednek" a monitorra 8 órán keresztül. Szóval a számítás kicsit sántít (az is lehet aki kijárt bagózni az sokkal gyorsabban tervezett a gépen vagy gyorsabban számolt gondolkodott, míg a nem bagózó valóban csak meredt. Szerintem te pontosan le tudtad mérni mindenki teljesítményét és nem órában.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.14. 12:53:43

@rókafogta:
Nem mered 8 órán keresztül a monitorra, mert rengeteg egymás közötti interakció kell, tehát meglehetősen folyamatos a mászkálás egymás asztalai között, és a tárgyalóasztalhoz is.

Sajnálom, de én életemben nem bagóztam, ebből kifolyólag az irodában nem is tűröm meg (most meg már tiltott is).
Az viszont baszott idegesitő, hogy ha akarok kérdezni valamit a 4 bagóstól, akkor szinte mindig az erkélyen találtam őket.

De ez elmúlt, egyszemélyesként azt csinálok amit akarok :)
Én pl sokkal jobban tudok este/éjszaka dolgozni, igy a magánügyeimet inkább délelőttre teszem.
Nem kell igazodnom senkihez, és ami a legjobb: nem keresek rosszabbul, mint a 11 fős alkalmazotti céggel.

blah 2012.05.14. 12:58:09

@Kőmíves Kelemen: bár jómagam nem dohányzom, de azt az elvet követtem mindig is, hogy nekem mindegy ki hogyan osztja be a munkaidejét a munka legyen kész időben. És ezt elvárom mástól is, hogy ne álljon a hátam mögött. Ez eléggé beleszámít szerintem a munkamorálba. Nyilván van olyan aki nem tudja hozni a szintet de az hamar kiderül. Nem mondom, hogy ez minden egyes munkakörben alkalmazható elv, de ha azért veszel fel valakit mert szerinted el tudja végezni a rábízott munkát időre akkor nem szabom meg neki, hogy azt miként csinálja.

blah 2012.05.14. 13:01:24

@rókafogta: itt akkor vitatkozhatnánk az illetményezés szintjeiről de az elég meddő vita lenne.

rókafogta 2012.05.14. 13:29:24

@Kőmíves Kelemen: Megértettelek , csak az itt elhangzott hozzászólásokra nem igazán passzolt(mármint a csaló vállalkozók ill. lopós alkalmazottak) -egyedül biztos kevesebb a probléma

ggaborx 2012.05.14. 14:47:38

Ez dohányzó-nem dohányzó téma is attól függ, hogy egyébként mi a feladat. Gondolkodós munkaköröknél a dohányos kollégák sokszor a "cigi szünetben" vitatják meg egy-egy probléma lehetséges megoldásait, míg a gép előtt görnyedve már csak megvalósítják. Persze ehhez az ötleteléshez nem kell dohányozni, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem mindegy mivel telik az az 5-15 perc.

Volt olyan nemdohányzó kolléga is, aki meg fél óránként (!) talált valami elfoglaltságot a munka helyett (telefon, teakészítés, mosdó, szimpla séta stb.) és persze nem volt túl produktív.

Gépsor melletti darabszám alapú munka esetén valóban hátrány a cigiszünet, de szellemi munkáknál ez nem ilyen egyértelmű.

Terror Dzsoni 2012.05.14. 15:31:37

@monddazigazatmar: Kisfiam! NEM vagyok benzinkutas, ugyanis az csak az életem egy átmeneti szakasza volt olvass vissza, ha már címkéket ragasztatsz másokra! Jelenleg havi 180000 ért dolgozom közalkalmazottként egy kórházban, mint informatikus. És eszemben sincs lopni! De bármit is írnék ide, leszarod, mert neked csak a trollkodás megy.

Fogalmad nincs az életről, menj szólj anyádnak, hogy kenjen még egy vajas kenyeret, és törölje ki a popódat!

monddazigazatmar 2012.05.14. 16:44:04

@Terror Dzsoni: Elég frusztrált lehetsz. Te anyázol meg ugatsz, aztán még én trollkodok. És igen, nyilván nincs fogalmam az életről, végul is csak százmillás forgalmu cégem van..
Menj kérj Al-tol még egy kis zsozsót.

lionking 2012.05.14. 19:41:54

még egy apróság a vállalkozók védelmében (bár ez így nettó hülyeség, nem kell őket sem védeni )
Amikor alkalmazottaim voltak, ők minden évben rendszeresen bejelentkeztek a szabadságukért. Eltűntek 1-2 hétre. A szabadságokat nem is a hivatalos napra pontosan kapták, ha valamelyiknek dolga volt és a munka engedte, mehetett. Volt hogy kitöltötték az idejüket volt hogy többet volt hogy bennmaradt pár napjuk.
Csak én a vállalkozó munkaadó (szörnyalak ugye :))) ) én nem voltam szabadságon két napot sem... hanem dolgoztam a népek helyett is.

A másik a lopás. Nem csak tárgyakat lehet lopni...
Ismerek rengeteg olyan esetet, mikor az alkalmazott úgy lép le, hogy szépen tervszerűen előtte lementi pl a vevői adatbázist, aztán sutyiban megkeresi őket és mivel mindennel tisztában van árakkal időkkel módszerekkel, így nem nehéz kedvezőbb ajánlatot tenni, és mivel a vevő sem vadidegennel beszél így hamar rááll az olcsóbb új de nem ismeretlen vezetésű cég ajánlatára.
És az eredeti munkaadónak így okozva tetemes kárt például.
És még jó, ha nem úgy teszi mint egykor az egyiknél ahol is az alkalmazott nem csak ellopta az adatbázist, a vevőkkel, hanem törölte is....

mement 2012.05.14. 20:52:43

Csak mellekesen, most terelt le hatodik napja, egy ilyen magyar vallalkozo, aki az elvegzet munkaert nem akarja odaadni a munkaberemet.

Sajnos ilyen a magyar vallalkozok jelentos hanyada. Az alkalmazottaiktol elopott berbol, es azok utan elcsalt ado es jarulekokbol gyarapodnak, mikozben aki az erdemi munkat vegzi, termel, uzemeltet, ertekesit, meg teljesen kisemmizodik es kiszorul a polgari osztalybol.

Viktus 2012.05.14. 21:08:21

@mement:

V.ki átvert, és mindjárt általánosítva böfögsz. Ennyi ésszel nem is fogsz rendes munkát találni az biztos.

monddazigazatmar 2012.05.14. 21:25:49

@mement: ezt te érted legalább? A fonokod késik hat napot a fizetéssel, vagy mit jelent az hogy "most terelt le hatodik napja"

kvadrillio 2012.05.14. 21:27:30

@midnight coder: ..hümmmmm..így messziről még okosnak is tűnhetnél..:)))... de tudod, sínek nélkül a BKV pénzügyi stratégiája SZART SEM ÉR !!!
A VEZETŐK DOLGA PEDIG AZ IS KELL LEGYEN, HOGY A BKV ÉLETVESZÉLYES MŰKÖDÉSÉRE ODAFIGYELJENEK...PLÁNE HAVI SOK-SOK JUTTATÁSÉRT !!!!

..AZÉ KÖSZI, HOGY FÖLHOMÁLYOSÍTOTTÁL, NÉLKÜLED TÉVÚTON JÁRTAM VOLNA VAGY MEGREPEDEZETT METRÓ-SÍNEKEN ! :DDDD

kvadrillio 2012.05.14. 21:33:05

+Adócsalás Magyarországon........

HozzászólásSzerző: Tibor Dátum: 2007.10.02. 16:43
.
Pofátlanul csaljuk az adót
Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2007. 10. 02., 11:58 | Frissítve: 2 órája

(a diagramokat nem tudtam átvenni ide)

Az szja-bevallások és az áfabefizetés adatai azt mutatják, hogy az adóelkerülés miatt a GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el Magyarországon, derül ki Krekó Judit és P. Kiss Gábor tanulmányából. Ez 5-7 ezer milliárd forintot jelent, és nemzetközi összehasonlításban is nagymértékűnek tekinthető.

A teljes foglalkoztatottság mintegy 12 százalékát kitevő önfoglalkoztatók adózása sok adórendszer Achilles-sarkának tekinthető (az önfoglalkoztatók alatt az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások tagjai értendők). Több jel is arra utal, hogy ez a probléma Magyarországon más országokkal összehasonlítva is kiugróan magas, ami az egyenlőség elvének fokozott sérülését jelenti.

100 forintból 98 költség
Az egyéni vállalkozók bevallásainak adatai azt mutatják, hogy a vállalkozói adóalap az összes bevételnek mindössze 2 százalékát tette ki, vagyis az egyéni vállalkozók nagyjából 98 százalékos költséghányaddal dolgoztak 2005-ben. Az egyéni vállalkozások 61 százaléka veszteséges vagy nullszaldós. Természetesen a jelenség mögött nem az egyéni vállalkozások nagyságrenddel alacsonyabb jövedelemszintjét, hanem a jövedelmek költségleírással történő eltüntetését kell keresni – állapítja meg a két szakértő. "

és ez csak FOKOZÓDOTT !

oRBÁNNAK ITT KÉNE BELECSAPNI A LECSÓBA ! :o)))))))

kvadrillio 2012.05.14. 21:34:48

"Adócsalás Magyarországon........

HozzászólásSzerző: Tibor Dátum: 2007.10.02. 16:43
.
Pofátlanul csaljuk az adót
Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2007. 10. 02., 11:58 | Frissítve: 2 órája

(a diagramokat nem tudtam átvenni ide)

Az szja-bevallások és az áfabefizetés adatai azt mutatják, hogy az adóelkerülés miatt a GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el Magyarországon, derül ki Krekó Judit és P. Kiss Gábor tanulmányából. Ez 5-7 ezer milliárd forintot jelent, és nemzetközi összehasonlításban is nagymértékűnek tekinthető.

A teljes foglalkoztatottság mintegy 12 százalékát kitevő önfoglalkoztatók adózása sok adórendszer Achilles-sarkának tekinthető (az önfoglalkoztatók alatt az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások tagjai értendők). Több jel is arra utal, hogy ez a probléma Magyarországon más országokkal összehasonlítva is kiugróan magas, ami az egyenlőség elvének fokozott sérülését jelenti.

100 forintból 98 költség
Az egyéni vállalkozók bevallásainak adatai azt mutatják, hogy a vállalkozói adóalap az összes bevételnek mindössze 2 százalékát tette ki, vagyis az egyéni vállalkozók nagyjából 98 százalékos költséghányaddal dolgoztak 2005-ben. Az egyéni vállalkozások 61 százaléka veszteséges vagy nullszaldós. Természetesen a jelenség mögött nem az egyéni vállalkozások nagyságrenddel alacsonyabb jövedelemszintjét, hanem a jövedelmek költségleírással történő eltüntetését kell keresni – állapítja meg a két szakértő. "

csalnak a vállalkozók !
DE ORBÁN MAJD LECSAP RÁJUK !!! :o)))

Viktus 2012.05.14. 22:08:13

@kvadrillio:

Van közmunkás kvóta? vagy aztán hol dolgozna az a sok cipész stb. kisvállalkozó akinek a megélhetési már így sem túl sikeres az eva emelés után ...

mement 2012.05.14. 22:53:29

@monddazigazatmar: pont ezt jelenti, az eredetileg megalapodott majd elcsusztatott idoponthoz kepest meg hat nap.

@Viktus: Nyilvan ha az elso eset lenne nem alltalanositanek, de nem az elso eset, es nem is ugyanaz a vallalkozo. Voltam mar vilagositottol kezdve, biciklis futaron at hangtechnikus szorakozo helyen, felszolgalo etteremeben, meg uzletvezeto egy klubban.

Ebbol a hangtechnikusi allas es az klubbvezetes nem volt magyar vallakozo, szegyenszemre az egyik zsido volt a masik meg egy osztrak. Ezen a ket munkahelyen nem vertek at, es tudtam jo szajizel elvalni a munkaltatoimtol. A tobbi mind magyar ceg magyar tulajdonosokkal, es mindenhol a fizetessel voltak nem apro problemak.

mement 2012.05.14. 22:56:36

@mement: Igen a fizetesbe beletartozik nem csak az hogy ideadja rendben a megalapodott osszeget idoben, hanem hogy peldaul nem az orvosnal derul ki hogy nincs utanam TB fizetve.

monddazigazatmar 2012.05.14. 23:30:12

@mement: és ezt miért nem neki mondod?

mement 2012.05.14. 23:47:18

@monddazigazatmar: Nem igazan ertem mire kerdezel ra, de nyilvan elmondtam neki is mindent, es megmozgatok minden olyan eszkozt ami kozelebb hoz ahoz hogy megkapjam a fizetesem.

Egyszeruen csak unom a szarragast, es azt hogy a nyilvanvaloan etikatlan valallkozoi mentalitast rendre az korulmenyek aldozataikent festitek le.

Pedig hazudni jellemhiba, nem adopolitikai bakloves.

monddazigazatmar 2012.05.14. 23:49:02

@mement: És arrol meg vagy győződve, hogy a pénzed ott van a zsebében? Mert akárkivel elofordul, hogy mondjuk nem jön be az utalás amit vár, vagy valami ilyen

mement 2012.05.15. 00:06:57

@monddazigazatmar: Egyreszt ez nem hiszem hogy engem kell,hogy erdekeljen, hisz a penzugyei intezesere sajat embert tart fent, de termeszetesen belato es rugalmas vagyok, mert barmi elofordulhat, amennyiben azt ertelmesen, szelidhangnemben jol indokolva eloadjak, akar uramboccsa` partner szeru hangnemben.

Egyebkent arrol van szo szinte biztosan, hogy nem akar annyit fizetni amennyiben megegyeztunk, huzza az idot, a vegen majd letesz elem (valojaban atutal) valamennyivel kevesebbet, amit o `eleg` nek erez, jogi utra terelni nincs idom, olyat ami buntetojogi felelosegre vonassal jar ugysem cselekszem, igy felmarkolom mert kurvara kell a penz, majd tovabb allok, egy masik magyar vallalkozohoz.

monddazigazatmar 2012.05.15. 02:02:28

@mement: hát, ahogy igy mondod, ez nagyon fekete munkának tunik. Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen. Ha nincs, csak valami homályos szóbeli megállapodás, akkor meg ugyanugy csalsz ahogy ő, semmivel nem vagy jobb.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.15. 08:23:13

@mement:

Egyet értek.

@monddazigazatmar:

A kifogások, a magyarázkodások, a nyilvánvaló hazudozások bazmeg, az, ami miatt hányingerem van a magyar vállakozótól.
Sajnos mindhiába, hiszen egészen más dimenzióból közelíted meg a "tisztesség" definícióját. Egészen más erkölcsi normák szerint. Ez Magyarország.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.05.15. 08:24:42

@monddazigazatmar:

"hát, ahogy igy mondod, ez nagyon fekete munkának tunik. Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen. Ha nincs, csak valami homályos szóbeli megállapodás, akkor meg ugyanugy csalsz ahogy ő, semmivel nem vagy jobb."

Szarházi vegy édesöcsém

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.15. 09:31:57

@monddazigazatmar:
"Ha van munkaszerzodésed, akkor aszerint ki kell hogy fizessen."

Már megbocsáss, de nem tudom melyik bolygón élsz... Ebben a kurva országban hiába papirozol le bármit, ha a másik fél (vállalkozó, vagy alkalmazott) szarik az egészbe.
Tudod mit tudsz tenni? Pereskedsz.
Olvass vissza az itteni hozzászólásaim (és másokét is) között, hogy mit érsz el a pereskedéssel.

És sajnos aki szemét, tisztában is van ezekkel.

Viktus 2012.05.15. 09:40:59

@mement:

Én mint vállalkozót már milliókkal húztak le más vállalkozók ... ez van attól még nem kezdek körbe-körbe fröcsögni. Van sok zsivány ők kb. az érinthetetlenek.

monddazigazatmar 2012.05.15. 11:20:50

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: AZ anyukád az.
Ez a mement itt osztja az észt, hogy milyenek a vállalkozók, szemetek, mert nem fizetik ki. Erre kinyogi, hogy valami megbeszélés szerint jár neki x összeg. Mintha pont errol lett volna a szó még a posztban, hogy mement nem ugy megy el dolgozni, hogy követeli, hogy legyen bejelentve, hivatalosan adózhasson, vonják le a járulékot, stb, hanem nagy sunnyogva feketén, aztán amikor átbasszák, akkor fröcsög. Miért is? Ketten hoztak össze egy csalást, akkor ne nyekeregjen tisztességről, meg erkölcsről.
@Kőmíves Kelemen: Ott a lényeg, hogy "aki szemét, az tisztában van ezekkel". És ennyi. Van olyan aki szemét. Nyilván van. Mint ahogy talpig becsuletes is van.

SnakeHB 2012.05.15. 13:40:43

Kedves Posztoló!

Itt sajnos több, elkülönítendő dolgot mosol össze.

"Az, hogy a legtöbb ember minden vállalkozót egy szintre hoz, igen csak demoralizáló."

Ez igaz. De ezzel csak annyit mondasz, hogy általánosítani rossz dolog. (Amúgy nem fetétlenül, az evolúciós túlélésben sokat számít, hogy általánosságban veszélyesnek tartjuk pl. a cápát) De az ember így működik, igaz, manapság ezt illik elnyomni; ezt hívjuk politikai korrektségnek.

A belinkelt MT posztban ez egy retorikai hiba, esetleg kaphatsz Kedveszsuzsától egy meakulpát érte, de attól még a leírtak nagy általánosságban, - az emberek tapasztalatai alapján - igazak. Nem zörög a harszt ugyebár...

""ilyen a magyar alkalmazott" (60%-a lop a cégtulajdonosoktól)"

Ezt igazán kiejthetnéd, mert nem tudni mire gondolsz. Látom feljebb volt szó a golyóstolltól a magántelefonon és cigizésen át a szellemi tulajdon ellopásáig minden. Ezeket az embereket el lehet bocsátani, illetve megfelelő ellnőrzési rendszer bevezetésével ki lehet szűrni (leltár, menetlevél, elismervények, stb.). Amúgy meg a nem anyagi engedmények (rugalmas munkaidő, otthonról dolgozás, netezés engedéylezése, stb.) sokkal motiválóbbak, mint akár +100e Ft.

"Mikor fogunk oda eljutni, hogy kedves Zsuzsa és a többi társa azt mondja a szerelőnek, hogy "nem, nem kell 5000-ért, én számlával kérem 6500-ért"?"

Majd amikor Zsuzsát rendesen megfizeti a főnöke.

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Abban a pillanatban, hogy van másik reális alternatíva.

Mikor fogja azt mondani bármelyik alkalmazott, hogy "Köszi főnök, de nekem nem kell minimálbér +90 zsebbe, inkább csak jelents be 100-ra, annyi elég lesz!"?

Majd amikor nem ezek a számok hangzanak el, hanem 200-300 bruttóról indul az alku, nem az éhbérnek is gyenge minimálbérről.

"Ha pedig abban a tévhitben él, hogy a mostani kormány csak a multikat húzza le..."

Igen, akik eddig nekem mindig, mindent legálisan, fillérre pontosan elszámoltak, rendes pénzt adtak, így nem "kellett" (de nem is lehetett) és nem volt érdemes lopni tőlük.

SnakeHB 2012.05.18. 12:33:26

Most már jöhetne új poszt, mert ígeretes kezdeményezés, vö. kommentmágnes, bár a blogtulaj kicsit "házhoz megy a lóf@szért". :)

Cégblog 2012.05.19. 17:53:10

@SnakeHB:

Ha lesz időm, írni fogok...

Egyébként nem mentem házhoz a lófaszért. Meglepően tapasztaltam, hogy elég sokan értik, hogy mire gondolok.

MSC111 2012.07.21. 23:25:05

"Mikor fogunk állásinterjún felállni és eljönni, amikor azt mondják, hogy nincs fizetett szabadság?"

Akkor, amikor nem 500-an jelentkeznek egy álláshirdetésre napi 10 óránban robotolni minimálbérért. Nem igaz hogy szabadság és demokrácia van; a munkavállalók vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, és ezen a Zsidesz még csak rontott. És igenis a kormány a kisvállalkozókat támogatja, vagyis arra basz el százmilliárdokat, hogy vállalkozókám megvehesse a 3. Mercijét a két BMW után. És akkora a munkanélküliség, hogy a legtöbb ember nem engedheti meg magának a minimálbér visszautasítását sem (amikor sokkal többet érdemelne meg azért a munkáért), mert különben egyszerűen éhenhal. Amíg a mocskos vállalkozók azért csalnak el minden adót és azért írnak le mindent költségként, hogy 10-20 milliós autókat vehessenek és évente 3-szor mehessenek nyaralni, addig a munkások és dolgozók a létért küzdenek, hogy ne haljanak éhen.

Lehet engem szidni, hogy kimondtam az igazságot, de igen, ilyenek a magyar kisvállalkozók... Igen, seggfej parasztok vagytok, elsősorban miattatok áll így ez az ország, mert a rendszerváltáskor szétloptátok ezt az országot, azóta meg basztok adót fizetni, mert ugye ti vagytok a "vállalkozók", és nektek mindent szabad a nagy 20 milliós Mercivel és a BMW terepjáróval a seggetek alatt... Nekem már a "vállalkozó" szótól is hányingerem van, és még sokmillió kizsákmányolt magyar embernek is szerintem. És még a kormány is a dolgozók jogait csonkítja, a vállalkozók terheit meg csökkenti, akik egyébként is rohadtjól élnek. Ez a rabló vállalkozók országa, aki tud az meneküljön!

De nem lesz ez mindig így!
Hajrá Dolgozók és Munkanélküliek!

ui.: Azt mondd már el nekem, hogy a magyar útépítő "vállalkozók" miért építik 3-szor annyiért az autópályát, mint a német vállalkozók! Azt megsúgom, hogy nem a magyar munkás kapja meg a különbözetet!
Egyébként ebből a példából is az látszik, hogy csak a magyar vállalkozók ilyenek, ezért is kell innen menekülni a francba... vagy fegyvert fogni, de ennek igen kicsi az esélye.
süti beállítások módosítása